sebeq76 Napisano 27 Kwietnia 2012 Napisano 27 Kwietnia 2012 Witajcie, mam Konę Blast z 2006 r i powoli suport zaczyna kończyć swój żywot. W związku z tym chciałbym się Was zapytać, jaki zestaw korba + suport byście polecili. Napęd 8 rzędowy. Koszt w ok. 400 zł, jeżdżę dosyć agresywnie, czasami zdarzy mi się skoczyć z 2-3 schodków, ale bez więskszych szaleństw. Do tego będzie potrzebny nowy łańcuch - co możecie polecić w granicach kilkudziesięciu zł? I przy okazji - czy będę musiał wymienić też kasetę na nową? pozdrawiam, sebeq
LUKASZ1980 Napisano 27 Kwietnia 2012 Napisano 27 Kwietnia 2012 Skoro masz suport do wymiany to wymień tylko suport,po co iść w koszty.Ja wymieniałem kasetę i łańcuch i zainstalowałem HG-50.Korbę mam poza grupową coś pomiędzy Alivio a Deore.I nie narzekam.Wiem odezwą się głosy że na tym nie da się jeżdzić ale ja jestem zadowolony.A co do wymiany jeśli napęd przyjmie nowy łańcuch to będzie git.
sebeq76 Napisano 27 Kwietnia 2012 Autor Napisano 27 Kwietnia 2012 A co do wymiany jeśli napęd przyjmie nowy łańcuch to będzie git. A dlaczego ma nie przyjąć? Myślałem też o zestawie SLX http://allegro.pl/show_item.php?item=2293167357, ale jedni sprzedawcy mówią, że nie pójdzie z kasetą 8 rzędową, a inni mówią, że będzie pasować. Jak jest w rzeczywistości?
Gość ANDRIUBIKER Napisano 27 Kwietnia 2012 Napisano 27 Kwietnia 2012 A dlaczego ma nie przyjąć? Myślałem też o zestawie SLX Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ale jedni sprzedawcy mówią, że nie pójdzie z kasetą 8 rzędową, a inni mówią, że będzie pasować. Jak jest w rzeczywistości? slx mega 9, spokojnie jezdzi z napedem 8-mio rzedowym, a jesli ma to byc slx hollowtech II , to zawsze warto przejsc na tyen system, sztywny, lekki .... a lancuch oczywiscie muisisz zastosowac 8-kowy, wipermann, kmc, shimano, obojetnie byle klasy odpowiadajacej lx/slx
sebeq76 Napisano 27 Kwietnia 2012 Autor Napisano 27 Kwietnia 2012 slx mega 9, spokojnie jezdzi z napedem 8-mio rzedowym, a jesli ma to byc slx hollowtech II , to zawsze warto przejsc na tyen system, sztywny, lekki .... a lancuch oczywiscie muisisz zastosowac 8-kowy, wipermann, kmc, shimano, obojetnie byle klasy odpowiadajacej lx/slx widzę, że mój link nie działa, chodziło o SHIMANO SLX FC-M660 175 mm 44 / 32 / 22. tylko niektórzy piszą, że nie będzie chodził z kasetą 8 rzędową.
Gość ANDRIUBIKER Napisano 27 Kwietnia 2012 Napisano 27 Kwietnia 2012 widzę, że mój link nie działa, chodziło o SHIMANO SLX FC-M660 175 mm 44 / 32 / 22. tylko niektórzy piszą, że nie będzie chodził z kasetą 8 rzędową. czyli mega 9 holowtech II, bedzie dzialac z 8-ka bez problemu
LUKASZ1980 Napisano 28 Kwietnia 2012 Napisano 28 Kwietnia 2012 Piszesz że suport pada.Wymień suport i możesz jeździć na sprzęcie.Jak wymienisz łańcuch na nowy,to stan zębatek może uniemożliwić eksploatację tego łańcucha.Łańcuch będzie przeskakiwał przy pedałowaniu.Na hollowtech II też kiedyś przejdę,na razie zajeżdżam Octalinka.
sebeq76 Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Napisano 29 Kwietnia 2012 Piszesz że suport pada.Wymień suport i możesz jeździć na sprzęcie.Jak wymienisz łańcuch na nowy,to stan zębatek może uniemożliwić eksploatację tego łańcucha.Łańcuch będzie przeskakiwał przy pedałowaniu.Na hollowtech II też kiedyś przejdę,na razie zajeżdżam Octalinka. ale łańcuch też mam już do wymiany, bo obecny zrobił już ponad 5 K km i już jest trochę rozciągnięty. Więc chyba lepiej wymienic od razu korbę? A swoją drogą to ciekawe, że sprzedawcy nie wiedzą co sprzedają, skoro twierdzą, że ten SLX Hollowtech nie pójdzie z kasetą 8 rzędową...
LUKASZ1980 Napisano 29 Kwietnia 2012 Napisano 29 Kwietnia 2012 ale łańcuch też mam już do wymiany, bo obecny zrobił już ponad 5 K km i już jest trochę rozciągnięty. Więc chyba lepiej wymienic od razu korbę? Ja bym spróbował wymienić suport i łańcuch.Jak łańcuch się przyjmie, to kasa zostaje w kieszeni.Kup sobie dwa łańcuchy,i wymieniaj co jakiś czas.Na forum są informacje na ten temat.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.