Skocz do zawartości

Trekking czy MTB?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim.

Chciałbym dowiedzieć się od was jaki rower jest lepszy i bardziej wytrzymały na 120kg żywej wagi. Miałem kilkuletniego górala całkiem wytrzymałego na grubej stalowej ramie ale też ważyłem mniej i miałem potworne problemy z tylnym kołem ciągle się centrowało albo szprychy łamały od strony wolnobiegu na końcu urwał mi się widelec sztywny na drodze i skończyło się dosyć poważnym wypadkiem. Teraz na kilku stronach wyczytałem że MTB jest do 115kg masy całkowitej a Trekking do 140kg masy całkowitej ale właśnie te koła czy cieńsze opony i większa średnica koła nie będą bardziej podatne na centry? Jeździłem codziennie głownie po asfalcie na około 100km wycieczki i chcę do tego powrócić więc ważne są też dla mnie opory toczenia, odpowiednia pozycja żeby nie męczyła. Doradźcie coś. Myślę nad Trekingiem i MTB z serii 300-D firmy Merida. Z góry dzięki.

Napisano

Hej,

Jezdżę na trekkingu Kross Trans Alp 2011, ważę koło 120kg i nie mam na razie ani śledu centry, a trochę krawężników i dziur zaliczyłem, nie mówiąc o leśnych, kamienistych drogach. Przejechałem jakieś 800km, więc niewiele, ale pewnie już bym coś widział.

Aha, mam z przodu amortyzator, to pewnie pomaga.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...