dill Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 Hej, witam wszystkich użytkowników tego jakże ciekawego Forum. Przymierzam się do kupna roweru, który spełni moje niewygórowane oczekiwania, więc na początek proszę Was o ukierunkowanie mnie w poszukiwaniach. Chciałbym przede wszystkim, aby był to rower w miarę uniwersalny i sprawdzał się zarówno w górach (Beskidy), jak i częściowo na asfalcie (trasy do 100 km). Preferuję podjazdy górskimi szlakami, szutrówkami, asfaltami itp., acz brakuje mi maszyny, która pozwoli w sposób komfortowy zjechać także z tych górek. Mieszkam w Bielsku-Białej, zatem mam głównie na myśli okolice tej miejscowości (Szyndzielnia, Klimczok, Skrzyczne, Góra Żar, Hrobacza etc.). Od kilku sezonów śmigam na wysłużonym hardtail'u i w ramach ochrony stawów kolanowych i nadgarstków chyba czas przesiąść się na coś wygodniejszego. Mierzę sobie 183 cm, ważę aktualnie ok. 80 kg. Oczywiście jest to pierwszy post, więc zawarłem w nim tylko lakoniczne informacje, które w miarę rozwijania się wątku powinny się także poszerzyć. Dodam jeszcze, że nie miałem okazji jeździć na rowerach z pełną amortyzacją, lecz wkrótce będę przymierzał się do organoleptycznych testów, gdyż w pobliżu ponoć mam jakieś centra rowerowe umożliwiające przejażdżki na rowerach Giant, Specialized, Cannondale, tylko najpierw proszę Was o wyrozumiałość i ukierunkowanie mnie na właściwe tory. Prześledziłem kilka w miarę - jak mi się wydaje - podobnych wątków i na razie obstawiam coś w rodzaju Giant Trance. Rower powinien być nowy, więc kwota podana w temacie - jak rozumiem - wystarczy na jakiś podstawowy model, acz liczę na to, że uda się wyrwać coś, na czym pośmigam zadowolony przez następne kilka sezonów. Za każdą Waszą podpowiedź, sugestię, wskazówkę, będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Dill
edi7777 Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 Trochę szkoda, że nowy w tej cenie. Ja szukałbym używanego epica lub stumpjumpera. Możesz przejrzeć ofertę canyona ale raczej się na nich nie przejedziesz przed wyborem bo zamawia się przez neta. Łatwiej będzie Ci znaleźć coś np. z oferty meridy więc może przejdź się do rowerowego i sprawdź na czym Ci się lepiej jeździ. Szukałbym roweru ze skokiem 100-120mm. Osprzęt coś z klasy SLX/XT lub Sram X7 i wyżej. Dobrze by było, żebyś po prostu bardziej sprecyzował wymagania bo tak to z każdej firmy można doradzić jakiś rower. Od siebie konkretny model to polecę Treka EX 6.
Peterp079 Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 Jeśli mieszkasz w BB to udaj się na forum emtb.pl i tam będziesz się mógł poumawiać z chłopakami z Twoich okolic i objeździć praktycznie każdy możliwy rower FS jaki tylko Cię zainteresuje. Będzie zdecydowanie łatwiej się na coś zdecydować. Ja od siebie mogę polecić właśnie Gianta Trance którego ujeżdżam już drugi sezon i swietnie się on spisuje czy to w górach czy na płaskim...
dill Napisano 2 Lipca 2012 Autor Napisano 2 Lipca 2012 Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. Miejmy nadzieję, że pojawi się ich więcej. Dobrze by było, żebyś po prostu bardziej sprecyzował wymagania bo tak to z każdej firmy można doradzić jakiś rower. Jak mogę doprecyzować wymagania?
maroko777 Napisano 3 Lipca 2012 Napisano 3 Lipca 2012 może coś takiego : http://www.yt-industries.com/shop/index.php?page=product&info=210&x769e8=cd7r8q030dnd9vju0is4011ipnftr188 co prawda przekracza Twój budżet o 1000zł ale może Cię zainteresuje.
edi7777 Napisano 3 Lipca 2012 Napisano 3 Lipca 2012 No chodzi mi o to czy chciałbyś rower do ścigania się jak np. epic czy raczej bardziej allmountain do takiej wygodniejszej jazdy (skok 120+) jak np. stumpjumper Poza tym na rowerze do enduro też można podjeżdżać w górach no ale to już będzie męczące na takim np. jak już od speca to specialized enduro. No i może masz jakieś preferencje odnośnie widelca, hamulców, napędu... czy raczej dowolnie? Przymierzałeś się już do jakiegoś roweru? Ten co maroko777 dał link też bardzo fajny tylko chyba budżet przekracza.
dill Napisano 3 Lipca 2012 Autor Napisano 3 Lipca 2012 może coś takiego : http://www.yt-indust...is4011ipnftr188 co prawda przekracza Twój budżet o 1000zł ale może Cię zainteresuje. Całkiem fajne, ale gdzie tu miejsce na bidon? ;P No chodzi mi o to czy chciałbyś rower do ścigania się jak np. epic czy raczej bardziej allmountain do takiej wygodniejszej jazdy (skok 120+) jak np. stumpjumper Ścigam się wyłącznie z samym sobą, więc zależałoby mi bardziej na czymś wygodnym. Przywykłem do postawy pochylonej, czyli hardtailowej, więc trudno mi jeszcze określić, czy jestem gotów na zmianę filozofii jazdy. Grunt, żebym mógł śmiało wjeżdżać na górki i zjeżdżać z odrobiną adrenaliny, acz nie zamierzam się zbroić do zjazdów typowo downhillowych. No i może masz jakieś preferencje odnośnie widelca, hamulców, napędu... W tej materii akurat nie mam zupełnie doświadczenia, gdyż od kilku sezonów jeżdżę na rowerze... Maxim Highlander z widelcem, który chyba nie podchodzi pod kategorię amortyzator. :-))) Fajnie się co prawda na nim podjeżdża, jednak sam zjazd po kamieniach jest co najmniej żenujący i wymagający sporych umiejętności ekwilibrystycznych. ;-) Widać zatem, że planuję przeskok jakościowy o przynajmniej kilka stopni generacyjnych.
maroko777 Napisano 3 Lipca 2012 Napisano 3 Lipca 2012 Całkiem fajne, ale gdzie tu miejsce na bidon? ;P A po co Ci bidon ? Do fulla najlepszy jest plecak z bukłakiem
dill Napisano 3 Lipca 2012 Autor Napisano 3 Lipca 2012 A po co Ci bidon ? Do fulla najlepszy jest plecak z bukłakiem Rower za osiem tysi, a nie ma uchwytu na kubek? ;-) Coś jak porszak z Bad Boys...
maroko777 Napisano 3 Lipca 2012 Napisano 3 Lipca 2012 dla ścisłości jest miejsce na bidon pod dolną rurą przedniego trójkąta... ale kto kupując fulla zwraca uwagę na coś tak zbędnego i nie wygodnego jak bidon...
dill Napisano 7 Lipca 2012 Autor Napisano 7 Lipca 2012 Dzisiaj miałem okazję dotknąć Gianta Trance X4 2011, dla którego odpowiednikiem w tym sezonie jest model X3 2012. Całkiem miła maszynka za 6999 PLN, jednak nie mieli rozmiaru M (18"). Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, ale cóż mogę powiedzieć bez jazdy. W sklepie mi powiedzieli, że rozmiaru M już nie ma, bo ponoć taki chodliwy towar, został tylko size L, co dla mnie byłoby ciut za dużo. Będę w takim razie wybierał się do kolejnych salonów w okolicy, by wypatrywać jakichś niedobitków. ;P
gilgamesz Napisano 7 Lipca 2012 Napisano 7 Lipca 2012 Dzisiaj miałem okazję dotknąć Gianta Trance X4 2011, dla którego odpowiednikiem w tym sezonie jest model X3 2012. Całkiem miła maszynka za 6999 PLN, jednak nie mieli rozmiaru M (18"). Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, ale cóż mogę powiedzieć bez jazdy. W sklepie mi powiedzieli, że rozmiaru M już nie ma, bo ponoć taki chodliwy towar, został tylko size L, co dla mnie byłoby ciut za dużo. Będę w takim razie wybierał się do kolejnych salonów w okolicy, by wypatrywać jakichś niedobitków. ;P Przymierzałeś się do tej L-ki ? Nie wiem jaką masz długość nogi,ale przy wzroście 183 cm i nodze koło 85 cm,to spokojnie możesz brać L-kę. Bo przy M-ce sztyca może być wyciągnięta na granicy. Rura poprzeczna ma z tego co pamietam spory skos,więc nie bedziesz miał kłopotu z przekrokiem. Rura jest długa,więc sylwetka bedzie wyciągnięta i pochylona,tak jak do tej pory jesteś przyzwyczajony. Zeby nie było,że tylko teoretyzuje to jeżdżę na giancie anthemie X2. Rozmiar m(bo nie było innego),wzrost 2 cm mniejszy i przymierzałem się teraz do rozmiaru L i było oki.
dill Napisano 7 Lipca 2012 Autor Napisano 7 Lipca 2012 Przymierzałeś się do tej L-ki ? Nie wiem jaką masz długość nogi,ale przy wzroście 183 cm i nodze koło 85 cm,to spokojnie możesz brać L-kę. Bo przy M-ce sztyca może być wyciągnięta na granicy. Rura poprzeczna ma z tego co pamietam spory skos,więc nie bedziesz miał kłopotu z przekrokiem. Rura jest długa,więc sylwetka bedzie wyciągnięta i pochylona,tak jak do tej pory jesteś przyzwyczajony. Zeby nie było,że tylko teoretyzuje to jeżdżę na giancie anthemie X2. Rozmiar m(bo nie było innego),wzrost 2 cm mniejszy i przymierzałem się teraz do rozmiaru L i było oki. Tak, próbowałem również na początku L-kę i rzeczywiście miałem trochę zapasu do ramy. Na M-ce sztyca była praktycznie wyciągnięta do końca, choć optymalnie dla mnie mogłaby być ciutkę niżej. No, w takim razie mógłbym rozważyć tę L-kę X4 2011...
marcin_ostrów Napisano 7 Lipca 2012 Napisano 7 Lipca 2012 Heh , też ostatnio przymierzałem L i M. Mam 181 cm , od razu po przejeżdże M odpadła. Zresztą , do M przymierzyła sie moja dziewczyna ( 168 cm ) i stwierdziła że całkiem ok Więc jak masz 183 cm to L M
Peterp079 Napisano 7 Lipca 2012 Napisano 7 Lipca 2012 Ja chciałem kupować L przy 190cm i 92cm przekroku. Okazało się że brakło mi właśnie sztycy siodła. A nie chciałem wkładać żadnych 400mm ani nic takiego. Dlatego też zakupiłem XL i nic nie jest za duży. Nie odnosi się to co prawda za bardzo do Twojej sytuacji ale coś jest w tym co Koledzy wyżej napisali, czyli że L-ka wcale może mnie być za duża dla Ciebie. Choć i tak najlepiej gdybyś mógł się przymierzyć do obu rozmiarów żeby mieć odniesienie. Popatrz na to co napisałem wyżej i jak tam pogadasz z ludźmi na milion % będziesz miał okazję przynajmniej przymierzyć sie do M-ki w Twoich okolicach. A pewnie wtedy też będziesz miał 100% pewności co do rozmiaru...
maroko777 Napisano 8 Lipca 2012 Napisano 8 Lipca 2012 Ja mam 177cm wzrostu i jeździłem na Trance w rozmiarze M, idealnie spisywał się w górach. Był bardzo "poręczny" , zwrotny itp. Ale jak bym miał 183cm wzrostu jak kolega dill raczej rozważał bym zakup rozmiaru L.
dill Napisano 13 Lipca 2012 Autor Napisano 13 Lipca 2012 Panie i Panowie, oto jest: Giant Trance X4 2011 L/20". :-) Pierwsza przejażdżka co prawda w deszczu i po asfalcie, lecz ogólne wrażenie bardzo pozytywne. Przy najbliższej sposobności ruszę w teren i wtedy dopiero zapoznam się bliżej z rowerem. Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi i wskazówki. Na pewno jeszcze się odezwę. Pozdrawiam Dill
maroko777 Napisano 13 Lipca 2012 Napisano 13 Lipca 2012 Gratulacje czekamy na kilka fotek nowo zakupionego bajka
Peterp079 Napisano 13 Lipca 2012 Napisano 13 Lipca 2012 Gratuluje zakupu!!! Moja pierwsza przejazdzka na Trance dokladnie tak samo wyglądała. Deszcz i asfaltowa ścieżka rowerowa. Ale jak tu nie pojechać kiedy nowa maszynka stoi gotowa ?? Nie da się. Będziesz zadowolony bo to super rowerek. Pozostaje tylko życzyć jak najwięcej przyjemnośći z jazdy i fajnych wypraw!!!
dill Napisano 14 Lipca 2012 Autor Napisano 14 Lipca 2012 Pierwsza wycieczka zaliczona. Dębowiec, Szyndzielnia, Klimczok i zjazd niebieskim szlakiem do Szczyrku. Wrażenia trochę ambiwalentne, lecz to pewnie z powodu braku umiejętności ujeżdżania takiej maszynki po mokrych kamieniach. Zjazd na szczęście okazał się większą przyjemnością i giant poradził sobie ze sporą ilością dużych kamieni. Ogólnie jestem bardzo zadowolony i jeszcze muszę ustawić widelec oraz damper pod siebie, choć nie zauważyłem bujania przy skręconym widelcu. Jeszcze jedna rzecz: po zjeździe chyba sporo piachu przykleiło się do łańcucha i w drodze powrotnej słyszałem coś jakby ocieranie metalu o metal. Hm, co to może być?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.