MegaTheKarol Napisano 17 Kwietnia 2012 Napisano 17 Kwietnia 2012 Cześć, Jestem nowy więc witam wszystkich. Proszę o radę. Mam stary rower miejski w którym muszę wymienić koło bo nie przetrwało próby czasu (zapieczony 3-rzędowy wolnobieg, brak szprych itd...). W rowerze jest łańcuch 1/8". Nie chcę w niego inwestować z dużo, więc mam zamiar założyć używane koło z kompletem szprych (co jest nowością dla mnie ) i 7 rzędową kasetą. I tu pytanie czy łańcuch 3/32" ma szansę działać ze starą jednorzędową korbą na kliny jaka jest w tym rowerze? Jak to sprawdzić przed zakupem łańcucha? Przyszedł mi do głowy jeszcze inny pomysł: usunięcie np 3 koronek z kasety i rozsunięcie pozostałych przy pomocy jakiś podkładek dystansowych tak żeby obsługiwał je szerszy łańcuch 1/8". Czy to jest w ogóle realne? Nie znam się zbyt mocno na rowerach więc to pytanie może wydać Wam się dziwne Ostatni problem to szerokość widełek, zmierzyłem rozstaw widełek tylnych i wynosi on ok 115mm, z tego co wiem współczesne piasty mają 135mm. Czy można i da się rozgiąć widełki tylne aż o 2 cm? jeżeli tak to jak to zrobić? Czy wogóle można dostać koła do roweru miejskiego 28" z węższą pisatą do wolnobiegu lub kasety? Będe wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.