Skocz do zawartości

[2300-2800] rower MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

Wiem że takich tematów jest już pełno w tym przedziale cenowym ale chciałbym dopytać o poradę przy wyborze. Ja facet 29 lat, waga 66kg, wzrost 169cm, długość nogi 80cm, teren 100% las, górki itp.

Z obliczeń wychodzi rama 18 cali lecz jak sie przymierzalem to jedna 18 pasuje druga jest już za mała a trzecia za duża, czy więc sugerować sie tylko i wyłącznie własnym odczuciem przy przymiarce na rower?

No i moje typy z uwagi na przedział cenowy cube analog 2012/cube attention2012/unibike filte 2012

I mam tez opcje uzywany cube ltd team wersja 2010 z przebiegiem około 3tys km 50/50 teren/ miasto

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc i ewentualne inne propozycje (może ma ktoś z okolic Bydgoszczy fajną używkę to chętnie pojadę i zobaczę)

Napisano

Witam

Widzę że masz podobne rozterki do tych co ja miałem nie tak dawno. Ja mam przejechane 300 km i nawet tak mały przebieg daje już sporo doświadczenia w porównaniu do znajomości tematu jak kupywalem rower kompletnie na sucho.

Jeżeli chodzi o rozmiar to różni producenci mimo podobnego oznakowania ram np 18" całkowicie inaczej się je odczuwa. Bardzo dużo zależy a wrecz teraz wydaje mi się to najważniesze to jest GEOMETRIA. Napiszę na przykladzie Cuba. Sam mam model Acid 2012 dałem za niego ponad 3000 tys i jestem mega zadowolony. Acid ma geometrie " wycieczkową " czyli długie dystanse nie dają powodów do zrzędzenia że bolą plecy bo pozycja jazdy jest dość wyprostowana. Model LTD jest z geometrią barziej sportową czyli pozycja jest bardziej pochylona. Nie wiem jak bardzo to wpływa bo na LTD nie jeździłem.

ja mam 178 cm wzrostu i rama cuba 18 jest w sam raz - cube moim zdaniem ma dośc krótkie ramy ale 18 na pewno bedzie ok

co do cube atention to przemyśl acida bo ma powietrzy amortyzator

co do uzywanego LTD to na pewno ciekawa propozycja ale pewnie będzie trzeba przy nim pomajsterkowac chyba że właściciel dbal o niego ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...