Skocz do zawartości

[Korba, zębatka, łańcuch] - Do wymiany

PaleNisko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Postanowiłem wymienić w swoim rowerze te części, bo zużyły się do tego stopnia, że boksuje mi na nich łańcuch jak mocniej depne na pedał.

Otóż szukam czegoś o podobnej jakości, ale nowego. Szukam też porady czy powinienem z tymi częściami wymieniać przerzutki, chociaż działają dobrze jak na razie.

Zębatki (9tarcz) są sprzed 3lat gdzieś i są to shimano LX albo shimano deore XT cos takiego. Niestety nic nie dało się przeczytać ;p

sam0251o.jpg

sam0252q.jpg

Napisano

Zmiana suportu to przerzutki? Raczej nie miałem z nimi problemu żadnego : /

Kaseta z tyłu wyglada fajnie i mi się podoba, ale korba z przodu trochę droga.. Może jednak nie trzeba będzie tej mojej wymieniać? Da się tak zrobić czy nie będzie kompatybilne i szybko się styra wszystkio?

Edit: Tak patrzę, że drogie te korby wszystkie więc chyba trzeba się pogodzić z wydatkiem, bo poniżej Deore nie chciałbym schodzić...

Napisano

Jak dla mnie blat w korbie wygląda ok. może łańcuch nowy by przyjął(największa zębatka). Młynek prawie nówka, a średnia zębatka widać troszkę zużycie. Kaseta bieg 7 i 8 mają najbardziej zużyte ząbki reszta okej, no może ostatnie 4 czyli 5,6,7,8 są ruszone w porównaniu do pozostałych.

Na moje oko najtaniej by było kupić kasetę i łańcuch oraz ewentualnie średni blat i wymienić w korbie, ewentualnie suport jeśli zgrzyta lub ma luzy. Co do walorów estetycznych, ramiona korby wypolerować lub pomalować.

Pzdr.!EDIT:Zapomniałem... Czekaj na dalsze opinie, zawsze mogę nie mieć racji.

Napisano

Zmiana suportu to przerzutki? Raczej nie miałem z nimi problemu żadnego : /

Kaseta z tyłu wyglada fajnie i mi się podoba, ale korba z przodu trochę droga.. Może jednak nie trzeba będzie tej mojej wymieniać? Da się tak zrobić czy nie będzie kompatybilne i szybko się styra wszystkio?

Edit: Tak patrzę, że drogie te korby wszystkie więc chyba trzeba się pogodzić z wydatkiem, bo poniżej Deore nie chciałbym schodzić...

Suport to to coś co łączy lewa z prawym ramieniem korby :)). Musisz go raczej wymienić. Ta korba co podał kolega, potrzebuje chyba innej długości suportu niż twój posiada :).

osi

Na zdjęciach nie widać aby zębatki były jakoś szczególnie zużyte.

Jak na moje oko łańcuch nie powinien przeskakiwać na tym napędzie, nie jest jeszcze tak źle. Jesteś pewien że to napęd??

Napisano

Może łańcuch za długi? W sumie postanowiłem, że przemęczę się ten sezon, a na zimę kupię sobie coś z przeceny albo może nawet wcześniej... Tylko na razie nie da się jeździć, bo jak mocniej chcę jechać to przeskakuje coś; / Zacznę od skrócenia łańcucha, a potem popiłuję trochę albo wymienię 7 8 9 tarczę w zębatce tylnej...

Napisano

Może łańcuch za długi? W sumie postanowiłem, że przemęczę się ten sezon, a na zimę kupię sobie coś z przeceny albo może nawet wcześniej... Tylko na razie nie da się jeździć, bo jak mocniej chcę jechać to przeskakuje coś; / Zacznę od skrócenia łańcucha, a potem popiłuję trochę albo wymienię 7 8 9 tarczę w zębatce tylnej...

Łańcuch nie jest za długi. Widać to po naciągnięciu wózka przerzutki. :))

Próbuj, może się uda i jakiś czas nie będzie przeskakiwało. Odłożysz kasę i kupisz lepszy sprzęt. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...