Misiekvip3 Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 Witam. Muszę wymienić dwuletnią (przejechane ok. 2500 km) kasetę Shimano HG40 11-32, 8 biegów na jakiś inny model, ponieważ w obecnej przeskakuje mi łańcuch na biegu nr 6. Mam w związku z tym kilka pytań: - Czy razem ze zmianą kasety muszę wymienić łańcuch ? - Jaki może być powód przeskakiwania łańcucha tylko na jednym biegu ? Kaseta czysta, zęby wyglądają na dobre, próbowałem trochę podregulować przerzutkę - nie pomogło Łańcuch przeskakuje po mocniejszym przyciśnięciu na pedał, przy spokojnej jeździe nic nie skacze itp. - Kaseta HG50 11-30T 8 biegów będzie pasować zamiast HG40 którą miałem ? Piszę o tej kasecie, bo w dziale sprzedam jakiś użytkownik wystawił taką kasete Przerzutka przednia: Shimano Tourney Przerzutka tylna: Shimano Deore Shadow Łańcuch: KMZ Z7 Dzięki za odpowiedzi
Gość voytec Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 - Jeśli chcesz wymienić kasetę to po 2500km musisz wymienić łańcuch bo po takim przebiegu jest zbyt wyciągnięty aby współgrać z nową kasetą. - Prawdopodobnie któreś ogniwo jest zapieczone. Łatwo zauważyć podczas pracy napędu - wózek przerzutki skacze podczas gdy powinien być sztywny. Jeśli jednak tego efektu nie ma na biegach 7 i 8 to się mylę i jednak coś z kasetą. - Pasować będzie.
Misiekvip3 Napisano 2 Maja 2012 Autor Napisano 2 Maja 2012 - Jeśli chcesz wymienić kasetę to po 2500km musisz wymienić łańcuch bo po takim przebiegu jest zbyt wyciągnięty aby współgrać z nową kasetą. - Prawdopodobnie któreś ogniwo jest zapieczone. Łatwo zauważyć podczas pracy napędu - wózek przerzutki skacze podczas gdy powinien być sztywny. Jeśli jednak tego efektu nie ma na biegach 7 i 8 to się mylę i jednak coś z kasetą. - Pasować będzie. Nic podobnego nie dzieje się na innych przełożeniach. Nie ważne czy z przodu na korbie mam 1,2 czy 3 - zawsze na kasecie jak mam 6 to przeskakuje, a raczej "strzela" łańcuch :/ Mógłbyś polecić jakiś zestaw łańcuch+kaseta ? Myślę że do 100 zł byłoby ok. Przerzutki już podałem wyżej, a korba to Shimano M361 42/32/22.
Gość voytec Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 W dobrej cenie można kupić hg50 Alivio (jest też HG50 Deore ale ona jest 9spd) lub HG41 Acera/Alivio. Miałem swego czasu obie. IMHO HG41 ma delikatne chromowanie i lubi nawet rdzewieć. Ta HG50 jest całkiem dobra, trwała i w dobrej cenie. Zawsze możesz kupić wypaśnego LX'a Nie ma też co kupować dużej rozpiętości 11-30 wystarczy. Łańcuch to standardowy KMC Z7-72 lub Z8. Są droższe X8.83 ale szkoda się w nie pchać bo oprócz ładnego wyglądu niczego w zasadzie nie oferują.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.