Skocz do zawartości

[przerzutka] tył shimano deore XT

xxRafalxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Czym różnią się przerzutki tylne deore XT model RD-760 od modelu RD-770 i RD-780 i czy w ogóle się czymś różnią (poza wyglądem)?

Napisano

Jak dobrze kojarzę to 760 to nie wersja shadow a 770 i 780 to wersje shadow czyli mają lepiej napięty wózek i łańcuch nie obija się tak o ramę.

Napisano

Tą którą mam to jest ta 760 jak dobrze sprawdziłem w necie? Sorry jestem kompletnie zielony w temacie osprzętu - co to jest ta wersja shadow i czy jak przerzutka może mieć odwrotną sprężynę? mocowanie jest chyba jednakowe w obu przypadkach?

post-142590-0-97724500-1336068202_thumb.jpg

Napisano

Wersja Shadow oznacza spłaszczony profil przerzutki, a w praktyce, po zamocowaniu, nie wystaje poza obrys ramy. Ma to znaczenie podczas jazdy po bezdrożach, wśród kamieni, gałęzi, korzeni i innych przeszkód terenowych.

Odwrotna sprężyna, natomiast, powoduje, że biegi zrzucasz z mniejszej tarczy na większą, czyli odwrotnie, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. Takie rozwiązanie jest korzystniejsze podczas zmiany zębatki na podjeździe. Nie trzeba naciągać linki siłą, tylko sprężyna przerzutki, sama załatwia sprawę i przesuwa łańcuch na większą tarczę.

Takie rozwiązanie, na początku, odrobinę dezorganizuje, ale po trzech dniach jazdy, człowiek się przyzwyczaja i nie robi to żadnej różnicy, a pomaga

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...