Skocz do zawartości

[800-1100]Cross\treking

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mój pierwszy post na forum i od razu z "sępieniem porady".

Chcę zaznaczyć, że śledziłem i czytałem podobne tematy i nawet zdecydowałem się już na rower, ale nie udało mi się załapać.

Konkretnie:

-Nie załapałem się na Kandsa Maestro i Lazaro Integral V (inaczej bym pewnie tu nie pisal, tzn nie w tym dziale) i raczej się nie załapię bo podobno juz ich w tym sezonie nie będzie (pisałem do sprzedawcy) więc jakby główne obiekty zainteresowania poszły się kochać.

-Mam zamiar jeździć sobie rekreacyjnie, bez większego szału, po drogach asfaltowych na wsiach, czasem po jakiejś polnej czy leśnej DRODZE (czyli bez szaleństw), ale też mam nadzieję kiedyś pojechac gdzieś dalej z sakwami itp (Więc może nawet treking).

-Nie jestem sprzetowym onanistą, rower ma być wystarczający do jazdy po asfalcie i lekkim terenie (górala kiedyś może dokupię, z tego co zauważyłem jest łatwiej z dostępnością).

-Ważę ok. 70kg i mam ok. 173cm wzrostu

-1100 to raczej maks co mogę wydać (do Maestro byłem skłonny dołożyć te 100-150), i teraz najgorsze: 800zł mogę wydać teraz, już. Więcej dopiero za miesiac. Problem polega na tym, że teraz jeżdżę na pożyczonej 100letniej meridzie kalahari 550, nie konserwowanej od nowości podobno, w związku z czym na asfalcie powoli zaczyna mnie trafiać szlag. I chcialbym jak najszybciej mieć swoje 2 kółka.

W akcie deperacji zacząłem przeglądać tańsze aukcje kandsów/lazaro i oto co znalazłem:

ALUMINIOWY SZYBKI CROSS_INTEGRAL V1 + BŁOTNIKI MEN (2486296565) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

lhttp://allegro.pl/meski-kands-stv-700-szybki-solidny-lekki-cross-i2478316161.html

Ale są bez amortyaztora, no i osprzęt (na którym się kompletnie nie znam, wiec zgaduję) bardzo bez szału.

Ma się pojawić również podobno lazaro senatore (treking) w cenie (podobno) 1100-200zł podejrzewam, ze na osprzecie podobnym do Intergala.

Pytanie właściwe:

No, ale, że na rynku i sprzęcie się nie znam, to może ktoś ma jakiś pomysł. A moze powyższe będą wystarczające dla amatora (przez chociaż 2,3 lata. Czy poczekać i liczyć na tego senatore (że bedzie dobry i przystępny cenowo).

Jakieś pomysły?

W naprawdę specjalnych okolicznosciach moze być do 1249,99zł :P Aha i poprawka na to, ze rower dostępność roweru musi utrzymać się conajmniej przez miesiąc

Pozdrawiam.

Napisano

Musi być nówka? Crossy w tej cenie, poza wymienionymi przez Ciebie modelami, których nie możesz dostać to trochę rzepa. Poza nimi rowery, które bym polecił zaczynają się od około 1500. Solidna używka w tej kwocie, którą masz do wydania, byłaby według mnie najrozsądniejsza. Bo zarówno Kands STV 700, jak i Integral to słaby sprzęt. Osprzęt bardzo niskiej klasy, wolnobieg, generalnie pogranicze makrokesza. Brak amora jest tu akurat zaletą, bo jeśli miałby być tej samej klasy, to lepiej, żeby go nie było w ogóle.

Napisano

No własnie zdaję sobie z tego wszystkiego sprawę. Dziwna sprawa z tymi crossami, bo z tego co udało mi się zauwazyć górale w tej samej klasie cenowej są duzo lepsze (chyba że tylko mi się tak wydaje) gdyby nie to że na 98% potrzebuję crossa i nie mam kasy na opony wziąłbym tego

Kands Energy 1300 Alivio 2012 Roko Rowery Mielec (2457224858) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Wolałbym nówkę z tego względu, że nie potrafiłbym w żaden sposób ocenić stanu używki.

ROWER CROSSOWY KROSS CROW FITNESS 2012 SRAM X-5 19 (2466543062) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i ROWER KROSS CROW FITNESS 21 SRAM X5 WYS GRATIS (2480763429) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

A ten dziad?

I pytanie poza konkursem bo też się nie znam, czy bagażniki są jakoś zunifikowane, to znaczy czy do takiego roweru będzie pasowało powiedzmy 90% bagażników a z kolei do bagażnika 90% sakw?

E: Na przyszłość będę skracał linki.

Napisano

Te Krossy już sporo lepsze, zwłaszcza ten z pierwszego linka z klameczkami SRAM 7.0. Sam mam takie klamki, działają bardzo dobrze. Tylko nie wiem, czemu w drugim linku się tym nie chwalą, niby pozornie takie same rowery, drobne różnice są jednak jak widać. Jest kaseta, nie ma wolnobiegu, X-5 na manetkach i zmieniarce z tyłu, a jest to sprzęt porównywalny z Alivio. Korba trochę lipna, ale generalnie rower wart tych 999 PLN. Rama Krossa niby, choć to o niczym jeszcze nie świadczy, bo Kross też chłam produkuje. Tyle, że jeśli bym kupował, to z pierwszego linka, bo w drugim nie wszystko do końca opisane, bałbym się, że mi coś innego wsadzą, np. te klamki. Co do używek - jeśli faktycznie nie znasz się na nich, ewentualnie nie masz kogoś, kto będzie potrafił je ocenić - to masz rację, nie pchaj się w nie. Co do bagażników się nie wypowiem, bo w życiu nie miałem bagażnika przy rowerze. Co najwyżej torbę podsiodłową.

Napisano

Wielkie dzięki za odpowiedź.

Znalazłem tego fitnessa za 800zł, specyfikacja identyczna jak w pierwszym linku (tam chyba Ci się pomyliło bo klamki są opisane w drugim linku właśnie), no ale 8 stów tylko i podobno transport za free, tzn niby jest promocja ale jak na próbę składałem zamówienie to mi doliczało, więc jeszcze bedę dzwonił. Aha i podobno opony ma ten fitness wąskie nawet jak na crossa, prawda to?

Pozdrawiam.

Napisano
Znalazłem tego fitnessa za 800zł,

Można wiedzieć gdzie znalazłeś ten rowerek w takiej cenie?

Napisano

Już niestety ta cena nie aktualna, na activsport był za 799zł (ale chyba przeczytali mojego posta), a następnego dnia już 999zł.

Btw. Na łeb mi zaczeło padać z tego niezdecydowania, więc zapożyczyłem się u dziewczyny i rzutem na taśmę kupiłem kandsa 1300 w celu uratowania mojej psychiki, dokupię komplet wąskich opon najwyżej (zresztą podobno te kendy kobra co do niego dorzucją dają radę na asfalcie).

Napisano

Jeśli jest to model 2012, to nowy Kelly's Coach kosztuje 1650 PLN, więc w sumie za pół ceny. Zdjęcia są mocno nieprecyzyjne, brak zdjęć napędu, ale raczej wygląda na bardzo mało używany. Autor nie podał też specyfikacji, ale jeśli nic nie zmieniał, to standardowy osprzęt Coach'a jest dość słaby. Ale za 800 złotych się opłaca. Lepszego crossa w tych pieniądzach i tak nie kupisz, a zawsze masz niezłą ramę, do której osprzęt możesz stopniowo wymieniać.

Napisano

Tak właśnie mi się wydawało. Prawdopodobnie w poniedziałek pojadę go obejrzec. Miałem kupowac Unibike'a Vipera z 2010 za 860zł, ale ktoś mi go sprzątnął sprzed nosa :D. Dzięki Florek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...