Skocz do zawartości

[rama] Czy moja rama nie jest za mała?

ammisiek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, pewnie tematów podobnego typu już było sporo, ale co tam. Posiadam genesisa elementa x30 z 2011 r. i mam parę pytań odnośnie ramy.

Po pierwsze widziałem damskie rowery kross z podobną ramą (kształt) i tutaj moje pytanie. czy ta rama nie jest aby damska?

Po drugie w uwagi na dość "nietypową" jak dla mnie konstrukcje ramy czasami mam wrażenie, że jest na mnie za mała. Zapas na sztycy juz prawie mi się wyczerpał, a do 23 roku życia mam jeszcze parę lat. "ekspert" w sklepie nagabywał mnie nawet na jeszcze mniejszą ramę, ale juz co nieco wiedziałem o doborze roweru i nie dałem się. Moglibyście spojrzeć na tą ramę i napisać mi, czy jej cechą jest to, że sidło trzeba bardzo wysoko podnosić, czy jestem za duży na nią (173cm) Na ramie jest rozmiar 45 więc to chyba 18.5 czy 19 z tego co sie orientuje. Dzięki z góry za odpowiedź.

P.S Link do zdjęcia ramy/roweru. http://www.forumrowerowe.org/garage/vehicle/2230-genesis-element-x30-disc/page__tab__images Może na tym zdjęciu tak tego dokładnie nie widać, ale w rowerach kumpli nie jest ono tak wysoko. (chyba, ze mam krótką sztyce (30cm))

Napisano

Przy tej wysokości sztycy w stosunku do mostka wszystko wygląda ok, jeszcze może być różnie z Twoją pozycją, może powinieneś przesunąć siodło do tyłu, wydłużyć mostek, bądź zakupić dłuższą sztycę jeśli ta jest krótka (30cm to króciutka)

Napisano

Hmmm no to uspokoiło mnie to trochę. Nie chciałbym zakładać już nowego tematu w innym dziale więc się tutaj zapytam. Jaką sztyce byście mi polecali budżet max 120 zł. Fajnie by było gdyby była czerwona (chyba ze niezbyt będzie pasowała do roweru to może być inny kolor) no i oczywiście dłuższa niż ta obecna(30cm)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...