Skocz do zawartości

[1300-1700] Kross Hexagon X5,X6 vs. Author Basic 2011

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Rower z przeznaczeniem na leśne ścieżki, pagórki, miasto, może też trochę skoków (ale z krawężników :) )

Waga: 69kg

Wzrost: 171cm

Zastanawiam się nad 2 aspekatami, będę wdzięczny za każdą odpowiedź :thanks:

1. Porównywane modele:

Hexagon X6 - 1599zł

Author Basic 2011 - 1600zł po rabacie

Który z tych modeli warto wybrać, Author z tego co czytam w specyfikacji jest dużo lżejszy (1kg) i ma lepsze przerzutki, Kross wizualnie do mnie bardziej przemawia ale to jest najmniej istotny aspekt :)

2. Porównywane modele:

Hexagon X5 - 1399zł

Hexagon X6 - 1599zł

Powyższe modele z tego co widzę (specyfikacja) są identyczne, różnią się tylko hamulcami (chyba że się mylę), czy warto dopłacać 200zł dla tych tarczówek (kosztem wagi roweru)? W ciężkim terenie (błoto) raczej jeździć nie będę a w zwykłych warunkach miasto, las powinny się zachowywać tak samo jak V-Brake z X5. Podsumowując warto dopłacić i kupić X6 czy raczej brać X5.

Napisano

ja ma heksa x6 od 3 tyg zrobilem nim 200km i jak na razie jestem bardzo zadowolony dobrze sie sprawdza w miescie szczególnie na kraweznikach i miejskich przeszkodach dla rowerzystów. w terenie tez nim juz bylem pare razy i tez sie sprawdza.Jak dla mnie bardzo wygodny rower.Przerzutki jak na razie dzialaja precyzyjnie i bez problemów .Hamulce tez dobrze spelniaja swoja role ,chociaz mialem problemy z przednim hamulcem z powodu jego piszczenia ale jak sie okazalo problem wynikł z mojej winy .Jak dla mnie to mimo tego ze wyglad nie jest tu najwazniejszy to heks x6 w kolorze czarno zółtym naprawde fajnie sie prezentuje.

Napisano

A interesują Cię akurat tylko te modele? Bo jeśli chodzi Ci o rower z jak najlepszymi komponentami to mogę polecić Ci takie dwa modele, Kands 1300 za 1249zł i Kands Maestro za 1099zł. Oba na ramie alu, przerzutki i manetki Alivio, piasty Shimano, amorek Suntour z regulacją twardości i blokadą skoku, dodatkowo 1300 ma hamulce tarczowe mechaniczne Shimano. Osobiście mam model Maestro, zrobiłem na nim póki co 250km i muszę powiedzieć, że super rowerek, do jazdy po mieście, podjeżdżaniu szybko pod krawężniki ok 4cm, skokach na ulicę jak najbardziej się nadaje. Ustawiasz amorek na miękki i prawie w ogóle nie czuć nierówności. Ja mam trochę inne opony (mniejszy bieżnik), ale widzę że nowa wersja ma jeszcze bardziej uniwersalne gumy, na asfalt, beton, piasek, jakiś lekki szuterek czy trawę. Osprzęt Alivio też muszę pochwalić, bardzo lekko się pedałuje, nawet na środkowej koronce i 6. biegu z tyłu można się rozpędzić do 37km/h. Niestety, przednia przerzutka to najtańsze Alivio i trudno się ją reguluje, sam bawiłem się z tym kilka dni aż ustawiłem ją tak, żeby po kilku zmianach przełożeń wózek nie ocierał o łańcuch ale jest to do ogarnięcia. U mnie po 200km w tym jednym wyjeździe 40km zaczęło coś cykać w łożysku suportu, a konkretniej po jego rozgrzaniu, więc łożyska też trzeba z góry założyć, że pewnie trzeba będzie je wymienić. Reszta jest super, bardzo fajna komfortowa pozycja, siodełko całkiem wygodne. Ogólnie ciężko o rower z takim osprzętem za tą cenę. Szczerze mogę polecić ;).

http://allegro.pl/potwor-a-nie-rower-kands-1300-dysk-alivio-21-i2314770677.html

http://allegro.pl/kands-maestro-wypasiona-wersja-full-alivio-i2317687174.html

Napisano

Ja mialem ten sam dylemat ale polecili mi bardziej Unibike Fusion Disc i nie zaluje, w tej cenie dobry osprzęt i wyglad na ktorym ci zalezy

Napisano

szukaj unibike evolution z 2011 roku, ja kupiłem ostatnio , ale była ostatnia sztuka akurat w sklepie i tez brałem rozmiar 17, cena 1650, podzwoń do sklepów bo większe sklepy nie mają wszystkiego na bieżąco w internecie. dzwoniłem zapytać do sklepu o evolutiona 2012 no i dopiero przez telefon się dowiedziałem ze mają jeden jeszcze z zeszłego roku w rozmiarze 17

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...