TomQ1993 Napisano 14 Lipca 2012 Napisano 14 Lipca 2012 Witam. Wpadłem ze znajomymi na pomysł aby pojechać na wyprawę ze Śląska nad morze w następnym roku. Poszukuję roweru który by się do tego nadawał i bardzo prosiłbym was o pomoc. Będę zamawiał przez internet zastanawiam się nad tą stroną http://www.domenasportowa.pl/ bo są tam do tego jakieś gratisy i przy okazji jak byście mogli doradzić również jakieś akcesoria dodatkowe do roweru które się mogą przydać niby jest jakiś licznik gratis i zapięcie ale nie wiadomo co to będzie... a jak kupię odrazu z rowerem to tam zniżka 5% jest.
mklos1 Napisano 15 Lipca 2012 Napisano 15 Lipca 2012 Może pod względem osprzętu na kolana nie powala, ale Medano są dobrze wykończone. Rower trekkiingowy Medano Beyond B.03 Man | Rowery i akcesoria \ Rowery męskie \ Rowery trekkingowe | Sklep sportowy - Perfect Sport Ewentualnie: Rower trekkingowy Merida Freeway 9200 2012 | Rowery i akcesoria \ Rowery męskie \ Rowery trekkingowe | Sklep sportowy - Perfect Sport Rower trekkingowy Romet Wagant 1.0 2012 | Rowery i akcesoria \ Rowery męskie \ Rowery trekkingowe | Sklep sportowy - Perfect Sport Ewentualnie na trochę lepszym osprzęcie: Rower turystyczny Northtec Bergon 2012 | Rowery i akcesoria \ Rowery męskie \ Rowery trekkingowe | Sklep sportowy - Perfect Sport Na wyprawę to raczej treking a nie cross. Cross'a będziesz musiał doposażyć w oświetlenie, błotniki i bagażnik na sakwy, więc się nie kalkuluje. Jeżeli nie masz ciśnienia na kupno, poczekaj ze dwa miesiące gdy zaczną się zniżki pod koniec sezonu. Weź też pod uwagę budżet na sakwy, jest to minimum 200 PLN (bo na taką wyprawę trzeba kupić coś dużego). Przerabiałem sakwy w cenie < 200 PLN typu M-Wave. Pomysł na system fajny i nawet praktyczny, ale wykonanie tragiczne (patrz cena). Sakwa zaczęła się pruć - suwaki są słabo przyszyte. Same suwaki także chodzą bardzo ciężko, mają tendencję do blokowania się - niska jakość. Z tanich sakw to jedynie Basil'a mogę polecić. Naprawdę wytrzymały, ale oni robią raczej sakwy miejskie/podmiejskie - chyba ze spakujesz się w 40l litrów. Sakwy Crosso mają bardzo dobrą opinię. Ideał - system Expert BIG + worek transportowy. ~600-700 PLN.
KellysE Napisano 15 Lipca 2012 Napisano 15 Lipca 2012 Cześć. Widzę,że jesteś z Zabrza i rozumiem,że chcesz zamówić rower przez neta. Mogę polecić sklep Activa masz do niego rzut beretem znajduje się za C.H.Plaza w Rudzie Śląskiej.Mają konkretną stronę w sieci. Duży wybór rowerów crossowych na miejscu i możliwość jazdy próbnej oraz duży asortyment osprzętu. Sam jestem z Gliwic i choć mam tu kilka sklepów rowerowych wylądowałem w Rudzie. Pozdrawiam.
TomQ1993 Napisano 15 Lipca 2012 Autor Napisano 15 Lipca 2012 Rower mam zamiar kupić we wrześniu, więc liczę na to, że będą już jakieś promocje. Podjadę do tego sklepu co polecił KellysE bo wydaję się być ok i w razie czego to będę miał blisko do serwisu jak by się coś działo z nim nie tak Te rowery trekingowe kojarzą mi się z takimi rodzinnymi i dla starszych osób, ale chyba jednak wybiorę Trekingowy skoro je mklos polecasz na wyprawy. Dzięki za pomoc we wrześniu jeszcze się odezwę
mklos1 Napisano 15 Lipca 2012 Napisano 15 Lipca 2012 Nie od dziś panuje stereotyp, że jazda z błotnikami to obciach... Cross to rower sportowy. Taka szosówka, na której też można przejechać w lekkim terenie i bez baranich rogów... Ani cross, ani MTB/XC w swojej koszernej formie nie nadają się na wyprawę. Ludzie je przerabiają, ale wtedy jest to ani treking ani mtb. Aczkolwiek crossowi bliżej do roweru trekingowego niż mtb/xc do trekingowego... Na wyprawę potrzebna jest wygoda, którą daje rower trekingowy, najniższym kosztem i wkładem pracy.
Manstar Napisano 16 Lipca 2012 Napisano 16 Lipca 2012 Przepraszam za offtop ale nie wiem gdzie o to spytać czy różnica między ramą a 19 a 21 będzie duża dla kompletnego laika który ma jezdzić tylko rekracyjnie,i naczym ona będzie polegać mam 180 cm(i rosne,mam 16 lat) i długość od podłoża do krocza wynosi 79/80 cm,a o to tabela : A 17” 19” 21” A 73cm 77 cm 81 cm B 54 cm 58 cm 61 cm C 64 cm 68 cm 71 cm
TomQ1993 Napisano 25 Lipca 2012 Autor Napisano 25 Lipca 2012 Witam jeszcze raz! Zdecydowałem się na rower crossowy ponieważ na wyprawy zamierzam jeździć tylko raz w roku więc to trochę mało by wybrać trekingowy a na krótszych wyprawach myślę, że będę się lepiej czuł na crossowym. Zdecydowałem się wydać do 2100zł i zastanawiam się nad tymi rowerami : www.rower.com.pl/-p-304220.html?cPath=6_699_850 www.rower.com.pl/-p-306177.html?cPath=6_699_850 - Ten ma od razu błotniki i oświetleniei już na promocji 16% www.rower.com.pl/-p-300627.html?cPath=6_699_850 jak myślicie nadawałyby się No chyba, że widzicie ciekawsze oferty z tej strony to proszę o pomoc. Jeszcze mam pytanie czy nie będzie problemów z bagażnikiem do tych rowerów??
kaeres Napisano 26 Lipca 2012 Napisano 26 Lipca 2012 Witam jeszcze raz! Zdecydowałem się na rower crossowy ponieważ na wyprawy zamierzam jeździć tylko raz w roku więc to trochę mało by wybrać trekingowy a na krótszych wyprawach myślę, że będę się lepiej czuł na crossowym. Zdecydowałem się wydać do 2100zł i zastanawiam się nad tymi rowerami : www.rower.com.pl/-p-304220.html?cPath=6_699_850 www.rower.com.pl/-p-306177.html?cPath=6_699_850 - Ten ma od razu błotniki i oświetleniei już na promocji 16% www.rower.com.pl/-p-300627.html?cPath=6_699_850 jak myślicie nadawałyby się No chyba, że widzicie ciekawsze oferty z tej strony to proszę o pomoc. Jeszcze mam pytanie czy nie będzie problemów z bagażnikiem do tych rowerów?? No ten BULLS Flyer powiem Ci, że zacny.
TomQ1993 Napisano 26 Lipca 2012 Autor Napisano 26 Lipca 2012 Ok to będę go miał na oku mam nadzieję, że nie wykupią do września
TomQ1993 Napisano 29 Lipca 2012 Autor Napisano 29 Lipca 2012 Albo oni przeczytali mój komentarz tu i już nie ma rabatu na tego BULLS Flyer'a, albo to tylko przypadek... Więc czy możecie mi coś innego polecić ??...
Darek14 Napisano 29 Lipca 2012 Napisano 29 Lipca 2012 Odbyłem wiele jedno i dwutygodniowych wycieczek na rowerze crossowym i doskonale spełnił swoje zadanie. W życiu bym nie kupił takiego trekkinga jak zaproponowane wyżej. Do crossa dołożysz akcesoria, a po wycieczce -jeśli będziesz miał ochotę- zdejmiesz je i będziesz się cieszyć fajnym, sportowo wyglądającym rowerem. Jesteś młody i coś takiego jak te trekkingi z linków kupisz sobie gdy będziesz mieć 70 lat. Odpowiadając na Twoje pytanie: jeśli rower (a prawie wszystkie rowery crossowe mają) posiada otwory montażowe (zwróć na to uwagę) to nie będzie żadnego problemu z założeniem bagażnika. Będziesz jeździć z sakwami, więc koła powinny być mocne. I tutaj plusem roweru CTM jest obręcz 36-szprychowa. Firmy zupełnie nie znam, ale wg producenta ten rower powinien kosztować tyle: http://www.ctm.sk/model/cross/elite-1-0/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.