Skocz do zawartości

[1500-2000] Unibike Viper GTS 2012 vs Agang Ritual 5.0 2011

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Od dłuższego czasu przymierzam się do kupna crossa. Po przewertowaniu forum oraz wielu opinii i sklepów na żywo i w internecie pozostało mi 2 kandydatów: Unibike Viper GTS 2012 oraz Agang Ritual 5.0 2011(pewnie znalazł by się jeszcze jakiś Kellys/Cross/Author, ale zamówiłem już rower żonie i sam też na coś chciałbym się zdecydować do końca tygodnia)

Może ktoś mi doradzi?

http://www.unibike.pl/vipergts.html

Unibike:

- plusem niewątpliwie jest kolor/stylistyka

- minusem cena

- plusem przerzutki przód alivio

- plusem hamulce shimano

http://www.velo.com.pl/rowery/wyprzedaz/?id=600

Agang:

- największy plus to cena

- manetki deore

- minusy to przerzutki przod i hamulce...

Rower będzie miał jeszcze okazyjnie montowany fotelik do dziecka, przeznaczenie-> dojazdy do pracy, wycieczki weekendowe asfalt/las 3:1....

Napisano

Ja kupiłem Rituala 6.0 i jestem jak na razie bardzo zadowolony. Hamulce w 5.0 będą chyba porównywalne z Unibike - Shimano Acera to jedna z najniższych grup, więc myślę że te Tektro będą podobne. Kupisz porządne klocki (np. Authora) i będzie dobrze. Przerzutka przednia faktycznie słaba, ja mam ją zamiar jak najszybciej wymienić - biegi zmienia dość ładnie, ale od nowości ma luzy i denerwuje mnie. Ile masz wzrostu? Zostały już chyba tylko AGangi 22', dla mnie przy 193cm jest w sam raz.

W AGangu masz też korbę Suntoura która nie jest może najlepsza, ale za to kasetę i łańcuch z grupy Deore, w Unibiku jakaś niższa półka. Co do stylistyki to jak dla mnie Unibike jest raczej nijaki, ale o gustach się nie dyskutuje. Ja bym brał AGang'a - ale pewnie nie będę tu obiektywny ;) Różnica w cenie pozwala Ci od razu na starcie zmienić przerzutkę przednią na Deore (ok. 100zł) lub XT (140zł). Zawsze jeszcze wystarczy Ci na dużo lepsze hamulce (np. Avidy Digit 7 + dobre klocki) - 250zł.

Poza tym AGang jest ponad kilo lżejszy i ma dużo bardziej rozbudowaną sieć serwisów.

Napisano

192 cm wzrostu. Duża jest różnica między 6.0 a 5.0, poza ceną i kolorem oczywiście? za Agangiem przemawia też to że mogę go kupić jakieś 15km od siebie i na nim wrócić, a z kolei Unibike przez internet, dojdą koszty złożenia...no i te niejsasności z gwarancją Unibike...chyba faktycznie zdecyduję się na Aganga, jak coś mnie zacznie denerwować to najwyżej wymienie, a jak nie to zawsze za zaoszczędzone pieniądze kupie lampki, licznik i jeszcze zostanie.

Napisano

Różnica jest (oprócz malowania) w amortyzatorze przednim i w hamulcach. W 6.0 masz widelec powietrzno-olejowy i hamulce tarczowe (no i oczywiście piasty są inne - mają mocowanie tarczy hamulcowej).

Napisano

W 5.0 jest normalny sprężynowo-olejowy. Co do różnicy to trudno mi powiedzieć, nie jeździłem z tym drugim widelcem, więc nie mam porównania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...