Skocz do zawartości

[1000-1500] Jaki rower kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam prośbę do Was forumowicze o pomoc w wyborze roweru. Jedyny rower jaki posiadałem to był ten podarowany mi na komunię, więc od razu uprzedzam że nie mam zielonego pojęcia na co zwracać uwagę przy kupnie. Interesuje mnie rower w przedziale cenowym od 1000zl do 1500 -1700. Myślę że stosunek jazdy po drogach/lasach będzie wynosił 70/30. Szczególnie zależy mi na trwałości podzespołów i dlatego właśnie zwracam się do Was jako laik o podrzuceniu paru modeli które by odpowiadały moim potrzebom. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Napisano

Kross Sign to rower do DH/FR. Do jeżdżenia po płaskim? :blink: To będzie nieporozumienie. To jest specjalizowane narzędzie - odradzam.

W budżecie to 1500 PLN nie da się kupić nic co będzie szczególnie trwałe, gdyż na nówkę to budżet jest mniej więcej 2x za mały, a używki są już trochę przechodzone. Można dostać jeszcze rowery z poprzednich roczników, ale trzeba szukać. Z Kross'a poleciłbym Levela A6 z roczników 2009-2010 (o ile jeszcze da się kupić). Ja mam Levela A4 2011. Daje radę. Nie jeżdżę na nim dużo. Po 800 km wszystko trzyma się tak jak należy. Rower zwykle użytkowany w warunkach przeciętnych dla MTB, czyli głównie w terenie.

Jeżeli mowa jest tutaj o 70%-ach drogi, to może warto zerknąć na coś co jest bliżej szosy niż MTB. Poruszanie się po szosie na MTB jest średnio wygodne, a na dłuższych odcinkach jest już udręką. Np. Kross Evado. Rower cross'owy ma jednak swoje ograniczenia jeżeli chodzi o poruszanie się w lesie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...