Skocz do zawartości

[tuning]Merida Matts TFS 300-V - wymiana kół

Kelolek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

posiadam rower Merida Matts TFS 300-V, postanowiłem kupić ten model do jazdy po lesie, ale w tym roku wybieram się nad morze. Będę jeździł drogami asfaltowymi i chciałbym wymienić koła na przeznaczone do takiej nawierzchni ( cieńsze, większe jeżeli to możliwe ) Moje pytanie brzmi: Czy jest to możliwe?, jeżeli tak to prosiłbym o podanie propozycji. Cena jest jak na razie nie istotna, ale im tańsze tym lepsze, oczywiście dobre jakościowo.

Z góry dziękuje za odpowiedź i pomoc kelolek

Napisano

Myślę, że do takich felg nie da rady założyć opon szosowych, ale nie jestem pewny. Wymiana całych kół byłaby chyba lepsza, ale jeżeli można zmienić tylko opony to proszę o pomoc w wyborze.

Napisano

Moje zdanie jest takie: jeśli nie zamierzasz bić rekordów prędkości, przejazdów i innych, na sam wypad wypad nad morze nie zmieniałbym nawet opon, nie mówiąc już o kołach. Klocki może będą się głośniej tłuc o asfalt, ale też bieżnik na gładką nawierzchnię nie spowoduje zwiększenia prędkości o 20km\h. Tak więc, skórka nie warta za wyprawkę. Druga sprawa, że jak przyjdzie Ci spacerować z rowerem po plaży, albo nawet jechać po piachu, to grube opony będą dużo lepsze od cieńszych.

Napisano

Nie myślę o 1 wyprawie, tylko o czymś dłuższym z noclegiem. Chciałbym dostać odpowiedź, która odpowie na pytanie jakie koła można zamontować w takiej ramie.?

Napisano

W takiej ramie możesz zamontować tylko koła 26", ze względu na rodzaj hamulców. Profil obręczy, szerokość i wysokość, do wyboru. Także, szerokość opony. Trudno cokolwiek radzić, bo każda będzie dobra na turystyczny wypad. Ten rower raczej nie jest do DH, FR, czy Bóg wie czego jeszcze, więc nie potrzeba Ci jakichś specjalnych kółek, czy opon podobnych do tych z F1.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...