Skocz do zawartości

[do 2000zł] Marka ważna? Rama czy osprzęt?

kamiss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

od jakiegos czasu planuje zakup roweru. Chodzi mi o MTB. Statystycznie więcej pewnie bede jezdzil po miescie i szutrach natomiast istotne jest dla mnie to, zeby wytrzymał las, korzenie i niezbyt downhillowe zjazdy.

Zastana mnie tylko na co postawić.. na forum poleca się sporo Krossów Level A2, a w niższej polce cenowej Kands 1300. Jak te rowery mają się na tle np:

http://allegro.pl/ro...2455459187.html

http://allegro.pl/ro...2434952733.html

Nie jestem wybitnym specjalista ale wnioskuje ze lepiej kupic średnie v-brake'i niż słabe tarcze mechaniczne. Poza tym tarcze zawsze mozna dokupic mając bazę w niezłej ramie. Co do amorów to w tej cenie nie liczę na mega jakość.. i nie wiem czy róznica między XCM i np. XCR będzie aż tak wyczuwalna.

Podsumowując, chciałbym w miarę jak najlepszy rower z dobrą perspektywą na ulepszenie w przyszłości, najlepiej jakby był dostępny w Warszawie, zeby dało się na nim chociaż usiąść.

Dzięki z góry za pomoc.

Napisano

Co do Kands to mogę powiedzieć tyle, że jest rewelacyjny.

Świetnie mi się nim jeździ, co do hamulców to mam mechaniczne i są baaaaardzo dobre. Kwestia wyuczenia się hamować, ponieważ bardzo łatwo stawiam rower na przednim kole.

Szczerze mówią to taki Level a2 za chyba 1600-1700zł wg. mnie ma gorszy osprzęt niż Kands za 1250zł ( z tarczówkami).

Skąd jesteś dokładnie? Ja też jestem z WWA, może bym Ci pokazał ten rower jeśli nie mieszkasz na końcu miasta ^^ ?

Napisano

Dzięki za propozycję, na pewno będę o tym pamiętał ;) Rower planuje kupic na przełomie lipiec/sierpień.

A co z tymi umieszczonymi przeze mnie w pierwszym poscie? Czy nie warto oprzec sie na takiej ramie i stopniowo dopasowywac do niej osprzet?

Napisano

Jeżeli chcesz traktować ten rower jako ramę do rozbudowy to myślę, że A2 będzie lepszym wyborem, nie wiem jak to jest z ramą Kandsa, ale nie sądze, żeby była tak dobra jak rama Krossa, bo przecież za coś trzeba było włożyć to Alivio, np. kosztem ramy, po za tym wg. mnie rama A2 jest ciekawsze wizualne :thumbsup:

PS: Osprzęt Krossa nie odbiega bardzo od Kandsa :)

Napisano

żeby była tak dobra jak rama Krossa, bo przecież za coś trzeba było włożyć to Alivio, np. kosztem ramy, po za tym wg. mnie rama A2 jest ciekawsze wizualne :thumbsup:

PS: Osprzęt Krossa nie odbiega bardzo od Kandsa :)

no tutaj tak naprawdę sie nie dowiemy, mozna rownie dobrze powiedziec, ze skoro kands ma lepszy osprzet to i rama moze byc lepsza tym samym. Koszta kands moga byc mniejsze bo w porownaniu do krossa nie idzie tyle na utrzymanie autoryzowanych serwisow i sklepow i lwia czesc idzie na marketing, dlatego bylbym oszczedny w stwierdzeniu, ze gdzies musieli na rowerze zrobic ciecia, skoro reklamuja sie tym full alivio.

Jak mi sie kiedys zlamie rama w kandsie nie omieszkam o tym napisac, moze tez kiedys uda mi sie ja zwazyc.

Napisano

@Kamis, powiedziałem, że rama Krossa jest prawdopodobnie lepsza od ramy Kandsa, choć jak napisał kolega wyżej nigdy się tego nie dowiemy, co do ram Cuba i Kony to myślę, że są porównywalne :)

Napisano

Kross ma wg. mnie taką cenę, bo raz, mara przez parę ostatnich lat się wyrobiła, dwa osprzęt jest bardziej wyważony od takiego np. kandsa, gdzie włożą napęd alivio i xcma, a inne rzeczy np. opony już markowe raczej nie są, trzy rama jest bardziej sportowa niż u takiego kandsa.

Za swojego a2 2012 dałem 1500 w zimie i jestem zadowolony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...