Skocz do zawartości

[Rama 21"] Czy będzie dobra na moje wymiary?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Miesiąc temu kupiłem rower Kands Maestro 19", jednak teraz mam okazję zamienić się z dopłatą na Kross Street Scraper 21". Nie powiem, rower bardzo mi się podoba, ma dobry osprzęt, tylko nie wiem czy rama nie jest na mnie za duża. Mam 178cm wzrostu, waga 65kg, długość nogi 84cm, więc w teorii moja maksymalna rama szosowa to 84*0,66/2,54=21,83". Tyle teorii, ostatnio miałem okazję się przejechać, ale tylko chwilę. Niestety dziś jest deszczowa pogoda i nie mogę sprawdzić roweru podczas dłuższej przejażdżki. Zrobiłem za to kilka pomiarów i zdjęć, porównując oba rowerki. I tak:

Kands

Odległość od ziemi do kierownicy: 106cm

Odległość od ziemi do końca siodełka: 96cm

Odległość od ramy do krocza: 9cm

Długość sztycy do jarzemka siodła: 15cm

Kross

Odległość od ziemi do kierownicy: 96,5cm

Odległość od ziemi do końca siodełka: 99cm

Odległość od ramy do krocza: 8,5cm

Długość sztycy do jarzemka siodła: 10cm

A tutaj fotki: http://www.aukcjoner.pl/gallery/009554526-1.html#I1

Jak widać po liczbach i fotkach pozycje na obu rowerach znacznie się różnią, widać także różnicę tych 2" - rura podsiodłowa w Krossie jest równo 5cm dłuższa niż w Kandsie, który jest znowu wyższy w główce ramy i ogólnie w kierownicy. Po ustawieniu Krossa do właściwej wysokości sztyca jest wyciągnięta na 10cm, siodełko jest ok 3cm nad kierownicą, a moje kolana pozostają lekko ugięte. Chyba wszystko wygląda prawidłowo?

Co prawda na allegro jest rama 19" do Scrapera, ale wydanie dodatkowych 280zł nie wchodzi w grę, bo to podwyższa koszty zamiany do 1100zł, a więc tyle co dwa Kandsy...

Mile widziane porady czy pozycja pokazana na zdjęciu (wysokość siodła, ugięcie kolan) są prawidłowe i rama wygląda na dobrze dobraną. Z góry dzięki :-) .

• Mod Team
Napisano

Jest na forum dużo o dopasowaniu pozycji poszukaj, musisz sam dojść do tego co ci odpowiada. Puściłem ci dłuższy opis na PW.

Napisano

Wypełniłem formularz na stronie competitive cyclist i oto wyniki:

competitivecyclist.jpg

Według tego rama 21" w teorii może być dobra jedynie do pokonywania dużych dystansów (długość TT w Krossie to 584mm), a do normalnej jazdy będzie za duża, a pozycja na rowerze zbyt rozciągnięta. Czy moje obawy są słuszne? :-( Już Maniak napisał mi, że pod mój wzrost rama odpada. Co prawda była na allegro rama od Scrapera 19" (poszła w 4 dni, chyba wczoraj), ale koszt zamiany 700zł + rama 300zł + koszt przełożenia tego u jakiegoś mechanika i robi się cena Kandsa x 2...

Napisano

Są słuszne i to bardzo. Na Twoim miejscu odpuściłbym sobie tą zamianę. 21" to zdecydowanie za dużo. Faktycznie na długie dystanse w teorii mogła by być,ale trzeba szanować swoje zdrowie,a nie tylko swoją kieszeń i kupować rower w odpowiednim rozmiarze - rama 21" nie jest dobra dla Ciebie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...