adammat Napisano 17 Maja 2012 Napisano 17 Maja 2012 Posiadam rower Trek 3700 z 2008 roku, jednakże ma On jedną wadę. Z amortyzatora Suntour M-2025 zsuwają się gumy i powoli zaczyna mnie to denerwować. Zaczynam się zastanawiać nad inwestycją w nowy sprzęt: proszę o polecenie czegoś w granicach do 250, max. 300 zł, co będzie się nadawać do jazdy po lesie i mieście (czasem się poruszam po moim ukochanym Toruniu no i wiadomo: tu krawężnik, tam coś), ale głównie to szosa za miastem i las. Dodam, że działanie obecnego amora w pełni mnie zadowala, tyle że bywam idealistą i te gumy denerwują
PoleK Napisano 17 Maja 2012 Napisano 17 Maja 2012 hmm, gdzie Ci sie zsuwaja? jesli jestes zadowolony to XCR LO bedzie dzialal jak marzenie, tyle że wersja 100mm popsuje Ci geometrie... a o niższym fabrycznym nie slyszałem. mozna w tej cenie dorwac uzywke riadona, a jego można obniżyć nawet do 60mm jak się ktoś uprze, ale obecnie żadnego nie widze... nic "niżej" bym nie kupował bo wywalisz kase w błoto jeśli jedynie gumy Ci przeszkadzaja.
ronina Napisano 18 Maja 2012 Napisano 18 Maja 2012 Zasadniczo to XCR jest jedynym słusznym wyborem z zakresu amorów w miarę "normalnie" działających do kwoty 300 zł. Jak jednak rozważyłbym przejście na sztywny widelec. Zaletą jest niska masa przodu roweru i zupełna bezobsługowość.Rower lepiej przyspiesza,lżej się podjeżdża,poprawia się skrętność. Do oczywistych wad zaliczę zmianę geometrii roweru o ok.1 st. oraz to że niestety w terenie trochę trzepie po łapach.Dobre gripy i rękawiczki trochę to łagodzą. Do jazd po mieście i asfaltach poza nim nie ma lepszego wyboru.W lekkim terenie(ścieżki,szutry) też to się sprawdzi. Dawniej jezdziło się bez amorów i też była zabawa. Ze swej strony dodam iż przeszedłem na sztywnego MOSSO z MARZOCCHI BOMBERa 120mm i po pierwszym szoku już wiem że to jest TO.Też tak jak TY jeżdżę po miescie,do pracy i okolicznych lasach.Powrót do korzeni MTB bardzo mi się spodobał. Polecam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.