Skocz do zawartości

[1300 zł]Rower MTB - Kands?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

poszukuje roweru mtb w przedziale cenowym do 1300 zł i znalazłem taki oto Allegro czy jest wart swojej ceny ?? czy macie jakieś inne prozpozycje bo zależy mi na nowym nie chce używki ??

Napisano

witaj

ja mam kandsa miesiąc i jest ok. zmieniłem tylko mostek i wywaliłem stopke która ocierała o opone poza tym wszystko dziala super, byłem już na pierwszym maratonie i dał rade (ja nie!!!). w tej cenie każdy markowy rower ma dużo słabszy osprzęt, więc jeśli nie masz zamiaru inwestować w rozbudowe to kands na aliwio wystarczy do zwykłej przyjemnej jazdy. za 1050 jest taki sam model tylko bez tarcz hamuje równie skutecznie tylko trzeba uważać na koła. fajny rower w dobrej cenie sprawdziłem polecam, jedynąbwadą jak na razie to w moim odzczuciu słaby lakier dość szybko się rysuje w terenie.

Napisano

LAZARO EVOLUTION V3 - 14,5 kg

CROSS Kands Maestro - 13,6 kg

KANDS ENERGY 1300 - 13,6 kg

Arkus Vip 6.0 DEORE - 15 kg

CROSS HEXAGON X3 lub CROSS HEXAGON X2

CROSS HEXAGON V3 lub CROSS HEXAGON V2

Unibike MTB Sport Mission - 14 kg

Romet Rambler 4.0 2011 - 13,9 kg

Napisano

trzeba uważać na koła

Co masz na myśli ? :huh:

Wg mnie ten Kands to najlepszy pod względem osprzętu wybór w tej cenie, choć obręcze i hamulce ma takie sobie , na temat ramy się nie wypowiadam choć pewnie troche odbiega od "markowych" rowerów :)

Napisano

może nie uważac co dbać oto żeby były zawsze proste. na tarczówkach lekkie bicie koła nie wpływa na siłe i skuteczność hamowania. różnica między tymi tarczówkami a droższymi to w zasadzie tylko ilość siły jakiej używasz do hamowania. czym droższe tym mniej jej potrzeba. w dobrych hydraulikach hamujesz jednym palcem a cztery pozostale mocno trzymają kierownice, jest to ważne na szybkich i trudnych zjazdach. w kandsie żeby szybko się zatrzymac trzeba użyć conajmniej 2 palców. ogólnie rower fajnie jeździ i dobrze hamuje (hamulce muszą się dotrzeć jakieś 100-200km). koła są dosyć mocne, bo po dość poważnym upadku (mój kands zrobił pare obrotów w powietrzu oba koła pokrzywione) dosłownie w pietnaście minut udało sie je nacentrować a robiłem to pierwszy raz...

Napisano

Od niedawna mam crossa Kands Maestro rocznik 2011 i szczerze powiem, że za te pieniądze nie dostaniesz nic z lepszym osprzętem. Rower jest dosyć solidnie zrobiony a jednocześnie jest całkiem lekki jak na tą klasę sprzętu. Niestety lakier jest dosyć delikatny, szybko przeciera się w miejscach w których linki dotykają ramy, więc lepiej to zabezpieczyć taśmą. Ogólnie jeździ się dobrze, u mnie na szosówkach jest bardzo lekko, pomimo braku kondycji potrafię rozpędzić się do 46km/h, co uważam za rewelacyjny wynik. Amorek również jest bardzo dobry, szczególnie do miasta, ładnie wybiera nierówności, w porównaniu ze sztywnym widelcem i najtańszymi amorami ZOOMa niewiele wstrząsów przenosi się na ramę. Po 300km agresywnej jazdy nie zauważyłem problemów z ramą czy centrowaniem kół, jedynym mankamentem jest cykanie dochodzące z suportu, co wróży wymianę łożysk po jednym sezonie. Poza tym rower bardzo fajny, naprawdę rewelacyjnie się prezentuje. Niedawno zobaczyłem te nowe Kandsy na 2012 i muszę powiedzieć, że to MTB jest bardzo przyjemne, rama trochę inna niż w moim (bez przetłoczeń), reszta w sumie taka sama poza hamulcami - mechaniczne tarczówki Shimano to coś, co z chęcią widziałbym u siebie, zamiast v-brake'ów Alhonga za 20zł za zacisk. Według mnie rower wart uwagi, ale na dzień dobry wywal tą nóżkę - strasznie skacze na wybojach i wydaje przy tym dziwne dźwięki, które denerwują.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...