hakers95 Napisano 11 Maja 2012 Napisano 11 Maja 2012 Witam tydzień temu byłem w serwisie rowerowym aby ocenili mi stan napędu, pan przyszedł, popatrzył, powiedział ze wszystko wygląda w miare ok. Dopiero jak łańcuch zacznie przeskakiwać mam przyjechać. Zaraz po wyjeździe z serwisu łańcuch przy pierwszym podjeździe przeskoczył, a teraz dzieje się to jeszcze częściej, głównie chodzi o najwiekszą zebatke. Dołączam zdjęcia korby (bo to na niej przeskakuje łąńcuch) Proszę ocenić czy korba jest w porządku, być moze to wina łańcucha?? ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting
WuuChaa Napisano 11 Maja 2012 Napisano 11 Maja 2012 może to po prostu piasta ci przeskakuje ? Bo bębenek się wyrobił ? Może tylna kaseta rozwalona ? Bo korba mi wygląda na dobrą . Miałem ten sam problem. Wymieniłem łańcuch , całe tylne koło (piasta , obręcz, szprychy, kaseta) i problem znikł ; )
Dworniok Napisano 11 Maja 2012 Napisano 11 Maja 2012 No, zęby nie są w najlepszym stanie. Jeśli masz możliwość, to wymień tą największą zębatke. Mi też się tak działo na średniej zębatce, wymieniłem ją na nową i jest git. Przy okazji wymień sobie łańcuch.
hakers95 Napisano 11 Maja 2012 Autor Napisano 11 Maja 2012 Niestety nei moge wymienić pojedynczych zębatek, wszystkie są w całości z korbą. Z tylną kasetą wszystko jest w porządku, nic tam nie przeskakuje Dołączam zdjęcia kasety + foto jak przylega łańcuch (a raczej nie przylega) na największej zębatce z przodu... Czy wymiana samego łańcucha coś tu pomoże? Łańcuch przyjmie się bez problemu? Na tym napędzie przejechane jest około 3-4kkm http://imageshack.us/photo/my-images/401/img0073qj.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/528/img0080zu.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/811/img0082q.jpg/
Dworniok Napisano 11 Maja 2012 Napisano 11 Maja 2012 Ja na twoim miejscu, nie bawiłbym się z łańcuchem, ani kasetą. Szkoda czasu i pieniędzy na to. Na początku spróbuj, przeszlifować zęby z tej największej zębatki. Okrągłym pilnikiem, jeśli to nie pomoże to musisz wymienić korbe.
hakers95 Napisano 11 Maja 2012 Autor Napisano 11 Maja 2012 Na próbę założyłem łańcuch z roweru "zapasowego" łańcuch idealnie przylega do korby, przejechałem się kawałek, nawet przy porządnym kręceniu łańcuch nie przeskakuje, czy w takim razie jak kupię nowy łańcuch będzie wszystko ok?
Dworniok Napisano 11 Maja 2012 Napisano 11 Maja 2012 Spróbuj, najwyżej, zostawisz se ten łańcuch na następny raz.
hakers95 Napisano 11 Maja 2012 Autor Napisano 11 Maja 2012 W takim razie na co zwrócić uwagę przy kupnie? I mniej więcej ile trzeba dać za dobry łańcucha? Lepiej dopłacić za coś lepszego czy nie ma sensu?
Dworniok Napisano 11 Maja 2012 Napisano 11 Maja 2012 No lepiej coś lepszego, ale nie ma sensu dokładać do łańcucha z najwyższego meodelu Przykładowo XTR. Szkoda kasy na to. I od siebie dodaje nie bierz Łańcuchu ze SRAM'a. Kup łańcuch w przedziale 50-70zł. To jużsą dobre łańcuchy. NA allegro jest za 50zł Alivio.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.