Snotgul Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 Witam, Chciałbym prosić o radę. Od jakiegoś tygodnia zaobserwowałem w rowerze następujący problem: kierownica "blokuje się" (tak jakby się delikatnie zatrzaskiwała, wskakiwała na swój tor) w pozycji zgodnie z osią roweru (jadąc na wprost). Kiedy chcę skręcić w lewo lub w prawo trzeba użyć większej siły, nie pracuje płynnie. Wczoraj podczas czyszczenia roweru trochę się zaniepokoiłem bo efekt się pogłębia. Na początku kierownica "chodziła płynnie" bez żadnych skoków. Co może być przyczyną (jestem laikiem, proszę o wyrozumiałość), jakie mogą być orientacyjne koszta naprawy? - Rower to Giant Iguana Disc. Pozdrawiam.
jakubj01 Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 to nie kierownica tylko stery odkręć mostek od rury sterowej i sprawdź stan łożysk, nasmaruj lub je wymień i skręć
analog82 Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 Mialem dokladnie to samo jakis czas temu. Im mocniej sciagalem stery tym efekt byl bardziej widoczny (kierownica sie blokowala co jakies 20-30 stopni). Stery byly wybite -> pomogla jedynie wymiana. Koszt naprawy bedzie zalezal od jakosci sterow.
Snotgul Napisano 2 Lipca 2012 Autor Napisano 2 Lipca 2012 Dzięki za pomoc. Byłem dziś w serwisie. Serwisant podregulował co trzeba na tyle, że mogę jeszcze trochę pojeździć ale też zalecił wymianę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.