Nash Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 Witam. Mieszkam w Bielsku - Białej i 1400 zł to jest już max jaki mogę przeznaczyć na rower. Oczywiście pracuję i planuję co miesiąc coś do niego dokładać. Nie mogę też czekać aż uzbiera mi się więcej ponieważ obecnie jeżdżę do pracy na pożyczonym rowerze. Oto fotografie terenu po którym mam zamiar jeździć: Nie są to góry skaliste, ale jednak wymagają sporo wysiłku. Szlaki nie są strome, ale nadrabiają długością. Nie mam też zamiaru z nich zjeżdżać. Nie planuje najeżdżać na wielkie kamienie, ani brawuzyć na zjazdach. Interesują mnie głównie szlaki widokowe i pstrykanie fotek + utrzymanie zdrowej kondycji. Bardzo dobrze wiem, że na takie pagórki potrzeba lżejszego roweru i przerzutek z solidniejszego tworzywa, no, ale niestety jestem skromnym pomocnikiem ślusarza i zarabiam minimum państwowe a życie na roweże się nie kończy. Im więcej zainteresowań tym więcej wydatków niestety. Nie mam przy sobie zdięć Bielskich szos, ale sa one równe i bez większej ilości dziur. Duża ilość stromizn + bardzo długie zjazdy (jak i wyjazdy). Chciał bym też jeździć w zimie (po drogach) dlatego wiem, że amortyzator elastometrowy na nic się zda. Zaraz przedstawie swoje typy. Pragnę nadmienić również, że ważę 65 - 70 kg ale nie wnioskujcie po budowie, jestem długodystansowcem. (niestety na stromej górce mogę pęknąć). To nic, kondycha wróci z czasem . Myślałem o rowerze Kross v8 2011 aby za miesiąc dokupić do niego amor Suntour Duro DJD Widizałem jeszcze pare kellysów i na jednym jeździłem (nie wiem nawet na jakim) i jakoś niewygodnie mi się go prowadziło, może ze względu na rogi. Doradźcie jakiś ciekawy rowerek za ta kwotę. Oczywiście rower będzie modernizowany za max 450zł miesięcznie więc szału nie ma a na pierwszy ogień chcę wymienić amor dla lepszeg bespieczeństwa.
nemo2009 Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 Myślałem o rowerze Kross v8 2011 Uważam,że to dobry wybór pod rozbudowę.Chyba nie ma co szukać innego.Jeśli dostaniesz do 1400 zł,to kupić i cieszyć się jazdą,szczególnie w takich miejscach.W pierwszej kolejności amortyzator do kupienia(100 mm skok).Potem sam stwierdzisz,co jest słabe,wymienisz.Może jakieś obręcze,bardziej pancerne,nie muszą być super drogie.Mogą być DM 24(z zakuwkami) lub Rodi DH.
Nash Napisano 12 Maja 2012 Autor Napisano 12 Maja 2012 (z zakuwkami) Dlaczego akurat z zakówkami? Jakie one pełnią zadanie w obręczach? Czy wymiana obręczy nie będzie zbyt skomplikowana dla mnie? ( nigdy wcześniej tego nie robiłem ). Zamierzam też kupić 3 komplety opon. W tygodniu jakieś sliki, że dojeżdżać do pracy a na weekendy inne, do lasu. No i oczywiście jakieś zimówki. Czy polecane przez ciebie obręcze sprostają im wszystkim? Co jeszcze rodził byś wymienić abym wyrobił się budżetowo i dał radę w ww. warunkach? Na 1 upgrade przeznaczam połowę wypłaty czyli około 500zł co miesiąc. Amortyzator już sobie upatrzyłem: http://www.domenasportowa.pl/product-pol-11655-Amortyzator-przedni-SR-SUNTOUR-Duro-SF11-DURO-DJD130-W-D.html Czy to dobry wybór? czy może jeździć na takim jaki kupie i zbierać na anstępny o wiele lepszy rower?
nemo2009 Napisano 16 Maja 2012 Napisano 16 Maja 2012 Czy to dobry wybór? czy może jeździć na takim jaki kupie i zbierać na anstępny o wiele lepszy rower? Amortyzator może być,choć w tej cenie można kupić Suntour Epicon(lepszy). Dlaczego akurat z zakówkami? Jakie one pełnią zadanie w obręczach? Czy wymiana obręczy nie będzie zbyt skomplikowana dla mnie? ( nigdy wcześniej tego nie robiłem ) Zadaniem zakuwek,jest wzmocnienie koła(to są takie małe obrączki wokół szprych,przy obręczy).Obręcze,które Ci poleciłem są do rowerów zjazdowych lub mtb-enduro,więc są mocne.Zmianę obręczy musi dokonać fachowiec,który się na tym zna.Dwie takie obręcze to koszt ~ 150 zł.Do tego dwa komplety szprych+centrowanie obu kół.Można też kupić gotowe(drożej,chyba). Ja w takie plenery kupiłbym Rometa Mosquito 2.0.Tam nie musisz nic wymieniać.Rower droższy,niestety.
Nash Napisano 7 Czerwca 2012 Autor Napisano 7 Czerwca 2012 Ja w takie plenery kupiłbym Rometa Mosquito 2.0.Tam nie musisz nic wymieniać.Rower droższy,niestety. Kellys Scarpe White 2011 - 1529zł Hai Bike Springs RC 2011 - 1539zł Kross Level A2 2011 - 1519zł W sumie to moje laickie oko nie potrafi dotrzec różnic w osprzęcie. Pomocy
Stolarz Napisano 23 Lipca 2012 Napisano 23 Lipca 2012 To "chyba" trochę ponad budżet Ładnie Cię ponisło
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.