Skocz do zawartości

[rower]Kross Hexagon X9 1900zł - czy będzie dobry ?

paczes85

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich jestem nowy i to mój 1-szy temat, pytanie polega na tym ze szukam od jakiegoś czasu roweru, rower ten ma służyć jako do jazdy po parkach w weekendy i ścieżkach rowerowych typu miejscowość Spała a w tyg jako transport około 10 km w jedną str. do pracy w tym 5km ścieżka rowerowa. Co sądzicie na temat teego roweru godny polecenia? czy szukać czegos innego w tej cenie?

Napisano

Skoro w większości jeździsz po asfalcie, a reszta to utwardzone ścieżki w parku to cross będzie lepszą opcją ze względu na opony i przełożenia - w pierwszym przypadku oznacza to mniejsze opory toczenia, a w drugim możliwość rozwijania większych prędkości ze względu na ilość zębów w korbie i kasecie.

Napisano

No ok a jeżeli bym sie uparł co do kupna x9 czy warty jest tej ceny? jako mtb

Jeśli mtb i Kross to może w podobnej cenie level a3 ? Osprzęt nieco goszy ale na pewno renoma serii wyższa. Hexagony kojarzą sięz najtańszymi mtb Krossa w cenie ok 1k i niżej ;)

Szukaj też roczników 2011 bo zwykle mają lepsze wyposażenie a ceny niższe.

Napisano

Ilość zębów w rowerze crossowym na blacie w ŻADEN sposób nie daje większej prędkości niż. Na MTB prędkość przy najszybszych przełożeniach i tak jest nie do osiągnięcia na płaskim. Więc po co powtarzać zasłyszane bzdety? Przełożenia w rowerze crossowym są stopniowane pod kątem szosy (pod strome góry będzie ciężko się podjeżdżać o ile w ogóle), a w mtb pod kątem gór... Do roweru crossowego możesz założyć korby od MTB, będziesz latać tak samo szybko, jak wcześniej i w żaden sposób nie wpłynie to na Twoją prędkość maksymalną. Prędkość maksymalna zależy od nogi, oporów powietrza, oporów toczenia, wagi zestawu kolarz+rower.

Do jeżdżenia po asfalcie i ścieżkach lepszy będzie rower crossowy. Będzie po prostu szybszy, a wygenerowanie podobnej prędkości przelotowej będzie kosztowało mniej wysiłku ze względu na mniejsze opory powietrza i toczenia. MTB jest bardziej uniwersalny. Pojedziesz na asfalcie i w terenie.

Napisano

Ja bym Ci polecił Kross-a Black 1 za 1999zł do dostania w Martes Sport, sam niedawno stałem przed podobnym dylematem a black 1 to odpowiednik levela a4, którego cena to 2299zł.Dopłacasz 100zł i masz podobny, choć trochę lepszy osprzęt i lepszą ramę niż w hexie x9, a jak jeszcze jeździsz w okolicach Spały to na pewno skusisz się aby zjechać ze ścieżki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...