lukasskawasaki Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 Witam! Mój pierwszy post Od razu napiszę, że na rowerach się nie znam, no chyba, że na rowerach z lat PRLu Za to na motocyklach, mechanice ich i wyprawach motocyklowych tak Nie wiem czy dobrze zatytuowałem temat :/ Trochę poszperałem na forum i nie znalazłem odpowiedzi na dręczące mnie pytanie. Coś poczytałem i w głowie mi lekko swita, jednak wolę się upewnić, w końcu są lepsi w tym temacie niż ja Otóż mam pytanie dotyczące suportu w rowerze Jaguar/Huragan, mam Huragana po ojcu i go remontuję powoli. Otóż chodzi o to, że chciałbym zostawić stare korby, które są mocowane na klin. W sprzedaży 99,5% suportów są na kwadrat, a ja nie chcę wymienić korb na nowe (chyba, że w ostateczności), gdyz stare są OK i chciałbym pozostawic oryginalne. Czy istnieje możliwość zastosowania osi na klin i dorzucenia do tego łożysk kulkowych? Oryginalnie są wianki, które można naprawic poprzez wyrzucenie do kosza. Miski (tak nazwałem miejsce gdzie kręcą sie wianki) jeszcze by trochę pojeździły jednak ich czas powoli dobiega końca. Ma ktoś jakiś przepis na wymianę ośki na nową wraz z zastosowaniem łożysk kulkowych i nowych misek (chodzi o te el., które się wkręca w ramę gdzie są korby) do kompletu? Wymiar mojego suportu to jakieś 65/128. Kolega kolegi powiedział, że to mało prawdopodobne i trzeba dobierać metodą prób i błędów. Coś mi się nie chce wierzyć. Szukam też widelca przedniego do w/w rowerów i przerzutki przedniej.... jejjj jak to ciężko kupić, a jak jest to w cenach astronomicznych. Widelec od czego można zastosować (mocowanie dynama można obciąć jakby co)? Korby: Suport: Przerzutka przednia (kupię pordzewiałą ale kompletną): Chciałbym wymienic też hamulce oba, czy może ma ktoś do zaproponowania zamienniki oryginałów? Mam błotniki zamontowane, więc ramię musi być dość długie i wygięte łukowato. Bardziej chodzi mi o hamulce z nowocześniejszym systemem hamowania, nie takie proste i mało skuteczne (bynajmniej mi te hamulce coraz gorzej hamują, linki i pancerze nowe ale skuteczność poprawiła się marginalnie). Jeszcze o tylne koło bym zapytał ale muszę zdjąć wymiary osi.... Chyba, że ktoś odpowie na pytanie czy do Huraganu/Jaguara da się koło 28 wstawić (na średnicę da ale czy współczesne piasty i osie kół podejdą na szerokość ramy)? Koła nie są na szytkach tylko juz te ROmetowskie, stalowe, chromowane obręcze. Ogromnie dziękuję za informacje! Łukasz. P.S. Takiego czegoś nie można razem pożenić - przykładowe aukcje? http://allegro.pl/os-mech-korbowego-...440495956.html http://allegro.pl/nowe-vp-mb201-lozy...451214179.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.