giantrock Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 Witam wszystkich na forum. Pierwszy temat i od razu problem... Właśnie popsułem swoją starą. oryginalną przerzutkę schimano tourney w giancie rock 2008. Muszę ją wymienić i nie wiem na co. Czytałem kiedyś, że przerzutka z szosówki w mtb to dobry pomysł. Możecie mi coś doradzić w moim przypadku? Mój rowerek trochę różni się od oryginału, jest to 'hybryda'. Z tyłu mam jakąś kasetę (nieseryjną) schimano 7-rzędową z najmniejszą zębatką z 11 zębami, z przodu korba 3-rzędowa - to jakieś tanie schimano, ale też nieseryjne. Wszystko sterowane za pomocą seryjnych klamkomanetek. Moje pytanie brzmi następująco: czy np. takie schimano tiagra będzie pasowało do takiej kasety? Bo jest to przerzutka chyba do 9-rzędówek, a ja mam tylko 7... Jakie inne przerzutki polecacie? Może być nawet używana, budżet to ok. 100zł, które można ewentualnie trochę nagiąć... Czy gra warta jest świeczki, czy może lepiej wywalić kasetę i zakupić te dwie rzeczy żeby wszystko działało elegancko? Dodam jeszcze tylko, że rowerem jeżdżę tylko po asfalcie, a kaseta sama w sobie daję radę, bo korzystam tylko z ciężkich przełożeń więc taka sobie kultura pracy nie przeszkadza. Proszę was bardzo o jakieś porady co do wymiany przerzutki.
marcinBB Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 Nie wiem czy dobrze pamietam,ale przerzutki szosowe maja inny ciag linki,wiec nie bardzo to bedzie dzialac...a jesli ci stara pasowala to kup taka sama lub shimano acera-altus;
giantrock Napisano 9 Kwietnia 2012 Autor Napisano 9 Kwietnia 2012 Nie wiem czy dobrze pamietam,ale przerzutki szosowe maja inny ciag linki,wiec nie bardzo to bedzie dzialac...a jesli ci stara pasowala to kup taka sama lub shimano acera-altus; Inny ciąg linki? Tzn., że w czym jest tak naprawdę problem? Generalnie przerzutki szosowe w mtb wiem, że funkcjonują, ale właśnie nie wiem, czy rower musi być jakoś do tego przystosowany, choć wydaje mi się, że nie... Szczerze mówiąc ta stara przerzutka już od dawna mnie wkurzała. I jestem też zdania, że jak już coś zmieniać to na lepsze. Acera to będzie dobry wybór w tym przedziale cenowym? Za odpowiedź dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.