ondraszek Napisano 20 Kwietnia 2012 Napisano 20 Kwietnia 2012 Witam posiadam nowego Manitou bez gwarancji! został oddany do sklepu jako uszkodzony. Kupiłem go od Nich za psie pieniądze(znajomy).Otóż już tłumaczę o co chodzi. Został oddany jako uszkodzony i miało chodzić o luzy na goleniach! amortyzator ma przejechane może 50 km nawet mniej, i luzy są, ale można jeździć. I tu moje pytanie! Bo nigdzie na necie nie znalazłem tulei ślizgowych do tego modelu. 1. Czy ktoś z was wie gdzie takowe tuleje zakupić? 2. z jakiego dokładnie materiału są one wykonane w tym modelu? Amorek jest już rozłożony i po mojemu tuleje są zrobione z 3 materiałów: poliamid,cienka warstwa metalu i warstwa teflonu ok 0,5 mm. Chciał bym poznać opinie fachowców, czy się nie mylę. Mam możliwość dorobienia takich tulei z każdego materiał o różnej gęstości i twardości! kolega pracuje w bardzo dużej firmie która robi uszczelki podkładki tuleje i inne cuda wianki. Mają wycinarki laserowe, wodne , tokarki , frezarki i mnóstwo innych maszyn i pras. Napisałem o tych maszynach żeby mi nikt nie napisał że tego nie da się dorobić...... a wiem że się da:). Chciałem się dowiedzieć od Was czy można zastąpić te tuleje oryginalne jakimś innym materiałem żeby były trwalsze?? czy jednak teflon przy ślizganiu się o goleń górną jest nie odzowny w tym wypadku? i oryginalne materiały są dobre tylko trzeba zmniejszyć średnicę wewnętrzną tulei o jakieś o,2 mm? Tak więc czekam na wasze opinie a nuż widelec jeśli dojdziemy do porozumienia to się uda paręnaście albo parędziesiąt takich tulei zrobić. I będzie więcej osób zadowolonych. p.s oczywiście wymiary tulei były by dopasowane do górnych goleni! Dziękuje za poświęcony mi czas i czekam na odp
Janisław Napisano 21 Kwietnia 2012 Napisano 21 Kwietnia 2012 Czyżby chodziło o takie? http://www.chainreactioncycles.com/Mobile/MobileModels.aspx?ModelID=21228 A dorobić pewnie można tylko czy jest sens rzeźbić... Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
ondraszek Napisano 21 Kwietnia 2012 Autor Napisano 21 Kwietnia 2012 tak dokładnie o takie. tylko ich koszt to z tego co widzę to ok 75 zł plus przesyłka a ja mam możliwość zrobienia ich za grosze a maszyna są sterowane i tak komputerowo więc na pewno jest sens rzeźbić.
Janisław Napisano 21 Kwietnia 2012 Napisano 21 Kwietnia 2012 Przy amorze o wartości ok1500zł myślę że warto odżałować te 75pln i mieć spokój. Takie dorabiane tulejki mogą Ci porysować górne lagi a koszt nowych na wymianę to już około 1000 zeta. No chyba żeby były idealnie wypolerowane od wewnątrz, ale to i tak nie gwarantuje idealnej pracy. Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
kadargo Napisano 21 Kwietnia 2012 Napisano 21 Kwietnia 2012 Na tokarce numeryczej uzyskanie odpowiedniej chropowatości to żaden problem. Jednakże też nie widzę sensu w dorabianiu.
ondraszek Napisano 21 Kwietnia 2012 Autor Napisano 21 Kwietnia 2012 Ach chłopaki widzę że się nie rozumiemy! więc spróbuję mam możliwość zrobienia jej za darmo! tylko chodziło mi właśnie o tą część cierną żeby była identyczna jak z oryginałem, żeby właśnie lag nie powycierało. skoro manitou je robi, to czemu firma która specjalizuje się na cały świat w wyrobie materiałów ciernych i uszczelniających miała by sobie nie poradzić? żeby nie bić postów oddam ja w ręce kumpla i zobaczymy co uda im się wyrobić. a nuż widelec się uda i inni forumowicze też skorzystają a jeśli nie to zajadę amora. Ale przynajmniej spróbuję Pzdr i dzięki za odpowiedźi
Janisław Napisano 22 Kwietnia 2012 Napisano 22 Kwietnia 2012 Hmm, czyli sam sobie odpowiedziałeś. W pierwszym poście zapytałeś gdzie można takie tulejki kupić, więc podałem. A jak już dorobisz to daj znać jak to działa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.