purgalm Napisano 14 Lipca 2012 Napisano 14 Lipca 2012 Szanowni Rowerzyści, od pewnego czasu przeglądam to forum, wybierałem różne modele, typy roweru itp. Ostatecznie zdecydowałem się na typowy MTB i dzisiaj odwiedziłem kilka sklepów w moim mieście. Przymierzyłem się do kilku i ostatecznie zastanawiam się pomiędzy dwoma modelami: 1. Trek 6000 http://www.trekbikes...t/6_series/6000 mogę do kupić za 3000 zł 2. Unibike Expert http://www.unibike.pl/expert.html mogę go kupić za 3100 zł Na obu rowerach jeździło mi się wygodnie - może na Unibike'u minimalnie tylko lepiej. Osprzęt mają bardzo podobny, różnice wyraźne widzę tylko pomiędzy: - hamulcami: a ) Unibike Expert ma Deore SLX b )Trek 6000 ma M446 (chyba nieco niższa klasa?) Czy będę w stanie zauważyć różnicę między jednymi i drugimi hamulcami, czy to są takie drobiazgi już, które tylko zawodowiec by zauważył? - amortyzator: a ) Unibike Expert ma ROCKSHOX XC30 TK b ) Trek 6000 ma SR Suntour XCR-RL Oba z blokadą amortyzatora wyprowadzoną do kierownicy. Tutaj nic mi nie mówią te modele - czy któryś z nich jest specjalnie wart uwagi bardziej niż drugi? -koła: a) Unibike Expert jest na Mach 1 NEO DISC + piasty Deore + opony Schwalbe Rocket Ron Trek 6000 jest na Bontrager 850 + Shimano M435 + opony Bontrager XR1 Czy któryś z powyższych rowerów jest Waszym zdaniem znacząco lepszy od drugiego (z jakiegokolwiek powodu)? Czy może ewentualnie w tej cenie znajdę coś ciekawszego? Pomiędzy dwoma powyższymi modelami różnica cenowa jest nieznaczna, ale za te 100 zł mógłbym już kupić jakieś akcesoria do Treka (bidon/światła/sakwę - cokolwiek). Z góry dzięki za pomoc
Cyprian Napisano 14 Lipca 2012 Napisano 14 Lipca 2012 W każdym wymienionym przez Ciebie elemencie Unibike, jest lepszy szczególnie widać to w hamulcach gdzie różnica jest kolosalna. Osobiście wziął bym Treka ze względu na ramę i gwarancję. Jeżeli ma to być rower docelowy to może lepszym wyborem będzie Unibike, ale jeżeli w późniejszym czasie chciałbyś wprowadzać modyfikacje wybrałbym Treka..
kamil13342 Napisano 14 Lipca 2012 Napisano 14 Lipca 2012 Jeśli chcesz kupić rower i od razu wsiadać i jechać to lepszy będzie Unibike. Jednak Trek jakościowo jest lepszy, ale pod rozbudowe, czyli to już większy wydatek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.