Skocz do zawartości

[napęd] Kands Maestro stukanie w supporcie ? przy obciążeniu

nysander

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jakiś czas temu nabyłem Kands Maestro i zauważyłem, że pod obciążeniem (tj. jak jadę na rowerze, nie jak kręce pedałami na postoju) na prawym pedale w momencie gdy wchodzi na najwyższą pozycję jest słyszalne i odczuwalne dość mocne stuknięcie i tak jakby przeskok do przodu. Przy lewym nic takiego się nie dzieje.

Czy możecie podpowiedzieć jak to zdiagnozować, bo na postoju tego efektu nie ma. Czasem też on zanika ale w sumie większość czasu jest to stukanie obecne, niezależnie też od ustawionych przerzutek.

rower ma przejechane na razie ok 60 km więc prawie co nic.

Napisano

Jak masz suport na kwadrat to dokręć śrubę z prawej strony.

Coby nie zakładać podobnego wątku.

Mam korbę altus FC-M311 na kwadrat i podobny objaw. Przy położeniu prawej korby 45stopni za maksymalnym i 45 przed minimalnym są jakby dwa cyknięcia/puknięcia dosyc mocno słyszalne. Wiąże się to właśnie chyba z kwadratem bo tak jest przesunięty suport w stosunku do korby. Ale zdjąłem obie korby, wyczyściłem (nie widać śladów zniszczenia na osi i kręci się płynnie choć z wyczuwalnym oporem), nasmarowałem smarem ŁT-43 (łożyskowym potocznie zwanym towotem) bo innego nie miałem. Nie miałem czym rozkręcić suportu więc go tylko wyczyściłem psikając WD-40 oraz szmatkami i też z zewnątrz posmarowałem towotem. Skręciłem najmocniej jak potrafiłem i lipa, dalej to samo, jak cykało tak cyka. Przestaje gdy jeżdżę w deszczu. Dorzucę tylko, że rower ma nabite sporo ponad 3500km na oryginalnym napędzie w rok, a tylko od początku kwietnia ponad 2500km.

Jakieś sugestie co to "cyka/puka"? Czy pozostaje mi tylko wymiana suportu? Jeśli tak, to dalej iść w kwadrat? Jeśli tak, to w jaki? Mam jakiś podstawowy Shimano z plastikowa zakrętką i nie bardzo chcę, żeby się posypał znowu po 3000km. Rower i napęd raczej katuję w trudnym terenie, a ważę około 80kg, ale jeżdżę raczej na "miękko".

Chyba, że wystarczy rozebrać suport, potem go wyczyścić i przesmarować?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...