MaxPain Napisano 12 Czerwca 2012 Napisano 12 Czerwca 2012 Witam, Mam pytanie dotyczące zakupu. Moim marzeniem zawsze było posiadać rower jednak moich rodziców nigdy nie było na niego stać. Od jakiegoś czasu mogę sobie pozwolić na zakup wymarzonej zabawki Przejrzałem internet z każdej strony jednak nie do końca zakup roweru jest dla mnie rzeczą łatwą i zrozumiałą bo nadal jest mi on obcy. Zwłaszcza w dobie rozwoju technologicznego, gdzie pojawia się milion określeń. Dodam tylko, że pomimo, iż nie siedziałem na rowerze od około 15 lat umiem jeździć Kiedyś dostałem rower na komunię i zanim mi go ukradli to zdążyłem się nim trochę pocieszyć Ale do rzeczy: Zastanawiam się nad zakupem. Wśród zaproponowanych modeli mogę sobie na każdy pozwolić jednak proszę o bardzo subiektywną ocenę pod kątem ceny i możliwości. Zależy mi na rowerze, który wykorzystam zarówno do wycieczek po lesie jak i od czasu do czasu wyjazdów do pracy i na miasto. Mam 182cm wzrostu. 85kg wagi. Oceniając czysto wizualnie rowery i na tzw "czuja" wyselekcjonowałem sobie markę Gary Fisher. I teraz pytanie proszę o poradę. Zastanawiam się nad: Gary Fisher Marlin Disc Gary Fisher Wahoo Disc (co oznacza właściwie to Disc??) Gary Fisher Mamba Gary Fisher Utopia no i jeszcze ewentualnie Trek 6000 Disc. Co z tych modeli polecacie? A może jeszcze jakiś inny marka/model? Dodam, że mam na wydanie do max 3000zł, najlepiej ok. 2000zł Z góry dzięki za pomoc. Jakieś wskazówki co do eksploatacji też by się przydały PS. przy sugestii proszę uwzględnijcie koszty serwisowe itd. Pozdrawiam formumowiczów
Nevermore Napisano 12 Czerwca 2012 Napisano 12 Czerwca 2012 z tych fisherów wszystkie w swoich cenach mocno przeciętne. Poleciłbym http://allegro.pl/conway-mountain-sport-701-promocja-19cali-i2386250393.html deklasuje w tym przedziale wszystkie wymienione przez Ciebie jeśli chodzi o cena-jakość, ma xt'ki i niezłego rock shoxa+ hydrauliki elixira całkiem udane. Podobnie jak ten http://allegro.pl/ktm-ultra-flite-sklep-warszawa-wyprzedaz-i2382931262.html. Te ktore wymieniłeś raczej bym sobie odpuścił. Pozdrawiam
MaxPain Napisano 12 Czerwca 2012 Autor Napisano 12 Czerwca 2012 No właśnie. Tak jak wspominałem - dla mnie zakup roweru to totalna abstrakcja. Jeszcze na ten moment. Coś co dla mnie wygląda dobrze, może być tylko ładną otoczką A pierwszy przez Ciebie polecony już mi się podoba
Nevermore Napisano 12 Czerwca 2012 Napisano 12 Czerwca 2012 Tylko tych Conwayów wiele nie ma, chyba jedyna licytacja i jutro się kończy więc jak coś powinieneś się dogadać ze sprzedawcą, może nawet zejdzie tą stówę z ceny, chociaż obecna cena też nie jest zła. Rama na Twój rozmiar też powinna być dobra.
wilk2312PL Napisano 12 Czerwca 2012 Napisano 12 Czerwca 2012 A ja polece tego : Allegro . Powietrzny amor, dobre hamulce, z tyłu XT
Nevermore Napisano 12 Czerwca 2012 Napisano 12 Czerwca 2012 Też niezły, ale cena przekroczona, ja osobiście do 3300 poleciłbym Meridę Trail 800D
MaxPain Napisano 12 Czerwca 2012 Autor Napisano 12 Czerwca 2012 hmm... no tak tylko w allegro odpadają raty. A dla mnie wydatek jednorazowy ponad 3000zł to nie na teraz dom, rodzina - mam duże potrzeby. Ktoś wie czy sprzedają na raty ? pytanie też co z internetem przecież nie pojadę do Krakowa czy Warszawy ze Szczecina po rower bo zamiast wydawać na paliwo 500 wolę je dołożyć do roweru aha i co z tym Trek 6000 dics? też cenowo odpada? Koszt 3099zł
Nevermore Napisano 12 Czerwca 2012 Napisano 12 Czerwca 2012 hmm... no tak tylko w allegro odpadają raty. A dla mnie wydatek jednorazowy ponad 3000zł to nie na teraz dom, rodzina - mam duże potrzeby. Ktoś wie czy sprzedają na raty ? pytanie też co z internetem przecież nie pojadę do Krakowa czy Warszawy ze Szczecina po rower bo zamiast wydawać na paliwo 500 wolę je dołożyć do roweru "MOŻLIWOŚĆ ZAKUPU ROWERU NA RATY PRZEZ INTERNET BEZ WYCHODZENIA Z DOMU W SYSTEMIE RATALNYM eŻAGIEL" to pisze na aukcji z Conwayem Osobiście rower zamawiałem na internecie bez żadnej przymiarki, troszeńkę zaryzykowałem ale nie żałuję. Tu wspomniana Merida http://allegro.pl/me...2389432896.html, według mnie na przewagę Meridy nad Cube są o wiele lepsze hamulce i przednia przerzutka. Cube ma lepsze opony, jednak je można dokupić za 100zł para. Co do treka: odradzam, beznadziejny przedni amortyzowany widelec i słabe hample
MaxPain Napisano 12 Czerwca 2012 Autor Napisano 12 Czerwca 2012 Merida - już prawie się zdecydowałem, ale... Rozmiar na linkowanej aukcji to 17". Są też z tego co widziałem 19", ale nadal nie wiem czy dla mnie nie będzie za mały? Jest jakaś 20, ale cena tam to 3800zł - to już zdecydowanie za dużo. Wolałbym oscylować w granicach 2.500zł. Przypomnę mam 182cm. wzrostu. Zmierzyłem też nogę - 85cm. Z wyliczeń wyszło mi, że powinienem mieć miedzy 20-21". Jakieś dalsze propozycje?
edi7777 Napisano 12 Czerwca 2012 Napisano 12 Czerwca 2012 dla Twojej wagi i wzrostu rama 19' Raczej kupiłbym na Twoim miejscu HT jakiś ale raczej tańszy i jak Cię wciągnie to może później zmienisz na fulla. Albo od razu może uda Ci się jakiś niski model wyrwać. Chyba Giant robił tanie fulle - się jakoś yukon fx nazywały chyba...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.