brodziatko Napisano 8 Lipca 2012 Napisano 8 Lipca 2012 32 lata, 189 cm, 89 kilogramów teren: ubite, nieco błotniste drogi leśne (90 procent zastosowań), asfalt, niewielkie wzniesienia, szutr użytkowanie: ok. 150 km tygodniowo w sezonie wymagania: przedni amortyzator, aluminiowa rama miejsce zakupu: Poznań lub okolice, możliwy internet Jeżdzę sporo, ale rekreacyjnie. W rowerach nie grzebię, nie wymieniam części.Zależy mi na trwałym, tanim w eksploatacji rowerze. Proszę uprzejmie o pomoc w doborze. Rower chciałbym kupić do 15 lipca. Co sądzicie o: http://esklep.intersport.pl/pl/product/74717/rower-genesis-razor-zero-4028474 za 1400? http://www.cyklotur.com/pl-PL/produkt/149212/162/Rower-PROFILE-2012-grafitowo-czerwono-bialy-AUTHOR http://www.cyklotur.com/pl-PL/produkt/149301/162/Rower-IMPULSE-2012-grafitowo-zielono-bialy-AUTHOR http://www.cyklotur.com/pl-PL/produkt/4899/162/Rower-SOLUTION-2011-AUTHOR http://rower-sport.pl/pl/p/MERIDA-MATTS-20-V-2011/946 Jak na komfort jazdy wpływa wysokośc skoku?
qwaq Napisano 8 Lipca 2012 Napisano 8 Lipca 2012 Kands Energy 1300, Lazaro Evolution V3, LImber VX 7, jak trochę dołożysz to masz Krossa Levela A2.
brodziatko Napisano 8 Lipca 2012 Autor Napisano 8 Lipca 2012 Kands Energy 1300, Lazaro Evolution V3, LImber VX 7, jak trochę dołożysz to masz Krossa Levela A2. procz krossa nic z powyzszych "nie przymierze" A cos jeszcze innego sklepowego? mam tez oferte na: Rower GT Aggressor 1.0 (black) Rower górski GT Rozmiar koła: 26 cali Rama: 6061-T6 ALUMINIUM, WYMIENNY HAK PRZERZUTKI Widelec: SR SUNTOUR XCT-V3 80mm Korba: SUNTOUR XCC T102 42/34/24T Suport: USZCZELNIONY Pedały: GT SLIM LINE , PLATFORMOWE Przerzutka - przód: SHIMANO TX51 Przerzutka - tył: SHIMANO ACERA, RD-M360 Cena: 1350zł A ten?
qwaq Napisano 8 Lipca 2012 Napisano 8 Lipca 2012 Przy podanych przeze mnie wypada słabiutko, jak nie zależy ci na marce to weź Kandsa/Lazaro (to samo), trochę lepiej wypada LImber i to na nim bym się skupił, choć trzeba troszkę dopłacić w stosunku do w/w.
brodziatko Napisano 8 Lipca 2012 Autor Napisano 8 Lipca 2012 Przy podanych przeze mnie wypada słabiutko, jak nie zależy ci na marce to weź Kandsa/Lazaro (to samo), trochę lepiej wypada LImber i to na nim bym się skupił, choć trzeba troszkę dopłacić w stosunku do w/w. Tego Limberka widzialem w oknie wystawowym. Czy istnieje odpowiednik bez tarczowek, ktore jak mi sie wydaje na moje potrzeby sa zbedne?
qwaq Napisano 9 Lipca 2012 Napisano 9 Lipca 2012 Tu jest ich strona http://www.limber.pl/rowery.php , model '11 ma tarcze tylko z przodu
brodziatko Napisano 9 Lipca 2012 Autor Napisano 9 Lipca 2012 Tu jest ich strona Rowery GĂłrskie, Rower Miejski, Rower GĂłrski, Rowery Miejskie LIMBER - wheel of fun , model '11 ma tarcze tylko z przodu Limber LImber VX 7 na allegro to 1599, nizsze oferty nie budza mojego zaufania niestety. Nizszy model jest tu chyba raczej goly. 1599 to wiecej niz zakladalem i na dodatek bez serwisu i niczego. Ja sie za malo znam na rowerze, zeby samemu odebrac przesylke kurierska, bo nie ocenie tak na szybko czy ktos mi polowy osprzetu nie wsadzil od innego roweru. Niepotrzebnie bym chyba tu placil za tarczowki. Wciaz nie uzyskalem zadnego komentarza o Genesisie. Osprzetowo wyglada w tej cenie chyba rewelacyjnie, mam racje? Nie wiem tylk jak ta rama. Dostalem jeszcze oferte na SCOTT Aspect 60 2012 za nieco ponad 1400 PLN. oraz merida Matts 20-V N2 w cenie 1569,lub odpowiednik na ramie Merida DRAKAR 20-V 1259. Co to za wynalazek ten Drakar? a takze Rower TREK 3500 - COLEX w cenie 1499 lub Giant Revel 3 za 1400 Poradzcie mi prosze. Ja naprawde jestem pogubiony. Boje sie tych rowerow z allegro, bo jak cos nie bedzie grac to na serwisy wydam wiecej niz zaoszczedze. Wolalbym duzo bardziej kupic w stacjonarnym sklepie z gwarancja na miejscu i jak cos nie bedzie grac to beda sie oni martwic. Czy znajde gdzies ranking widelcow Suntour zebym umial je porownywac? I jak dlugosc skoku wplynie na moj komfort jazdy dla takich zastosowan jak opisalem? Bede bardzo wdzieczny jesli ktos sie pochyli nad tymi konfiguracjami i mi cos doradzi.
merlin85 Napisano 9 Lipca 2012 Napisano 9 Lipca 2012 brodziatko, strona intersportu nie działa (przynajmniej u mnie), ale jeśli dobrze kojarze, to ten sam rower nad którym ja już trochę myślę. Sam, z dobry miesiąc temu założyłem tutaj, i na innym forum, temat o zakupie nowego bike'a. W sumie to nic też się specjalnie nie dowiedziałem niż to co wiem, ale to może wynikać tylko z jednego: mało jest właścicieli tych rowerów. Czy aż tak rewelacyjnie wygląda osprzęt na tym Genesisie? Wsadzili tam przerzutkę tył Deore a reszta ... No właśnie. Tak to miało działać - idziesz do sklepu, patrzysz, oglądasz - o ja! Deore! kopara do ziemi, za**ty rower musi być. Z tym, że reszta jest mocno przeciętna. Głównie dlatego nie kupiłem (jeszcze?) tego roweru - że jakoś potrafiłem na oczy przejrzeć i chłodno skalkulować, że za pół-darmo to można w ryj dostać, a nie kupić super hiper okazje rowerową. Rower ogólnie sprawiał wrażenie fajnie wykonanego, ładnie pomalowany. Może się podobać. Na chwilę obecną u mnie to wygląda tak, że też rozważam te Kands, ale hamują mnie przed ich zakupem podobne rzeczy - jak tu kupić rower na odległość?! Jak z butami do biegania - należałoby go wcześniej przymierzyć, a że problem z tym jest wielki, no to jestem tu gdzie jestem, czyli wciąż na starym, wysłużonym Fuji... Wracając do tematu - gdzieś tu wyczytałem dziś też myślę niezłą propozycję - ROWER GÓRSKI UNIVEGA HT-510 - MEGA OBNIŻKA (2470297886) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Wydaje się ciekawym rowerem. Jedynie to malowanie wygląda na trochę już takie nie na obecne czasy - gdzieś mi przemknęło, że to rower z kolekcji 2010. Sorry za przydługawy wywód. Pozdrawiam Jacek
werbol Napisano 9 Lipca 2012 Napisano 9 Lipca 2012 witaj najpierw o amortyzatorze... w cenie 1000-1400 amortyzatory są praktycznie takie same w mtb 100mm w crosach 80mm, przy normalnej jeździe różnica może być nieodczuwalna... jest to ogólnie najniższa półka (nie licząc chińczyków z marketu). co do samego wyboru roweru to jak przejrzysz forum to w tych pieniądzach jak chcesz mieć dobry i długowieczny osprzęt to najlepiej wypada kands http://allegro.pl/wysoka-polka-mocny-rower-kands-1300-full-alivio-i2451809058.html . Przychodzi kurierem praktycznie złożony i wyregulowany trzeba przykręcić pedały, przednie koło i kierownice. Ja swoim zrobiłem 1000 km w trudnym i wymagającym terenie na maksa i nawet przerzutek jeszcze nie regulowałem. kompletne ALIVIO zapewnia bezawaryjną jazdę przez wiele lat i serwis ci nie potrzebny. markowe rowery w tych pieniądzach mają dużo słabrzy osprzęt płacisz za marke. krossa, meride z takim wyposarzeniem w sklepie można kupić za 1600-1800zł
brodziatko Napisano 9 Lipca 2012 Autor Napisano 9 Lipca 2012 Ostatni jaki mi wpadl w oko to Author Basic z 2011 roku za 1649,ale to juz wysoko przekroczony budzet. RAMA: aluminium 6061-T6, 26" WIDELEC: RST Gila TnL (100 mm), blokada skoku KORBA: SUNTOUR XCT-V2-302 42-32-22 (170/175 mm) PRZERZUTKA PRZEDNIA: SHIMANO Acera (34,9 mm) PRZERZUTKA TYLNA: SHIMANO Alivio MANETKI: SHIMANO Alivio (24 biegi) KASETA: SHIMANO HG-30-8I (11-32) PIASTY: QUANDO 32 otwory HAMULCE: TEKTRO 37AL OBRĘCZE: JALCO ATB 220 dwuścienne 32 otwory czarne OPONY: MAXXIS Copper Head 26"x2,00" SIODEŁKO: AUTHOR Mega Top WAGA (kg): 13,70 kg (19") Teraz mi pomozcie!!!!!! Ten Kands rzeczywiscie w tej cenie chyba jest nie do pobicia, ale sie boje jak nie wiem na odleglosc....Nawet nie ma jak zmierzyc czy 21 bedzie w sam raz.... A ten kellys? http://rower-sport.pl/pl/p/KELLYS-SCARPE-WHITE-2011-wysylka-gratis-/1061
werbol Napisano 9 Lipca 2012 Napisano 9 Lipca 2012 kellys jest ok... ale jak napisałem wcześniej dopłacasz 500zł za markę mostek i opony, z takim samym osprzętem możesz kupić KTM za 2000zł czy inną fajną markę... rzecz gustu i portwela. 189cm wzrostu to rama 21". Niestety jeżeli będziesz chciał kupić rower w sklepie za 1400zł musisz liczyć się ze słaprzym osprzętem takie są realia... ja sam niedawno miałem taki problem podobny budrzet (1500) po przeglądzie kilku fajnych sklepów (Łódź) doszedłem to takiego wniosku ... nie stać mnie na to co mi się podoba (rowery w sklepie które zwracały moją uwage kosztowały ponad 3000zł) a do 1500 były nie dużo leprze od starego "górala" więc kupiłem rower z takim osprzętem jak chciałem, za mniej niż miałem i jest ok. minus mało znana marka i ryzyko z tym związane... padło na kandsa 1300 disk i na razie jestem bardo zadowolony. mam nadzieje, że wytrzyma 3-4 lata katuszy zanim uzbieram te 3-4 tysie na następny... pozdrawiam...
brodziatko Napisano 10 Lipca 2012 Autor Napisano 10 Lipca 2012 Nie wiem co robic Sprawdzam tego Kands ichcialem cos o firmie poczytac i trafilem tylko na taka strone: http://transrower.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=103&Itemid=95 Te opisy rowerow to jakies totalnie inne , nie wiem moze stare modele. Generalnie firma widmo
qwaq Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 Na forum jest już trochę osób jeżdżących na Kandsach i na razie nikt nie narzekał, w tej cenie osprzętowo są nie do pobicia. Podane przez ciebie rowery (Author i Kellys) też są dobre i bardziej "zbalansowane", mam na myśli, że przyzwoity napęd jest dobrany z pozostałymi przyzwoitymi częściami, a nie tak jak w Kandsie, gdzie Alivio jest łączone z Zoomem.
brodziatko Napisano 10 Lipca 2012 Autor Napisano 10 Lipca 2012 Zatem ograniczam wybor do: Kands Energy 1300 - ryzyk fizyk na odleglosc z rama 21 lub Kellys Scarpe White 2011 http://rower-sport.pl/pl/p/KELLYS-SCARPE-WHITE-2011-wysylka-gratis-/1061 na odleglosc ale przymierze gdzies w poznaniu oraz w stacjonarnym LImber VX 7 ktory szczesliwie mozna obejrzec w Poznaniu i przymierzyc lub Author Basic 2011 za 1649 w lub Level A2 sam nie wiem jeszcze gdzie O przeceny raczej widze ciezko. To jeszcze nie pora czy w ogole nie bedzie? W cyklotourze mi powiedzieli ze po prostu tych najfajniejszych rowerow juz nie ma na stanach. Zaleta authora to 5 letni gwara na rame, choc pewnie ja bym jej nie wykonczyl do konca zycia i moze dadza mi cos z dodatkow w ramach rabatu. W Rower-sport kupilem rower siostrzenicy i bylo ok. Podpowiedzcie cos prosze.
qwaq Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 - Kands 1300: dobry napęd, reszta słabo - Kellys Scarpe/Author Basic: napęd słabszy od Kandsa, reszta całkiem przyzwoicie - Limber VX 7: dobry napęd, najlepszy amortyzator, opony i hamulce w miarę, reszta komponentów przeciętna - Kross Level A2: dobry napęd, reszta całkiem przyzwoicie Podsumowując, jak możesz przymierzyć się do Limbera, to na nim bym się skupił
brodziatko Napisano 10 Lipca 2012 Autor Napisano 10 Lipca 2012 Ok. Dziekuje za pomoc i cierpliwosc. Ciezko jak ktos sie nie zna sie w tym wszystkim wyznac :)Teraz rozumiem innych jak doradzam im z zakupem komputera )) Mam jeszcze pytanie odnosnie amortyzatorow. Czy grubosc "rurek" w amorkach ma znaczenie dla ich wytrzymalosci? Na przyklad ten auhtor basic z 2011 ma takie fajne, grube, solidnie wygladajace, ale zupelnie innej firmy niz te suntourki. - Kands 1300: dobry napęd, reszta słabo - Kellys Scarpe/Author Basic: napęd słabszy od Kandsa, reszta całkiem przyzwoicie - Limber VX 7: dobry napęd, najlepszy amortyzator, opony i hamulce w miarę, reszta komponentów przeciętna - Kross Level A2: dobry napęd, reszta całkiem przyzwoicie Podsumowując, jak możesz przymierzyć się do Limbera, to na nim bym się skupił
qwaq Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 Rozumiem, że chodzi o golenie górne. Ich grubość ma wpływ na sztywność boczną widelca, ale w Kellysie mają on średnice taką samą jak w innych roweruch, na zdjęciu wyglądają na grubsze, ale to ten sam amorek z lagami bodajże 28 mm.
brodziatko Napisano 10 Lipca 2012 Autor Napisano 10 Lipca 2012 Chodzilo mi o Authora raczej, bo ten Basic mial znacznie grubsze golenie niz inne modele. Sprzedawca wspominal ze dzieki temu beda wytrzymalsze. Limber daje 3 letnia gwarancje. Jade go przymierzyc. Szkoda ze nie ma wersji tanszej bez tarczowek, to bym sie wtedy chyba nie wahal. Chodzilo mi o Authora raczej, bo ten Basic mial znacznie grubsze golenie niz inne modele. Sprzedawca wspominal ze dzieki temu beda wytrzymalsze. Limber daje 3 letnia gwarancje. Jade go przymierzyc. Szkoda ze nie ma wersji tanszej bez tarczowek, to bym sie wtedy chyba nie wahal. jeszcze wpadl mi w oko: Univega HT-510 1010 Rama 26" Univega MTB, alloy, Zero Stack Amortyzator Sr Suntour XCM hydraulic Lockout Ilość biegów 27 Manetki Shimano Deore Przerzutka tył Shimano SLX, Shadow Kierownica Black CompRiserbar, alloy Mostek Black Comp, alloy A-Head Siodełko Velo VL 1205 Sztyca Black Comp, patent, alloy Hamulce Concept SL, V-Brake, alloy Piasty przód alloy, sealed, QR, tył alloy, sealed, QR Obręcze Double Wall yak, 559-19, alloy Opony Schwalbe Smart Sam, 57-559 Korba FSA CK-306 Kolor nerogrey/sterlingsilver Rozmiar 45, 50, 55 cm za 1450 zlotych Niezly w tej cenie?
kaeres Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 jeszcze wpadl mi w oko: Univega HT-510 1010 (...) za 1450 zlotych Niezly w tej cenie? Na takim osprzęcie tylko 1450zł ? Nie wiem gdzie jest haczyk. Nowy ?
brodziatko Napisano 10 Lipca 2012 Autor Napisano 10 Lipca 2012 Na takim osprzęcie tylko 1450zł ? Nie wiem gdzie jest haczyk. Nowy ? nowy, z netu ale pewne zrodlo. brac? rozmiar 50 czy 55 brac?
qwaq Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 Oczywiście, że brać, bo rower na takim osprzęcie kosztuje ok. 2500 zł
Piotrek383 Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 Ja kupuję tego samego co ty Pierwsze co w nim zmienie to hamulce na avidy sd5, a potem mostek, kiera, sztyca na ritchey
brodziatko Napisano 10 Lipca 2012 Autor Napisano 10 Lipca 2012 Ja kupuję tego samego co ty Pierwsze co w nim zmienie to hamulce na avidy sd5, a potem mostek, kiera, sztyca na ritchey a do rekreacji te hamulce wystarcza? Ty chyba jezdzisz profesjonalnie, bo widze ze sie dobrze rozeznajesz w temacie. Zamowiles go juz? Ten rower pochodzi od oficjalnego dytrybutora romet arkus w Polsce. Jutro zadzwonie do nich i zapytam o serwis i zadzwonie do serwisu Rometa oficjalnego czy Univega pod nich podlega. Dam Ci znac jak cos ustale jesli chcesz.
brodziatko Napisano 11 Lipca 2012 Autor Napisano 11 Lipca 2012 Kupilem Univege HT-510 ROWER GÓRSKI UNIVEGA HT-510 - MEGA OBNIŻKA (2470297886) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Mam nadzieje ze to byl dobry wybor. Po konsultacjach na forum i w sklepie dla 189 cm wybralem rame 55 Co do serwisu, wedlug informacji przekazanej mi przez telefon a sklepie, rower mozna serwisowac w rometowsko-arkusowych punktach serwisu. Mam nadzieje ze dojedzie caly i zdrowy i bede umial go zlozyc W razie potrzeby licze na Was Myslicie ze po zlozeniu i przejechaniu tych powiedzmy 60km warto mu zrobic przeglad pseudozerowy i sprawdzic czy wszystko gra? Dziekuje za wszystkie podpowiedzi. Gdyby nie ta oferta pewnie bym skonczyl na Kandsie lub zaplacil za Authora Basic 2010, bo do tego sie sklanialem. Jeszcze raz dziekuje.
Piotrek383 Napisano 11 Lipca 2012 Napisano 11 Lipca 2012 Mam nadzieję, że mają jeszcze te Univegi w tym sklepie za 1480 zł, bo za 1699 zł nie uśmiecha mi się kupować Co do hamulców to ja je wymienie z takiego powodu, iż czytałem, że są bardzo awaryjne. Gratulację dobrego wyboru roweru, kupiłeś najlepszy osprzętowo za tą cenę Pierwszy zakup jaki planuję po zakupie tej univegi: - http://allegro.pl/avid-hamulce-v-brake-single-digi5-5-p-t-2012-cr-i2464646399.html - http://allegro.pl/klamki-hamulcowe-avid-fr-5-komplet-promocj-i2462902131.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.