Skocz do zawartości

[przerzutka] Łańcuch trze

hehe12

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W serwisie wymienili mi przednią przerzutkę, jakaś najtańsza shimano.

Tylko że mi trze, tzn np.

gdy łańcuch jest największej tarczy z przodu to z tyłu może być na tarczach 5,6,7. Gdy dam na 4 to już zaczyna trzeć.

Wcześniej miałem manetkę nieindeksowaną i nie było problemu. Teraz mam już normalną 1,2,3. Nie wiem czy to od przerzutki zależy, czy to już tak musi być że po prostu muszę się nauczyć odpowiednio zmieniać przerzutki?

Napisano

Przy największej tarczy na korbie i środkowej (4), w 7-mio biegowej kasecie, łańcuch nie powinien już ocierać, choć nie pracuje w idealnej linii prostej. Jeżeli masz dobrze wyregulowaną przerzutkę, to znaczy śruby L i H poprawnie ustawiają zakres pracy, to problem jest chyba w zamocowaniu jej do ramy. Lekkie skręcenie, czyli ustawienie pantografu zbieżnie (żeby nie mówić, równolegle) do linii łańcucha na zębatkach od 4 do 7, powinno dać efekt.

Jazda na bardziej skręconym łańcuchu – trzecia z tyłu, licząc od największej i trzecia, największa z przodu, to już przesada i tu musi coś zgrzytać.

Napisano

To samo co poprzednik tylko w skrócie. Naucz się prawidłowego korzystania z przełożeń (zrzucaj czasem na środkowy blat) a problem zniknie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...