Vic Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 Witam bardzo serdecznie. Jak wszyscy piszący w tym dziale, mam dylemat, a nie chcę wyrzucić pieniędzy w błoto. Swoim dotychczasowym rowerem jeżdżę głównie po drogach, jednak nadal nalegam na MTB. Nie mogę wykluczyć, że czasem wjadę do lasu i chciałbym, aby rower mi to umożliwiał. Wertując wiele tematów na tym forum, wytypowałem Kands'a Energy 1300, który zbiera dobre opinie. Nic lepszego (podobno) za te pieniądze dostać nie można. Jednak co uważają nt. tego roweru osoby, znające się na rzeczy? Te 1000zł to już i tak ponad stan, ale jestem wstanie je jakoś wyskrobać. A, żeby regulaminowi stało się za dość, mam ok. 172/3 cm wzrostu i 90 kg wagi. Pozdrawiam.
fomicz Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 Kands albo Lazaro (chyba nawet lepszy osprzęt w podobnej cenie). Jeżeli wystarczy Ci rama 18" (oj chyba nie) to zerknij na Arkus VIP 6.0 - niezły osprzęt, a tu masz fajne porównianie rowerów z 2010 roku - plik pdf!
gaffel Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 Zakładałem podobny wątek jakieś 3 miesiące temu, wtedy polecono mi własnie ARKUSA VIP'a 6.0 , kupiłem i nie żałuję. Masz pytania? Pisz, chętnie odpowiem. Potrzebujesz dobre zdjęcia? Są u mnie na profilu ARKUS VIP 6.0 - Galerie - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa pozdrawiam! PS: Chciałem dodać, że mam 1.70 wzrostu i 18' pasuje idealnie. Natomiast ja ważę 65 kg, przy 90 kg możesz szybko "zajechać" XCM'a , ale w tej cenie lepszego amorka nie dostaniesz ...
fomicz Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 Osprzęt w VIP 6.0 jest naprawdę znakomity. Rower wygląda na porządną maszynę. Nie znam pełnej specyfikacji (modele pisat, kół, suport) ale wszystko wygląda na dobre. W rowerze syna muszę tylko wyregulować jeszcze tył bo nie schodzi na najniższe przełożenie. Na ścieżce rowerowej młody spokojnie mi daje radę a ja pomykam Meridą 40-V. W lesie - tu już ma zdecydowanie pzrewagę.
Vic Napisano 29 Maja 2012 Autor Napisano 29 Maja 2012 Właśnie przeglądam różne sklepy rowerowe, czy mają w swojej ofercie Arkus'a z ramą 19 calową i niestety ciągle spotykam się z 18 calowymi. Zmierzyłem jaki rozmiar ramy byłby odpowiedni i wg. tego wychodzi niecałe 18 cali, więc gdyby ten wynik byłby ok, to 18 byłaby w porządku. (wychodzi 78 cm od podłogi, do krocza) Tylko kwestia czy faktycznie ten rozmiar byłby ok? Gdzie nie spojrzę to ceny Arkusa są na poziomie 960 zł, gdy Kands stoi praktycznie o 100 zł wyżej. Zapewne oba te rowery będą jak nieba a ziemia w porównaniu z dotychczasowym. Który wariant lepsze patrząc na ramę, osprzęt? Pozdrawiam.
nemo2009 Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 (wychodzi 78 cm od podłogi, do krocza) Tylko kwestia czy faktycznie ten rozmiar byłby ok? No w/g obliczeń 18" pasuje.Nie wiem,jak geometria ramy w Kandsie wypada?W Arkusie geometria dość łagodna dla kręgosłupa(główka ramy-69*).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.