Abdul85 Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 W związku z tym, że jest to mój pierwszy temat na forum chciałbym się serdecznie przywitać, co niniejszym czynię: witajcie:) A teraz do rzeczy. Mam 179 cm wzrostu, ważę 79 kilo i chciałbym wydać maksymalnie 1700 zł na rower typu cross. Do tej pory jeździłem na "makrocashu" na potwornie szerokich, grubych oponach, z amortyzatorem w ramie, skrzypiącym niemiłosiernie na każdym wyboju. Teraz chciałbym jednak przesiąść się wreszcie na rower a nie coś jakby rower, a że nie narzekam na nadmiar gotówki chciałbym, aby wybór był jak najbardziej trafiony i przede wszystkim na lata. Czego oczekuję. Przede wszystkim rowerem będę jeździł po mieście, czasem, z rzadka w weekendy zjadę na jakiś lekki teren. Dziennie raczej niewiele, maks 20 kilometrów i to raczej późna wiosna - jesień do pierwszych porządnych opadów deszczu. Zimą rowerem nie jeżdzę. Troszkę poszperałem, byłem w kilku sklepach, poprzymierzałem i mój wybór zawężył się do Unibike Crossfire i Gianta Roam3. Oglądałem też Cube LTD CLS.W grę wchodziłby jeszcze Unibike Viper z 2011 dostępny w jednym ze sklepów internetowych, ale tam jedynie jest dostępna rama 19 a nie pamiętam jaką mierzyłem w sklepie;) Przy przymiarkach najlepiej jeździło mi się na Giantcie, chociaż wiem, z tego co udało mi się doczytać, że osprzętowo wcale nie wypada najlepiej Czy oprócz wymienionych, w powyższym zakresie cenowym proponowalibyście coś jeszcze? Z góry dziękuję za wszelkie rady i prosze o wyrozumiałość, macie bowiem do czynienia z przawdziwym rowerowym laikiem. Pozdrawiam ciepło!
harc Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 Myślę, że unibike viper z 2011 będzie najlepszym wyborem. Rama 19" powinna być dla Ciebie odpowiednia (przymierz się do crossfire z 2012 19" i sprawdź jak Ci pasuję). Sam mam taki rower od dwóch tygodni i jestem bardzo zadowolony
Abdul85 Napisano 15 Maja 2012 Autor Napisano 15 Maja 2012 Ewentualnie jeszcze prosiłbym o opinię o Schwinn Searcher
fomicz Napisano 16 Maja 2012 Napisano 16 Maja 2012 Też rozważałem tego Searchera GS ale niestety rama tylko 19,5". Dla Ciebie powinna być dobra. Schwinn to chyba słabo doceniana marka w naszym kraju.Osprzęt chyba porównywalny z Meridą Crossway 40-v.
kusiu0 Napisano 16 Maja 2012 Napisano 16 Maja 2012 Też rozważałem tego Searchera GS ale niestety rama tylko 19,5". Dla Ciebie powinna być dobra. Schwinn to chyba słabo doceniana marka w naszym kraju.Osprzęt chyba porównywalny z Meridą Crossway 40-v. witam, moim zdaniem kup sobie taki jaki ci bedzie pasowal, podobal i wygodny. Ja osobiscie szukalbym jakiegos garego fishera, chocby uzywanego. Nie osprzet sie liczy ale dusza i podejscie do roweru
Abdul85 Napisano 16 Maja 2012 Autor Napisano 16 Maja 2012 Jeszcze tylko powiedz, że jesteś użytkownikiem jakiegoś Garego od 10 dni i polecasz...co za ludzie witam, moim zdaniem kup sobie taki jaki ci bedzie pasowal, podobal i wygodny. Ja osobiscie szukalbym jakiegos garego fishera, chocby uzywanego. Nie osprzet sie liczy ale dusza i podejscie do roweru
nemo2009 Napisano 16 Maja 2012 Napisano 16 Maja 2012 Jeszcze tylko powiedz, że jesteś użytkownikiem jakiegoś Garego od 10 dni i polecasz...co za ludzie witam, moim zdaniem kup sobie taki jaki ci bedzie pasowal, podobal i wygodny. Czy ta odpowiedż nie jest dobra? Może sam wyszukasz rowery i podasz linki do nich,a my ocenimy. Trochę od siebie daj.
Abdul85 Napisano 23 Maja 2012 Autor Napisano 23 Maja 2012 W pierwszej wiadomości podałem modele, które mnie interesują, ale dla jasności: http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/roam.3/9154/49231/ http://www.unibike.pl/crossfiregts.html http://www.cube.eu/pl/tour/cls/ltd-cls-pro/ Kilka dni temu zwróciłem tez uwagę na : http://ktm-bikes.net/ktm-2012/item/offroad-2012/ktm-life-one-2012 W grę wchodziłby ostatecznie http://www.unibike.pl/vipergts.html Co do mojego ostatniego posta, to chciałbym wyjaśnić, że nie wymagam nie wiadomo czego, tylko rady, a dla laika jakim jestem rada w styu kieruj się sercem jest radą co najmniej kiepską. Nie znam się, dlatego pytam, nie chcę kierując się sercem kupować roweru wydając 2000 zł. Może to się skończyć zakupem kolejnego makroszrotu - bo "miał ładny kolor i fajny amortyzator - jak pierwszy raz go zobaczyłem zakochałem się" Kończąc moje pytanie. Czy warto brać Vipera jak dla mnie czyli osoby jeżdżącej jednak niezbyt intensywnie. Czy są Wam znane jakieś inne crossy warte uwagi. Myślę że te 200-300 zł to kwoty podanej w temacie również jestem skłonny dorzucić. Pozdrawiam!
fomicz Napisano 24 Maja 2012 Napisano 24 Maja 2012 Też jestem laikiem:) Nie brnij nie wiadomo jak daleko z ceną, bo możesz nie skończyć Zawsze można po kolei dorzucać 200-300 zł. Porównaj najważniejsze elementy woposażenia (kaseta na tył, suport, amortyzator, przerzutki tył itp.). Jeżeli możesz przymierz się do jakiegoś roweru. Nie kupuj, jeżeli coś Ci się nie podoba, w końcu będziesz tego używał kilka lat. Moim zdaniem warto zainwestować w dobrą markę lub rower dla którego masz serwis w pobliżu.
Abdul85 Napisano 24 Maja 2012 Autor Napisano 24 Maja 2012 Maksymalna kwota po tym dorzuceniu to 1999 czyli tyle i le kosztuje Viper. I to jest najistotniejsze dla mnie, czy warto dorzucać, czy nie lepiej wydać nap 1699 na Roam 3 itp. Powiem szczerze, że najlepiej jeździło mi się na Roamie, jednak to była przejażdzka po sklepie, linoleum, więc niezbyt obiektywnie. Dzisiaj idę jeszcze przetestować KTM life one, zobaczymy... Tak czy siak - w tym tygodniu chciałbym wreszcie coś kupić, bo jak tak dalej pójdzie, to do końca roku będę tylko testował
fomicz Napisano 24 Maja 2012 Napisano 24 Maja 2012 Miedzy Viperem a Roamem jest różnica 2 klas w osprzęcie i to prawie w każdym elemencie. Przy tak postawionym pytaniu: VIPER !
kusiu0 Napisano 18 Czerwca 2012 Napisano 18 Czerwca 2012 Tak czy siak - w tym tygodniu chciałbym wreszcie coś kupić, bo jak tak dalej pójdzie, to do końca roku będę tylko testował Witam, I jak ? Jaki sprzecik wybrales? Zaczales juz smigac? Napisz wrazenia i opinie : ] Pozdro
Abdul85 Napisano 3 Lipca 2012 Autor Napisano 3 Lipca 2012 Witam, I jak ? Jaki sprzecik wybrales? Zaczales juz smigac? Napisz wrazenia i opinie : ] Pozdro Witajcie po dłuższej przerwie. Epopeja z zakupem nowego roweru dobiegła końca, dzisiaj stałem się szczęśłiwym posiadaczem Gianta Roam 2. Model, którego nie brałem pod uwagę, ze względu na cenę porównywalną do Unibike Viper a zdecydowanie gorszy osprzęt, ale... jest sklep, który zaoferował cenę 1599 zł za tegoroczny model tak więc żal było nie skorzystać Piękny czarny Roam 2 stoi w pokoju, pierwsze kilometry zrobione ze sklepu, jechało się rewelacyjnie ( przypomnę, że dotąd jeździłem makrokeszem). Tak więc temat chyba do zamknięcia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.