Tomura Napisano 15 Lipca 2012 Napisano 15 Lipca 2012 Witam, przeglądam forum od dłuższego czasu, chciałbym zainwestować w rower bo brakuje mi od jakiegos czasu wypadów za miasto , takiego własnie spędzania czasu na czym mi zależy: - na jeździe po mieście - robieniu powiedzmy tych 30stu km po trasach poza miastem - scieżki rowerowe - pewnie czasami jakas ścieżka jak wcześniej wspomniałem juz sie troche orientowałem, przeglądając forum często polecane są - Kross Evado 1.2 - kands maestro z racji że mam blade pojęcie chciałbym żebyscie może nakierowali mnie na modele z lepszym wyposażeniem w podobnej cenie jeśli takie istnieją , zresztą i tak poczekam na niego do wypłaty aha, mam 180, ok 70 km wagi jeśli to coś mówi, rozmiar ramy muszę sobie określić, tylko nie mam czasu wyjść do sklepu, praca.. dzięki za pomoc salut!
mklos1 Napisano 15 Lipca 2012 Napisano 15 Lipca 2012 Poleciłbym Ci Krossa, bo ma tarcze, ale Evado ma tą samą obręcz co ja w Trans Alpie (pękła mi po 4500 km). Jednak ja ważę około 100 kg i dodatkowo woziłem ładunek w sakwach... Ty jesteś dużo lżejszy, więc Evado jest do rozważenia. Kands... Atrakcyjna cena, ale te rowery są podejrzanie tanie jak na osprzęt, który oferują. Tańsze niż Kross, który należy to tanich marek.
venom2000 Napisano 15 Lipca 2012 Napisano 15 Lipca 2012 Polecam Kellysa model Saphix z 2011 roku osprzęt dobry ale polecam do wymiany-- pancerze,siodło,gripy(chwyty),OPONY!!! szybko się wykańczają na Wawie spore dobicia na podjazdach pod krawężniki!! polecam zamianę na geaxxy Barro Racer-y 29" zrobiłem na nich już 1000 km i zrobię drugie tyle bo są wytrzymałe na te warunki a do 800 km wymieniałem 2-krotnie oponki!!! klocki chamulcowe polecam Kellysa z podwójnej mięszanki,dopiero po przejechaniu 1800 km wymieniłem kasetę i łańcuch
Tomura Napisano 15 Lipca 2012 Autor Napisano 15 Lipca 2012 mklos1. a czy tarcze w rowerze w tym przedziale cenowym nie będą tandetne? właśnie wczesniej zastanawiałem sie nad kupnem tego Krossa, ale pomyslałęm o tych tarczach venom. jestem trochę zielony jeśli chodzi o osprzęt, fajnie byłoby żebym przez pewnien czas nie martwił się tym, dzięki za pomoc, macie może jeszcze coś na oku? mam do wydania +/- te 1200 zł.. ps/ Kellys'a widzę za 1455 z przesyłką. jest wart swojej ceny?
mklos1 Napisano 15 Lipca 2012 Napisano 15 Lipca 2012 mklos1. a czy tarcze w rowerze w tym przedziale cenowym nie będą tandetne? Tarcze są mechaniczne, więc na kolana nie powalą. Nie jesteś ciężki więc tarcze nie są konieczne.
Tomura Napisano 15 Lipca 2012 Autor Napisano 15 Lipca 2012 hmm szkoda że trochę ciężko z dostepnością, myśle że mógłbym jeszcze wygospodarować te 3 stówki może znajdzie się coś innego bo nie będę kupować na desperata póki co poczytam o tym Krossie i poszukam jeszcze ofert z nim salut!
mklos1 Napisano 15 Lipca 2012 Napisano 15 Lipca 2012 Z tego co zauważyłem Evado z 2011 bardzo szybko się rozeszły i są praktycznie niedostępne. Gdybyś dołożył parę stówek i kupił tarcze hydrauliczne, to byłbyś naprawdę szczęśliwy... Evado 1.3 był chyba na Shimano M445, mam takie w Levelu A4. V-brake przy nich wysiada.
RafalPolo Napisano 15 Lipca 2012 Napisano 15 Lipca 2012 jezeli sie nie obawiasz kupowac przez internet to kands maestro i 300 setki jestes do przodu. Jak Ci sie cos zepsujesz i wydasz 100 na serwis to i tak jestes do przodu wzgledem np krossow i masz np o klase lub dwie lepsze przerzutki na nastepne lata.
Tomura Napisano 15 Lipca 2012 Autor Napisano 15 Lipca 2012 nie obawiam się, myślę raczej o zakupie przez internet. co do tego rowerku to wątpię że teraz w połowie lipca go znajdę, przeczesałem juz dużo sklepów właśnie szukając krossa i tego kandsa, i cóż ... może jest coś warte uwagi do tych 1500 złociszy?
aroso Napisano 15 Lipca 2012 Napisano 15 Lipca 2012 Cześć, Ja osobiście polecam rowery CUBE. Niestety najtańsza wersja to wydatek rzędu 1700 zł za AIM z hamulcami V-brake. Na CUB-ie przejechałem sporo kilometrów i nie zawiódł mnie ani razu. Jakoś nie mam przekonania do rowerów za < 2500 zł które posiadają hamulce tarczowe... dobre tarcze w końcu muszą kosztować...
venom2000 Napisano 15 Lipca 2012 Napisano 15 Lipca 2012 Kellys jest wart swojej ceny i jak na początek dla ciebie ma dobry osprzęt hamulec tarczowy a v-brake ja nie widzę róznicy oprócz ceny i kosztów serwisowych tarczówek(płyny,przewody,tarcze itp to dodatkowe koszty),co do pancerzy na linkach to popełniłem błąd zostawiając rower mokry na dworze po deszczu w lutym a później złapał mróz i popękały pancerze :/,kaseta i łańcuch wymienione przy 1800 km zrobionych od lutego do lipca po Wawce rower jest w miarę lekki bo ma ok 13kg wagi,wcześniej miałem jakiegoś krossa za 400 zeta kupionego ale to była potrzeba do szlifowania kondycji,mam ramę 17" waga ok 95 kg i wzrost 175 cm i przyznam z czystym serduchem że rower śmiga jak zły Kolor ramki posiadam silver ale green jest znacznie fajniejszy i błyszczący bo moja jest matowa Zmiany i wymiany w rowerku robiłem pod siebie więc to co napisałem o wymianach to tylko moja sugestia i uwaga osobista
Tomura Napisano 16 Lipca 2012 Autor Napisano 16 Lipca 2012 aroso, jednak te 1700 ciezko będzie wydać na rower, a chciałbym jeszcze w sierpniu pojeździć. venom. jednak boje sie kupować czegoś z tarczowymi, szczególnie za moje 1200-1500 złociszy, Kellys jest za######isty, tylko czytajac opinie ludzie właśnie narzekają na opony , a jest opcja zeby kupic go za 1500 jedynym źrudłem będzie chyba tylko allegro, pokazał się kands maestro w atrakcyjnej cenie, tylko cholera 21' ... a mierząc krocze, mnożąc przez 0,63 i zamieniając na cale wyszło ze rama 19 będzie git
venom2000 Napisano 16 Lipca 2012 Napisano 16 Lipca 2012 Powiem ci tak przez kilka dobrych lat rower poszedł dla mnie w zapomnienie po wypadku jakiemu uległem i zraziłem się do jazdy miałe wtedy rowerek Rometa model Viking śmigał jak cacy,po latach mojego niebytu i zapomnienia o rowerach podniosłem się i podjąłem działania w ubiegłym roku kupiłem za ok 400 zł jakiś model poboczny Krossa pośmigałem troszkę odłożyłem kaskę i po dłuższym namyśle kupiłem Kellysa a wiesz czemu??? Bo każdy sprzedawca chwalił sobie tą markę i model Saphixa a wiesz czemu??? Bo Kellys to młoda firma i nie jest nastawiona na robienie milionów rowerów rocznie i zawyżania ich cen względem osprzętu tak jak robi to skutecznie konkurencja dając kiepski osprzęt i każe sobie płacić krocie za firmę,ale zabrnąłem za daleko bo nie o tym miało być bierz Kellysa a o opony będziesz matrwił się później
Florek Napisano 16 Lipca 2012 Napisano 16 Lipca 2012 Bo każdy sprzedawca chwalił sobie tą markę i model Saphixa a wiesz czemu??? Bo Kellys to młoda firma i nie jest nastawiona na robienie milionów rowerów rocznie i zawyżania ich cen względem osprzętu tak jak robi to skutecznie konkurencja dając kiepski osprzęt i każe sobie płacić krocie za firmę,ale zabrnąłem za daleko bo nie o tym miało być bierz Kellysa a o opony będziesz matrwił się później A to żart chyba. Akurat Kelly's, może nie w takiej skali jak Giant czy Merida, ale to właśnie jedna z tych firm gdzie płaci się za naklejkę. Ich ceny są w najlepszym wypadku na poziomie reszty uznanych firm na rynku. Tegoroczny Saphix kosztuje 1860 złotych i daje za to osprzęt gorszy od np. Unibike Crossfire GTS, za 1650 PLN. A zeszłoroczny Saphix nawet nie ma tego głupiego Alivio z tyłu, tylko Acerę. Poza Unibike lepiej cenowo od Kelly's wypada też Author czy Kross w segmencie MTB. O przepaści w cenie do rowerów w stylu Kandsa to nawet nie piszę, bo akurat oni dystansują wszystkich w kategorii osprzęt/cena w rowerach niższej półki.
venom2000 Napisano 17 Lipca 2012 Napisano 17 Lipca 2012 Alivio-Acera mam akurat Acerę i niemogę niczego jej zażucić płynne przejścia dobre prowadzenie i jak pamiętam to od zakupu do wymiany kasety i łańcucha niczego nie musiałem regulować,o tym która firma ile jest warta szkoda gadkować tutaj bo to zupełnie inny temat i dostaniemy baty za dyskusję o tym w tym temacie, mamy konkretne zadanie doradzić dobrze nowemu koledze w zakupie roweru na początek ja przedstawiam mu swój punkt widzenia i doradzam Kellysa,a jeżeli chodzi o osprzęt to rower można zamówić w dowolnej dostępnej konfiguracji :P wszystko zależy od zasobności naszych kieszeni
Tomura Napisano 18 Lipca 2012 Autor Napisano 18 Lipca 2012 będę polował na krossa evado albo kandsa. dzieki panowie za opinie i pomoc, każdy rower ma swoich zwolenników jak i przeciwników . chciałbym żeby model jaki kupie nie sprawiał mi problemów przynajmniej przez jakis czas, teraz pytanie. czy rożnica między ramą 21' a 19' jest taka duża? przez pracę ciezko mi skoczyć do sklepu i porównać, musiałbym wygospodarować te pare godzin a po powrocie juz za późno.... jest na razie dostępny za kands w opcji 21' za te 1200zł
Manstar Napisano 18 Lipca 2012 Napisano 18 Lipca 2012 Przeciez maestro są juz wyprzedane...,jest chyba tylko 1 sztuka na allegro za 1400..
Tomura Napisano 18 Lipca 2012 Autor Napisano 18 Lipca 2012 mam kontakt ze sklepem gdzie jest w tej cenie ten model. inaczej bym nie pytał o rame
kaeres Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 będę polował na krossa evado albo kandsa. dzieki panowie za opinie i pomoc, każdy rower ma swoich zwolenników jak i przeciwników . chciałbym żeby model jaki kupie nie sprawiał mi problemów przynajmniej przez jakis czas, teraz pytanie. czy rożnica między ramą 21' a 19' jest taka duża? przez pracę ciezko mi skoczyć do sklepu i porównać, musiałbym wygospodarować te pare godzin a po powrocie juz za późno.... jest na razie dostępny za kands w opcji 21' za te 1200zł Że tak zapytam....kiedy masz zamiar jeździć skoro nie masz czasu kupić ? Między 21 a 19 różnica będzie spora i przy 180cm wzrostu 21 może być za duża.
Tomura Napisano 19 Lipca 2012 Autor Napisano 19 Lipca 2012 mam rower shop niedaleko ale pracuje do 5, sklep jest do 4 jak większość w mojej okolicy. mniejsza. dzięki za odpowiedz, jednak chyba odpuszczę sobie ten z 21' pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.