Skocz do zawartości

[do 2000] pomoc w złożeniu mtb/xc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemka jestem tu nowy więc jakby co proszę o wyrozumiałość :) Mam do wydania ok 2000i po długim buszowaniu w necie znalazłem kilka elementów do nowego roweru jakie mnie interesują(linki poniżej). Prosiłbym o ocenę trafności wyboru jak i wskazanie innych części w podobnym zakresie cenowym (jeśli przekombinowałem) :)

rama kross level a7 http://allegro.pl/profesjonalna-rama-kross-level-a7-a8-do-xc-i2442010352.html

amortyzator SUNTOUR epicon RLD http://allegro.pl/suntour-epicon-rld-100mm-amortyzator-disc-rt-i2445854833.html

jeśli chodzi o hamulce to prosiłbym o jakieś propozycje (hydrauliczne) do 450zł za przód i tył :)

z góry wielkie dzięki :thumbsup:

Napisano

Może pomogę, bo sama składałam rower ostatnio. Heble za 450zł to moim zdaniem tylko deore m596. Rama a7 ładna, tylko dobrze dobierz rozmiar.

Tylko teraz masz problem: rama+amor+heble około 1600-1700zł, a co z resztą? Do takiej ramy, amora i hebli ja bym tu widziała osprzęt powiedzmy deore. Manetki, korba, łańcuch, kaseta, przerzutki - koszt pewnie z 1000zł (można przyoszczędzić dając np na przód słabszą przerzutkę itd., lub próbować na forum na giełdzie kupić coś np. z demontażu lub używanego)

Musisz się też zdecydować czy chcesz napęd 9 czy 10 rzędowy

Do tego dochodzą koła (też kilka stówek w zależności od klasy)

Plus wszystkie pomniejsze części: kiera, mostek, sztyca, siodełko (też potrafi kosztować), linki, pancerze, tarcze do hampli, jakiś kask itd., itd.

Ja wydałam grubo ponad Twój budżet, a nie wymieniałam na razie amortyzatora, przedniego koła, hamulca przedniego, kiery, mostka, siodełka i korby. Z tym, że złożyłam rower na 10 rzędowym xt, ale to nie zrobi kolosalnej różnicy w kosztach.

Można na razie założyć słabszy osprzęt (nie jestem zwolennikiem tego pomysłu), co jednak dalej nie zmieni tego, że w 2tys. się nie zmieścisz.

Oczywiście to wszystko przy założeniu własnoręcznego montażu, bo inaczej dochodzi robocizna (jakie koszty nie wiem, bo w serwisie tylko zakładałam hamulec, ale to było gratis do zamówienia, przekładałam korbę i amortyzator - tu robociznę mi policzyli około 15-20zł)

Jeżeli masz jakieś pytania pisz PW chętnie pomogę

Napisano

Tylko jak chce składać to lepiej wszystko samemu bo z robocizną wyjdzie o wiele więcej u nas w CR za złożenie roweru chcą 100zł także warto na przyszłość zabezpieczyć w podstawowe narzędzia i masz już na pare latek

A koleżanko rama amor i koła to kręgosłup więc lepiej niech to ma na wysokim poziomie a napę na poziomie Alivio/Acer bądź Sram X-4/X-5 i najwyżej później wymieni :thumbsup:

Napisano

Oczywiście o ramie i amortyzatorze nie dyskutuję, bo te już wybrał i są na wysokim poziomie :) pisałam tylko o tym co widzę ostatecznie w tym rowerze :):) może trochę to źle ujęłam :):)

Co niestety dalej nie zmienia faktu, że przy wstępnych założeniach 2tys. jest nieosiągalne :/ a szkoda bo projekt fajny moim zdaniem :) chyba, że budżet można zwiększyć :)

Napisano

Proponuję ramkę El Nino, do tego Sr Suntour Raidon Air. Osprzęt klasy Alivio, hamulce Shimano BR-M446. Do tego jakieś kółka niedrogie. Może się zmieścisz, ale i tak to będzie trudne.

Napisano

A może gotowy jakiś kupić. Zobacz, że za 2k nie kupisz nowego roweru z Epiconem, tylko z reguły Suntoury XCM, XCR. Trudno będzie Ci się wyrobić w budżecie. Chyba że go powiększysz o jakieś 1,5k.

Napisano

dziękuję bardzo za wpisy :D zapomniałem dodać, że kilka rzeczy mam ze starego roweru, jak przerzutki deore tył acery przód korba tez jakaś shimano dokładnie nie pamiętam bo roweru nie widziałem już ponad 2 lata, manetki deore nie wiem tylko jak kaseta, ale raczej do wymiany. Ogólnie liczę się z tym, że parę groszy dorzucić będę musiał :yes: tylko powiedzcie mi czy ten amortyzator w tej cenie będzie ok czy może za innym się oglądać :)

Napisano

dzięki za tego linka :) rower wygląda ekstra, na pewno wezmę go pod uwagę, ale jest daleko i martwi mnie brak możliwości obejrzenia sprzętu(odległość) a przede wszystkim nastawiłem się na frajdę ze składania roweru :)

Napisano

. Manetki, korba, łańcuch, kaseta, przerzutki - koszt pewnie z 1000zł

No 1000 zł to chyba lekka przesada

+ manetki SHIMANO DEORE SL-M590 MANETKI 3X9 SUPER CENA (2470772832) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (174 zł)

+ korba korba Shimano Deore FC-M590 175mm 44-32-22 REWOSPO (2453772726) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (280 zł)

+ kaseta i łańcuch ZESTAW kaseta 9 DEORE HG50 +KMC Z9200(HG73) spinka (2453627237) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (137 zł)

+ przerzutka tył Przerzutka tył Shimano Deore RD-M592 SGS (2440221574) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (180 zł)

+ przerzutka przód Przerzutka przednia Shimano DEORE FD-M591 DS BS (2445989781) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (100 zł) , co razem daje 871 zł,

+ mostek Mostek Ritchey Comp BB Black 120mm/31,8mm (2404929552) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (80 zł),

+ kierownica Kierownica prosta Ritchey COMP 620mm/31,8mm Czarna (2447480286) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (85 zł),

+ siodełko Siodełko Ritchey Marathon Comp 344g ULTIMABIKE (2451390160) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (90 zł),

+ sztyca Ritchey sztyca Comp V2 BB 27,2/400 Cyklomania (2432794476) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (110 zł),

+ gripy Chwyty Rączki Ritchey WCS Ergo z korkami XTRaBike (2449349718) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (45 zł),

+ koła KOŁA 26 MASZYNY NOVATEC POD TARCZE NA RODI TANIO (2463183585) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (355 zł), co daje razemz napędem 1636 zł, oczywiśćie można oszczędzić jakieś 200 zł na tańszych częściach, ale nie można zapominać o częściach typu zacisk sztycy, albo akcesoriach - licznik, bidon + koszyk itp.

Napisano

Wiesz co może kup sobie nowe takie elemanty jak przerzuki, napęd, manetk, amortyzator czyli takie elementy których zużycie ma duży wpływ na komfort jazdy a np. kierę, mostek sztycę czy chociazby ramę kup sobie używana te elementyco najwyżej mogą być porysowane co nie ma wpływu na ich działanie.

Jak sie postarasz i poszukasz gratów troche to może Ci się uda:)

No to i tak sa ceny dość wysokie bo kolega wybrał droższe firmy w tym zestawieniu.

http://imageshack.us...img0919cuv.jpg/

Napisano

No chłopaki już bez przesady, trochę może przestrzeliłam z tym 1000 ale nie trafiłam zupełnie kulą w płot :) autorwi tematu życze powodzenia w składaniu i chętnie poczytam tutaj jak rozwija się projekt :)

Napisano

no i niestety upadł temat składania roweru z racji braku gotówki:( dlatego też zakupie coś na raty :) zastanawiam sie nad 3 rowerami, ale niestety nie znam się na rowerach za bardzo więc liczę na waszą pomoc :) jaki mi byście doradzili???

1. Mbike Renegade DSX

2. Merida Matts Trail 800-D 2011

3. Kellys tnt 9.3 3599 zl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...