Skocz do zawartości

[napęd] Alfine SGS501 hałas przy kręceniu korbą w tył

karrot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem,

Na początku pozdrawiam wszystkich aktywnych Użytkowników, mam nadzieję aktywować się na równi, ale zacznę od problemu, który mnie trapi.

Otóż, sprawiłem sobie nowy rower. Postanowiłem zainwestować w przerzutkę planetarną - starzeję i mam deficyt świętego spokoju, poza tym panicznie boję się urwania przerzutki przy zeskakiwaniu składakiem z krawężnika. Przeszedłem już etap hałasu z okazji zbyt naciągniętego łańcucha i przeskakwania biegów z okazji dwóch żółtych kreseczek do poprawnej regulacji. Ale jestem świadomy, że wciąż wiem niewiele ;-)

Po dzisiejszej jeździe zauważyłem, że przerzutka dziwnie zachowuje się podczas kręcenia korbą w tył. Do tej pory był w tym temacie spokój. Przyzwyczaiłem się do myśli, że nie zaznam tego fajnego klikania jak w przypadku przerzutki zewnętrznej, więc obracając korbą w tył słyszałem tylko ciche terkotanie. Także teraz jest OK, ale tylko na biegach 1-4. Problem pojawia się na biegach 5-8. Przerzutka przy kręceniu korbą w tył terkoce nieprzyjemnie. Do tego, wyczuwalne jest szarpnięcie, kiedy wracam do pedałowania w przód. Niepokoi mnie właśnie ten hałas i to szarpnięcie przy zmianie kierunku. W "papierach" Shimano wyczytałem, że takie terkotanie jest normalne i wynika z konstrukcji. Niemniej do dziś kultura pracy przerzutki była dalece wyższa, stąd moje zatroskanie i poszukiwanie wsparcia. Wspomożecie? Aha, rower ma przejechane tak pod 500km.

Będę wdzięczny za każdą światłą myśl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.