Skocz do zawartości

[do 1300] mtb głównie na miasto + polne drogi, lasy, łąki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie

Na początku chcę napisać, że jestem laikiem :D

Szukam roweru w ww. cenie. Będę go głównie użytkował w mieście ale jak tylko będę miał okazję wykorzystam go w innym terenie :)

Moje umiejętności są raczej przeciętne ale lubię dynamiczną jazdę i też staram się tak jeździć, za czym idzie w miarę wytrzymały osprzęt - oczywiście jak na taki przedział cenowy :P

Wiem, że wiele osób z tego forum poleca Kands/ Lazaro, tylko kłopot w tym, że nigdzie nie można go "przymierzyć"

Mam 188 cm i ważę 88 kg, z tego co wyczytałem na moje parametry pasowała by rama 21' ale wydaje mi się, ze przez wielkość ramy rower będzie mało zwrotny i tutaj kolejne pytanie - czy 19' będzie dla mnie dobra a jak nie to czy będzie można jakoś ją dopasować pode mnie.

Zastanawia mnie również kwestia amortyzatorów, czy przy mojej wadze nic się im nie stanie przy jakiś lekkich jumpach, czy szybszej jeździe po wertepach etc.

Pozdrawiam :)

Napisano

Amortyzator powinien wytrzymać, co do ramy to 21" będzie w sam raz, ale jak chcesz 19" to chyba nie będzie problemu z za krótką sztycą :D

Napisano

Chodziło mi o to czy rzeczywiście jest taka różnica między 19" a 21" bo rzumiem, że mniejsze = zwrotniejsze tak? :P

Jeśli chodzi o wybór roweru rozumiem, że te dwa są najlepsze w tym przedziale cenowym jeżeli nie zanegowałeś? nie patrzeć się na żadne kross'y hexagon x3 i tym podobne? :)

Również czytając to forum zauważyłem, że wiele osób zwraca uwagę na to, że osprzęt w kands/ lazaro jest mhm.. zróżnicowany i czy w razie zakupu polecacie odrazu wymianę jakiś konkretnych części? :)

Napisano

Hexagonów unikaj jak ognia :P Generalnie mniejsza rama oznacza lepszą zwrotność, a co do wymiany części to najpierw sztyca, kiera, mostek, a potem koła i amor :)

Napisano

Szkoda.. bo sklep z nimi mam pod nosem :P a Kands z tego co widzę, tylko sprzedaż internetowa :/

co do wymiany sztycy, kierownicy i mostku - jakieś konkretne modele? i ile za takie części +/- trzeba będzie zapłacić?

Napisano

Kiera + mostek jak wyżej, co do sztycy to można zaoszczędzić i kasę i wagę - Smica Comp za 70 zł i 105 gramów lżej :thumbsup:

Napisano

dzięki :)

niby nie drogo.. ale grosik do grosika i widzę, że się ładna sumka uzbiera za te części :P

Nie znam się więc zadam pytanie.. co do części mechanicznych w rowerze rozumiem cel wymiany, a jeśli chodzi o ww. części rozumiem, że tutaj głównie chodzi o różnice w wadze?

Napisano

dzięki :)

niby nie drogo.. ale grosik do grosika i widzę, że się ładna sumka uzbiera za te części :P

Nie znam się więc zadam pytanie.. co do części mechanicznych w rowerze rozumiem cel wymiany, a jeśli chodzi o ww. części rozumiem, że tutaj głównie chodzi o różnice w wadze?

W wadze i w przede wszystkim wytrzymałości. Nie chciałbym jakby na dziurach mostek się złamał :whistling:

Napisano

rozumiem.. nikt chyba nie chce przeżyć faceplant'a :P

nie widzę wypowiedzi na temat wyboru rowerów przezemnie, czyli mam rozumieć, że są okej..

Ty niżej napisałeś co na temat Univegi, czyżby chodziło o to? Univega HT-510 ? :P

Napisano

rozumiem.. nikt chyba nie chce przeżyć faceplant'a :P

nie widzę wypowiedzi na temat wyboru rowerów przezemnie, czyli mam rozumieć, że są okej..

Ty niżej napisałeś co na temat Univegi, czyżby chodziło o to? Univega HT-510 ? :P

Zgadza się ;)

Napisano

@Piotrek383, co jest lepsze w Ferrini niż w Kandsie ?

Wg. mnie jest dość podejżany, bo strasznie mało info o napędzie, z tego co widzę to ma klamkomanetki, czyli nie jest to "full alivio" tak jak Kands, sądze, że Kands 1300 = Lazaro V3 > Ferrini R3

Napisano

Hexagonów unikaj jak ognia :P Generalnie mniejsza rama oznacza lepszą zwrotność, a co do wymiany części to najpierw sztyca, kiera, mostek, a potem koła i amor :)

oooo a dlaczego twierdzisz żeby hexagonów unikać ? :)

ja od qmpla kupiłem używaną ramę hexagona v3 21' 2 lata temu i do dziś żadnych problemów z nią nie zauważyłem a jeżdżę dużo w mieście ale jak jadę w góry to trochę tam śmigam, teraz nawet mi się udało filmiki nagrać z lasu ;D, ale czemu właśnie mówisz żeby ich unikać ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...