Skocz do zawartości

[wycieczka] niepełnoletniego przez Polskę

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

chrzestnego syn chce wybrać samotnie się do Częstochowy rowerem w 3 dni ponad 300km...

jego rodzice nie chcą go puścić, bo twierdzą że jak złapie go policja to będą mieć nieprzyjemności - problemy.

jakie są ustosunkowania prawne? młody chce jechać sam...

wiem co może się mu przydażyć itd.. interesują mnie uwarunkowania prawne...

czy sam z jakąś zgodą rodziców może jechać...?

Napisano

Niepełnoletni, to niepełnoletni. Art. 92 KRIO. Z tego punktu widzenia mogą mu zabronić i nie ma formalnego odwołania. Jeżeli młody czegoś nawywija lub coś mu się stanie rodzice rzeczywiście mogą ponieść odpowiedzialność z tego tytułu.

Napisano

Niepełnoletni to 10 lat czy 17lat i 11 miesięcy? Bo ja mając naście lat (coś koło 15 czy też 16) pojechałem z kumplami pod namiot w Bieszczady.

Napisano
W prawie stoi 18 lat, zatem z prawnego puntu widzenia nie może nic, a rodzice mogą wszystko.

Ależ mi nie chodziło o to kto co może. Tym bardziej żeby jechał bez zgody rodziców. Ale jesli chłopak ma 10 lat i ma taki pomysł to ja jestem przeciw. Ale jeśli ma np. 17 i jest odpowiedzialny to można z rodzicami pogadać. Ale korespondencyjnie tego problemu się nie rozwiąże.

BTW. A może to pytający che jechać? ;)

Napisano

Niepełnoletni to każdy młody człowiek poniżej 18 roku życia, za wyjątkiem kobiety, która ukończyła 16 lat i wyszła za mąż.

Dopóki jesteś niepełnoletni masz ustawowy obowiązek być posłuszny rodzicom.

Gdyby rodzice nie wyrazili zgody na ten wyjazd to nie możesz jechać :)

Napisano
Ale jeśli ma np. 17 i jest odpowiedzialny to można z rodzicami pogadać.

Gdyby dziecko miało do 7 lat, to z pewnością rodzice mieliby problemy (art. 106 KW) z tytułu pozostawienia dziecka bez opieki. Co nie zmienia oczywiście faktu, odpowiedzialności za czyny nieletniego (bez względu na wiek, art 105 KW.)

Napisano

młody ma 17 lat w tym roku 18. niestety to nie ja,,, :)

rodzice sa przekonani że jak go policja zatrzyma do kontroli to oni od razu poniosą konsekwencje z tego tytułu że ni8e ma 18 lat i jest tak daleko bez opieki rodziców.

głównie o to mi chodziło.

Napisano
rodzice sa przekonani że jak go policja zatrzyma do kontroli to oni od razu poniosą konsekwencje z tego tytułu że ni8e ma 18 lat i jest tak daleko bez opieki rodziców. głównie o to mi chodziło.

Nie poniosą żadnych konsekwencji bo tych być nie może, nie mówiąc już o tym, ze to prawie dorosły człowiek,.

Oczywiście, gdy wyrządzi jakieś szkody np. zarysuje czyjś samochód to materialnie rodzice odpowiadają za to.

Jeśli boją się o to, to niech mu wykupią ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej - np. bezpieczny rowerzysta z PZU.

Napisano

Nie poniosą żadnych konsekwencji bo tych być nie może, nie mówiąc już o tym, ze to prawie dorosły człowiek,.

Oczywiście, gdy wyrządzi jakieś szkody np. zarysuje czyjś samochód to materialnie rodzice odpowiadają za to.

Jeśli boją się o to, to niech mu wykupią ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej - np. bezpieczny rowerzysta z PZU.

rozumiem, tylko ciekaw jestem ile takie ubezpieczenie kosztuje, to tylko 2 dni, może się coś wydarzyć ale nie musi...

masz racje on jest już prawie dorosły, przedstawię to wujowi i tyle. pewnie się uspokoją...

chciałem z nim pojechać ale mówi że sam bo to pielgrzymka samotna,..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...