Skocz do zawartości

[do 2500zł] Kross wart zakupu czy nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam szanownych kolegów i koleżanki,

ponieważ stary rower nie nadaje się już do niczego pomyślałem, że czas kupić już nowy, i tu zaczyna się mój mały problem, mianowicie jestem zielony jeśli chodzi o rowery, a nie chciałbym wtopić takiej kasy w sprzęt na którym będę cierpiał jak na dotychczasowym, dlatego chciałbym was poprosić o pomoc w tym zakupie, opinie, komentarze i ewentualnie jakieś ciekawsze pomysły. Z góry dziękuję za wyrozumiałość i pomoc.

mam kilka propozycji ze sklepu w którym sprzedawca usilnie proponował mi rowery firmy Kross mianowicie:

http://www.kross.pl/pl/2012/level-a3

http://www.kross.pl/pl/2012/level-a4

zawiesiłem również oko na:

http://www.kross.pl/pl/2012/hexagon-x9 - sprzedawca definitywnie mi odradził ;)

niestety tak jak mówiłem kompletnie nie znam się na doborze takiego sprzętu a chce czerpać radość z jazdy po mieście jak również po terenie zalesionym, lub górskim osobiście jestem za level-a4 ale czy warto za te cenę?? Czy może macie jakieś inne propozycje jako profesjonalni użytkownicy??

Napisano

Nie wiem czemu sprzedawca ci odradzał krosa x9 według mnie jest najrozsądniejszy bynajmniej przerzutki ma prawie to samo co level a4 z tamtych. Widelec troche słabsszy lecz nie są to super widelce i dużej różnicy nie ma. Wygląd osobiście levela A4 mi sie nie podoba A3 fajnie wygląda.Hamulce bynajmniej w A4 i hexagon x9 to samo. Ja myślę, że jeżeli chcesz zaoszczędzić 200 zł to kup X9

Napisano

Level a4 dostępny jest jako kross black edition 1 za 1999zł w sklepach martes sport lub kross espirit 200 za 2100 w sklepach go sport. Oszczędność spora natomiast różnice niewiele, moim zdaniem warto.

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

a uzytkownicy innych marek?? conieco czytałem o cube, giant, unbike i sam już nie wiem nie umiem sobie tego wszystkiego porównać, może jakaś propozycja czegoś innego, osprzętowo lepszego a cenowo takiego samego??

Napisano

Nie ma jak Ci doradzić, bo nie napisałeś do czego Ci rower.

Asfalt, chodniki, lasy, góry itd. itp.

Może wcale Ci nie potrzebny góral, tylko trekking. Musisz napisać co będziesz robić na tym rowerze.

Napisano

Minął drugi rok od kiedy kupiłem swojego Krosa Levela A4. Zakupu dokonałem w mudserwisie zimą, dlatego cena wyszła mi sporo niższa od katalogowej + modyfikacje, no ale od początku. Gdy chciałem kupić rower, dość długo rozglądałem się nad odpowiednim modelem, a gdy juz wybór padł na a4 to szukałem dobrej ceny. I tak trafiłem na fajną ofertę w mudserwisie, rower kosztował 1599zł po przecenie z katalogowych 1999zł. Pomyślałem że kupuję odrazu, ale potem zacząłem główkować nad tym czy można by wymienić kilka części i za ilę. Pokorespondowałem troche z facetami z tego sklepu i udało mi się zmienić obie przerzutki na SLX (wcześnije było z tyłu Deore i z przodu Alivio), amorek z Darta 2 na Sr Suntour Epicon (oszczędność wagowa to ponad pół kilo a Epicon działa wyraźnie lepiej), opony na Schwalbe Racing Ralph evo (wcześniej podstawowe Black Jacki dwa razy cięższe..). Ktoś kto szybko liczy zorientuje się że wymieniając tyle części i licząć od ceny katalogowej wyszłoby około 2500zł. Za rower po modyfikacjach zapłaciłem... 1800zł + przesyłka UPS gratis. Jak panowie ze sklepu wysłali rower to zadzwonili do mnie i powiedzieli... żebym się ceną za bardzo nie chwalił na forach :D. No coż, za późno się chyba zorientowali że sie odrobinę sami w konia robią. Ostatnio dokupiłem do roweru hamulce Avid Elixir R bez tarcz, 2 sztuki za 500zł gdzie cena katalogowa hamulców z tarczami to około 1200zł... No ale do czego zmierzam. Jak zobaczyłem ile chcesz zapłacić za te, tak naprawdę mizerne rowerki, to się ciut przeraziłem. One niesą tyle warte i zapewniam cię że w tej cenie można złożyć lepszy rower. Poszukaj po sklepach, popytaj o zmianę części w cenie roweru oczywiście, jestem pewny że na pewno można trochę utargować. Na początek proponuję potargować się o cenę Levela a6 żeby zeszli do tych 2500. Albo faktycznie, pokombinować ze sprzętem w levelu a4, ale bez zmiany ceny oczywiście. Inna opcja to składanie roweru od podstaw. Odpowiadając na twoje pytanie wart czy nie wart uważam że stanowczo nie.

Napisano

Nie ma jak Ci doradzić, bo nie napisałeś do czego Ci rower.

Asfalt, chodniki, lasy, góry itd. itp.

Może wcale Ci nie potrzebny góral, tylko trekking. Musisz napisać co będziesz robić na tym rowerze.

Tu jestem uparty ma być góral;) co prawda głównie moje trasy to miasto, czyli fakt trekking coś miejskiego jest ok, ale znając siebie i swoje pomysły, no i chęć powrotu do życia na rowerze i jeżdżeniu po leśnych trasach wole górala.

Minął drugi rok od kiedy kupiłem swojego Krosa Levela A4. Zakupu dokonałem w mudserwisie zimą, dlatego cena wyszła mi sporo niższa od katalogowej + modyfikacje, no ale od początku. Gdy chciałem kupić rower, dość długo rozglądałem się nad odpowiednim modelem, a gdy juz wybór padł na a4 to szukałem dobrej ceny. I tak trafiłem na fajną ofertę w mudserwisie, rower kosztował 1599zł po przecenie z katalogowych 1999zł. Pomyślałem że kupuję odrazu, ale potem zacząłem główkować nad tym czy można by wymienić kilka części i za ilę. Pokorespondowałem troche z facetami z tego sklepu i udało mi się zmienić obie przerzutki na SLX (wcześnije było z tyłu Deore i z przodu Alivio), amorek z Darta 2 na Sr Suntour Epicon (oszczędność wagowa to ponad pół kilo a Epicon działa wyraźnie lepiej), opony na Schwalbe Racing Ralph evo (wcześniej podstawowe Black Jacki dwa razy cięższe..). Ktoś kto szybko liczy zorientuje się że wymieniając tyle części i licząć od ceny katalogowej wyszłoby około 2500zł. Za rower po modyfikacjach zapłaciłem... 1800zł + przesyłka UPS gratis. Jak panowie ze sklepu wysłali rower to zadzwonili do mnie i powiedzieli... żebym się ceną za bardzo nie chwalił na forach :D. No coż, za późno się chyba zorientowali że sie odrobinę sami w konia robią. Ostatnio dokupiłem do roweru hamulce Avid Elixir R bez tarcz, 2 sztuki za 500zł gdzie cena katalogowa hamulców z tarczami to około 1200zł... No ale do czego zmierzam. Jak zobaczyłem ile chcesz zapłacić za te, tak naprawdę mizerne rowerki, to się ciut przeraziłem. One niesą tyle warte i zapewniam cię że w tej cenie można złożyć lepszy rower. Poszukaj po sklepach, popytaj o zmianę części w cenie roweru oczywiście, jestem pewny że na pewno można trochę utargować. Na początek proponuję potargować się o cenę Levela a6 żeby zeszli do tych 2500. Albo faktycznie, pokombinować ze sprzętem w levelu a4, ale bez zmiany ceny oczywiście. Inna opcja to składanie roweru od podstaw. Odpowiadając na twoje pytanie wart czy nie wart uważam że stanowczo nie.

no to ta odpowiedź zabiła mi ćwieka, bo większość wypowiedzi pozytywnie a tutaj nagle negatyw, ale dobrze mam jeszcze chwile na przemyślenie zakupu i poczytanie dalszych wypowiedzi co do tematu o ile ktoś sie skusi:).

z checią złożył bym jakiś rowerek, pokombinował ale niestety jestem w tym temacie jeszcze laikiem i pomimo czytania po forach wielu tematów no Ciezko mi cos dobrać nie jest to dla mnie tak łatwe jak pójście do sklepu i złożenie sobie dobrego kompa w dobrej cenie:(

Napisano

Jak byś chciał składać to na bikestacji można kupić w przecenie kompletną grupę osprzetu Shimano Deore (przerzutki, hamulce hydrauliczne, korba, kaseta, łańcuch, manetki) za 1400zł, Do tego jakiś budżetowy amorek za 300zł, rama również za 300zł. Niestety na resztę osprzętu zostaje tylko 500zł licząc że składamy rower za 2500zł. Wtedy kupujesz najprostrze koła za 200 - 250zł a za resztę kupujesz kiera,sztycę i siodełko. Wiem, cięzko będzie Ci sie zmieścić w budżecie, ale to jest możliwe. Ewentualnie można kupić tą samą grupe osprzętu ale z hamulcami V-brake zamiast tarczy i wtedy wychodzi 400 zł mniej,a więc miał byś wiekszy o tych 400zł zapas na resztę części, a to już coś. Podrzucam linki do sklepu:

http://www.bikestacja.pl/grupa-osprzetu-shimano-deore-m590-disc-p-19759.html?cPath=681_81

http://www.bikestacja.pl/grupa-osprzetu-shimano-deore-m590-brake-p-19761.html?cPath=681_81

Koła:

V - brake http://allegro.pl/kola-mtb-novatec-mach1-exe-loz-maszynowe-i2473612263.html (takie były montowane w krosie z mojego rocznika tyle że z innymi piastami)

Tarcza http://allegro.pl/kola-26-maszyny-novatec-pod-tarcze-na-rodi-tanio-i2463183585.html

Amorek pod tarczę (brzydki jak noc ale za to tani :D ) http://www.bikestacja.pl/amortyzator-gila-100mm-blokada-p-27767.html?cPath=681_295_22_133

Napisano

Jak byś chciał składać to na bikestacji można kupić w przecenie kompletną grupę osprzetu Shimano Deore (przerzutki, hamulce hydrauliczne, korba, kaseta, łańcuch, manetki) za 1400zł, Do tego jakiś budżetowy amorek za 300zł, rama również za 300zł. Niestety na resztę osprzętu zostaje tylko 500zł licząc że składamy rower za 2500zł. Wtedy kupujesz najprostrze koła za 200 - 250zł a za resztę kupujesz kiera,sztycę i siodełko. Wiem, cięzko będzie Ci sie zmieścić w budżecie, ale to jest możliwe. Ewentualnie można kupić tą samą grupe osprzętu ale z hamulcami V-brake zamiast tarczy i wtedy wychodzi 400 zł mniej,a więc miał byś wiekszy o tych 400zł zapas na resztę części, a to już coś. Podrzucam linki do sklepu:

Grupa osprzętu Shimano Deore M590 3x9 + DISC - bikestacja.pl

Grupa osprzętu Shimano Deore M590 3x9 + V-brake - bikestacja.pl

Koła:

V - brake Koła MTB Novatec Mach1 EXE łoż. maszynowe (2473612263) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (takie były montowane w krosie z mojego rocznika tyle że z innymi piastami)

Tarcza KOŁA 26 MASZYNY NOVATEC POD TARCZE NA RODI TANIO (2463183585) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Amorek pod tarczę (brzydki jak noc ale za to tani :D ) Amortyzator RST Gila-ML 26" 100mm z blokadą - bikestacja.pl

hehe dziś dokladnie o 17 juz siedziałem na swojej nowej a5-ce;p pokusiłem się na droszy sprzęt w sumie pojechałem do innego sklepu sprzedawca wydawał sie uczciwie mówić o rowerach tak jak tamten co polecał a4 i klamka zapadła kupiłem model troszkę wyzszy z racji braku A4 na mój rozmiar a bylem juz tak zdeterminowany i w rozpaczy ze musiałem przekroczyć budrzet i smigać juz dziś ;) 20km zrobione nie odczówam nic a nic tej trasy co zrobiłem mam nadzieje ze nie bedę załował zakupu nawet jak przepłaciłem:)

niniejszym dziękuję wszystkim za pomocne komentarze i uwagi przyczyniły się one częsciowo do zakupu.

Temat uwazam za zamknięty i jeszcze raz dzieki:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...