filipik Napisano 17 Maja 2012 Napisano 17 Maja 2012 Zacznę od początku Kupiłem używany miejski rower z dosyć cienkimi oponami. Generalnie wszystko działa jak trzeba, ale... po przejechaniu pierwszych 30 km opona lekko wyskoczyła z tylnego koła, jechałem tak kilka minut aż w końcu dętka dosłownie wybuchła a opona się rozerwała (oderwała na długości 5 cm się od druta). Wymieniłem dętkę, kupiłem nową oponę o tym samym rozmiarze i tym razem opona wyskoczyła po 30 metrach, na szczęście szybko zeskoczyłem z roweru. No i teraz jest problem... Prawdopodobnie zaniosę rower do naprawy, ale może ktoś może mi poradzić. Proszę o pomoc
Wazaa Napisano 17 Maja 2012 Napisano 17 Maja 2012 Jedyny powód, jaki widzę, dlaczego wypchało oponę z obręczy, to taki, że dętka jest po prostu za duża. Przerabiałem ten problem i nawet pisałem o nim na Forum. Gdybyś mógł odczytać kto jest producentem dętki i jaki jest jej rozmiar. Potem, przydałoby się, załatać ją i przymierzyć na obręczy, żeby stwierdzić dokładnie powód. Zdejmij oponę z koła, załóż naprawioną dętkę i lekko napompuj, aby tylko uzyskała okrągły profil. Wówczas sprawdzisz, czy opona jest w rozmiarze, jaki potrzebujesz, czy większa. Ja, mam kółka 26" i kiedy założyłem dętkę, między nią, a rawką był luz 4 cm. To za dużo, żeby zmieścić w oponie i musiało wybuchać.
ProCombat Napisano 17 Maja 2012 Napisano 17 Maja 2012 Wydaje mi się że dętka jest zbyt duża , do opony .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.