Skocz do zawartości

[łańcuch] przerywa

Gość dime

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam.

mam dość stary i mocno rozciągnięty łańcuch. kupiłem nowy i jak wymieniłem to przeskakuje. w związku z tym ma pytanie: pojeździć trochę na nowym i liczyć na to że się dopasuje i przestanie przerywać (kaseta i korba jest w dobrym stanie) czy pozostaje mi tylko jeździć do końca i zamęczyć napęd starym łańcuchem??

pozdrawiam.

Napisano

Witam :)

Mialem tak samo, wymienilem lancuch i jechac sie nie dalo. Przeskakiwal na kasecie, ktora jak na moje oko byla spoko. Po sciagnieciu okazalo sie ze zebatek ( 4,5,6)praktycznie nie ma :022: Na nich najczesciej jezdzilem. Po wymienie kasety naped jak bajka :D Wiec bardzo prawdopodobne ze to samo jest i u Ciebie.

Pozdro.

Napisano

nie wiem ile ma przebiegu, kupiłem ją od kumpla w zeszłym sezonie, ale wygląda dobrze i nie była katowana.

jeśli to jej wina to kupować od razu nową czy mordować do końca? musze przyznać że jeździ się rewelacyjnie, tylko ten łańcuch taki rozciągniety, że ojoj.

Napisano

A możesz podać jakiej klasy masz napęd, bo może lepiej poskładać na nowy, a ten zajeździć na maksa.

A co do starego łańcucha, zdejmij z dwa ogniwka i zobacz czy lepiej chodzi.

Nowy łańcuch na pewno już się nie przyjmie

Napisano

Napęd mam taki, że jak go zamorduje (:)) to nie bedę płakał i na następny sezon kupie sobie coś lepszego, ale nie ukrywam, że jakbym ocalił korbę to byłbym zadowolony, a taki łańcuch chyba ją szybciej zjedzie? Kilkadziesiąt złotych na kasetę to nie jest majątek, łańcuch już mam więc może tak zrobię? Chyba na przodzie nie bedzie przerywać? Zdjąć dwa ogniwa - też dobry plan. Nie wiem sam. Co proponujecie?

Napisano

Też tak czasem mam w starym rowerku - czasem te nowe (nowsze) łańcuchy dostosowują się po parudziesięciu kilometrach i jest OK, ale najbezpieczniej jest przyjąć w dobre ręce trochę używany łańcuch np. od jakiegoś posiadacza nowego napędu, który często zmienia łańcuchy, bądź w początkowym etapie użytkowania jeździ tylko na nowych. Pomaga też mniejsze lub całkowite zaniechanie smarowanie łańcucha - przetestowane.

Inaczej najlepiej zmienić cały napęd od razu - a to bywa bolesne (zależnie od "świadomego" użytkowania może się udać wymiana tylko najmniejszych koronek w kasecie).

Życzę sukcesów

Napisano

Zawsze mozna zrobic szlif kasecie ;] wtedy sie nowy lancuch przyjmie;] chyba ze juz byla szlifowana to inna para gaci.

Napisano

dzięki. tymczasem zdejmę dwa ognikwa i jescze pojeżdże. zobaczę co się stanie :)

pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...