Skocz do zawartości

[rower] dobór wielkości ramy

majk199611

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jak w temacie potrzebuje pomocy w doborze wielkości ramy .

Przeleciałem wiele stron ale wszystkie dają mi sprzeczne wyniki .

Nie wiem zbytnie jakie wymiary będą potrzebne więc podam te podstawowe

Wzrost 184 cm

Waga 85 kg

Długość nogi 90 cm

Ktoś pomorze ?

Gość voytec
Napisano

Normalnie dobierasz. Mierzysz długoś nogi od ziemi do kroku a następnie dzielisz przez dla MTB/Cross 0,57, szosa 0,66, Trekking/Miejski 0,63. Otrzymany wynika w minimetrach poróznujesz z długością rury podsiołowej (patrz geometria) podaną przez prodycenta. Wynik możesz podzielić dodatkowo przez 25,4 żeby otrzymać wielkość w calach.

IMHO jeśli kierujesz się rozmiarówką w calach to nie powinno być "oszustwa" i 19" powinna mieć podsiodlówkę ~483mm. Gorzej z nowo modnymi rozmiaram literowymi które są różne w zależności od producenta. Ba potrawią się różnić w poszczególnych modelach.

Gość voytec
Napisano

źle napisałem trzeba pomnożyć przez 0,57 a następnie podzielić przez 2,54. Przykładowo 84x0,57=~48/2,54=19. Mój błąd. Wybacz.

Napisano

K*wa źle napisałem trzeba pomnożyć przez 0,57 a następnie podzielić przez 2,54. Przykładowo 84x0,57=~48/2,54=19. Mój błąd. Wybacz.

nie trzeba tylko powiedz czy tak jak wyżej sie da

Gość voytec
Napisano

To zależy czy jak ci pasuje długość górnej rury. Jeśli wolisz mieć coś krótszego to możesz wziąć o rozmiar mniejszą ramę i zastosować dłuższą sztycz.

Napisano

To zależy czy jak ci pasuje długość górnej rury. Jeśli wolisz mieć coś krótszego to możesz wziąć o rozmiar mniejszą ramę i zastosować dłuższą sztycz.

czyli mógłbym brać tego kelly's

Napisano

miej gdzieś wszystkie kalkulatory rozmiarów, dopasuj się i sprawdź na czym się najlepiej czujesz.

A że ktoś powie, to nie ten rozmiar? Jesteś modelką czy chcesz wygodnie jeździć. Pa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...