kepa Napisano 10 Maja 2012 Napisano 10 Maja 2012 Dzień dobry. Nadszedł czas na kupienie porządnego sprzętu i bardzo spodobał mi się rower Kross Level A3, cena katalogowa na stronie producenta to 2100 zł. Potrzebowałbym "uniwersalny" rower, tj. miasto, trasy asfaltowe, lecz nie za długie, las oraz inne lekkie wzniesienia, kamieniste drogi itp. Wszystko amatorsko, rekreacyjnie, nie ma mowy o jakiś profesjonalnych wyczynach. No i tak się zastanawiam czy taki rower byłby dla mnie? Na stronie podane są ramy w rozmiarach S, M, L, a ja mam 182 cm wzrostu i 80 kg wagi. Czy w cenie 2000 - 2200 jest to dobry wybór, może warto zwrócić uwagę na coś innego? Czytałem gdzieś w głębinach internetu, że Kross niby polska forma, a ceny są zachodnie i ogóle firma nieco przereklamowana, kiepski serwis gwarancyjny. Ogólnie ja często wybieram polskie produkty, tak chciałbym zrobić i tym razem i może ktoś podzieli się ze mną przeżyciami z tą firmą? Aha, i czytałem także w otchłani internetu, że pewna użytkowniczka przewracając się miejskim rowerem krossa wygięła dość porządnie ramę, a serwis gwarancyjny tego nie przyjął. Później okazało się, że np. wgięcia ram, nawet w markowych rowerach to nie jest taka rzadkość. Jak to jest w skrócie z tymi ramami? Drugi kwestia to zamawianie przez internet. U mnie w mieście na 100% nie kupie takiego krossa, musiałbym jechać dalej. W sumie to nie problem, ale mam dylemat czy: - zapłacić taniej w internecie (w lokalnych sklepach na 99% będzie drożej?) - czy przemierzać kilometry, zapłacić drożej, ale mieć tą gwarancję i wtedy łatwiej rower oddać do ewentualnej naprawy? Generalnie często zamawiam przez internet (np. elektronika) i jeszcze nigdy nie musiałem odsyłać, no ale zawsze może się coś trafić, no a rower ma większe gabaryty niż podzespół komputerowy czy telefon. Trzecia kwestia to akcesoria. Do roweru chciałbym dokupić m.in. koszyk z bidonem, oświetlenie, torbę podsiodłową, może błotniki, może plecak. Kross to wszystko oferuje, lecz pytanie - czy warto zamawiać wszystko z krossa? Jak takie akcesoria stoją jakościowo? Tak więc widać, że nastawiłem się ogólnie na Kross .Są tego 3 przyczyny: podoba mi się ten rower, polska firma no i z tego co się orientuje to generalnie bardzo dobra marka. Lecz oczywiście prosiłbym o opinie i komentarze marki, osprzętu i akcesoriów. Dzięki wielkie
Darek1990 Napisano 10 Maja 2012 Napisano 10 Maja 2012 a wiec tak: - a3 2012 mam, pierwsze co do wymiany to opony,chyba ze chcesz zmieniac co 2 msc na nowe z tylu,przynajmniej przy mojej jezdzie,chodzi o scieralnosc bo tak to sa calkiem spoko, - osprzet: na taka wlasnie uniwersalna jazde rewelacja,hamulce siekiera,przezutki-nie ma mowy o blednym przelozeniu itd. - akcesoria: tu jest dozo polemiki, ja z krosa zamowilem tylko rekawiczki i koszyk bidonu,ale nie z ich strony tylko z alledrogo placac razem polowe tego co chcialby kross,oswietlenie - postawilem na pewnego gracza czyli mactronic,licznik sigma,nie bralem z krosa bo po pierwsze za drogo a po drugie malo opini o ich akcesoriach, - co do serwisu,jezeli chodzi o serwisy stacjonarne to naprawde loteria na jaka polityke firmy trafisz,moj serwis np jest dosc leniwy i niemrawy,trzeba wszystko tlumaczyc lopatologicznie zeby dostac to czego sie chce,wymaga to czasu ale skutkuje(na szczescie;) )serwis przy zakupie on-line nie wiem. ja tez mam 182 cm i 80 kg i mam 19" sprzedawca polecal mi tez 21" ale nie bylo i lepiej bo jezeli na prostych trasach podobno lepiej sie jedzie itd ale np w terenie latwiej mniejszym rowerkiem smigac a powiem ci szczerze ze na 19" jezdzi mi sie ideolo i nie sluchaj opini o deskowatym siodle,wystarczy je dobrze ustawic i jest bajka ^^. ceny....no na moje to tez troche przywysokie,tak z 15% mogli by opuscic na aksesoriach bo np koszyk bidonu rozumiem ze z alu ale prawie 50 ziko?przesada ;/ co do tej wgietej ramy odpowiedzieli pewnie ze z jaj winy,no bo jak zaliczyla glebe no to jak inaczej... mieli racje na moje,o swoje interesy tez musze przeciez dbac. co do tego gdzie chcesz kupic rower to wszystko na moje zalezy od tego jak daleko masz do stacjionarnego sklepu ktory wchodzi w gre.na moje mozesz bez obaw zamawiac przez neta tylko w razie cos to musisz sie wtedy bawic w kuriera etc. tyle ode mnie,pozdro:D
mklos1 Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 Czytałem gdzieś w głębinach internetu, że Kross niby polska forma, a ceny są zachodnie i ogóle firma nieco przereklamowana, kiepski serwis gwarancyjny. Proponuję porównać ceny Kross'a i ekwiwalentnych w osprzęcie CUBE czy KTM. Zawsze znajdziesz wypowiedzi ortodoksów, którzy oczekują, że rower rodzimej produkcji będzie kosztował tyle co hipermarketowy chińczyk, albo, że ktoś złoży rower w cenie części, a montaż i malowanie dostaniesz gratis. Kross ma naprawdę dobre ceny jak na polskich producentów. Jedyne z czym mają czasami problemy to kontrola jakości detali, ale na to można przymknąć oko ze względu na cenę. No i tak się zastanawiam czy taki rower byłby dla mnie? Zależy jak jeździsz. Ja mam dwa rowery Levela A4 (2011) i Trans Alp (2011). Level w miejskiej jeździe nadaje się jedynie do ostrej jazdy. Tępo rekreacyjne na asfalcie (czyli tak do 20 km/h) na MTB jest w ogólności męczące. Odrobina szaleństwa jest wskazana. W mieście tak do 20 km. Potem już jest średnio wygodnie, ale w sumie to zależy od wielu cech osobniczych. Poza tym w ternie spisuje się bardzo dobrze. - czy przemierzać kilometry, zapłacić drożej, ale mieć tą gwarancję i wtedy łatwiej rower oddać do ewentualnej naprawy? Jeżeli z rowerem ma się coś stać, to stanie się to po 200-300 km. Potem będzie jeździł i jeździł. Era rowerów z poważnymi wadami (typu wsiadasz na rower i rama się łamie) skończyła się. Jeżeli są jakieś wady, to głównie są to relatywnie tanie detale, z którymi nie opłaca się biegać na serwis (przynajmniej ja mam takie zdanie). Wszystko więc zależy jaki jest Twój poziom tolerancji takich wad. Jeżeli jesteś purystą i rower musi być bez skazy, to zakup przez internet może być irytujący i problematyczny, bo wysyłka itp. W takim przypadku lepiej kupić w sklepie stacjonarnym i dokładnie przejrzeć rower przed zakupem.
kepa Napisano 14 Maja 2012 Autor Napisano 14 Maja 2012 Dzięki za odpowiedzi. Widzę, że spokojnie mogę brać ten rowerek
MAREQ Napisano 26 Maja 2012 Napisano 26 Maja 2012 a wiec tak: - a3 2012 mam, Darku za ile kupiłeś swojego A3 i gdzie?
Darek1990 Napisano 26 Maja 2012 Napisano 26 Maja 2012 MAREQ wszystko masz w garazu ladnie podane kupiony oczywiscie w Trn u dealera.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.