Chuderski Napisano 26 Lutego 2012 Napisano 26 Lutego 2012 Witam. Od kilku lat jestem posiadaczem roweru marki BH. Jest to coś takiego : http://www.rojax.pl/oferta/asortyment/kolekcja:4e80de396d862/wersja:4e8730a92a754/id:4e8742ddb7bbd/s:5 (delikatnie różni się wyglądem, ale z tego co widzę to osprzęt jest podobny) i jako iż jego podzespoły nie są najlepszej jakośći, to postanowiłem, że czas wymienić kilka z nich. W tamtym sezonie nabyłem amortyzator Suntour XCR 120mm, wymieniłem klocki hamulcowe oraz nowe siodełko, a więc niewiele W związku z tym, iż nie jestem rowerowym specem, to zwracam się do was z prośbą o pomoc w wyborze jak najtańszych części z przedziału "lepsze niż seryjne". Wiem że określenie może się wydawać niezbyt precyzyjne, może lepiej zobrazuje to wyrażenie "nie chce wydać więcej pieniędzy niż maszyna jest warta". Zaznaczam że jeżdżę amatorsko, tj. dojazdy do szkoły, przemieszczanie się z punktu A do B, wypady na i poza miasto, czasem dłuższa wycieczka z kumplami. Oto co chciałbym wymienić: -tylne koło (całe - piasta, kaseta, itd) -2x opony -klocki hamulcowe przód + tył -linki (przerzutki, hamulce) -tylna przerzutka (?) -rączki Najbardziej interesuje mnie sprawa tylnej kasety. Chciałbym zmienić 7 na 9 i tu pojawia się pytanie: Czy oprócz kasety i manetki musze zmieniać cały osprzęt za to odpowiadający? Jeśli tak to oczywiście prosiłbym o jakąś sensowną, tanią propozycję. Taniej wyjdzie zamawiać przez internet, czy w serwisie rowerowym? Dochodzi jeszcze pytanie o to ile wołaliby sobie za złożenie tego do kupy? Z góry dziękuje za odpowiedzi na chociaż 1 z postawionych przeze mnie pytań, pozdrawiam.
enussss Napisano 26 Lutego 2012 Napisano 26 Lutego 2012 Sprubj poskladac to na Osprzecie Shimano Alivio, na twoje jezdzenie bedzie w sam raz:) chciabys wymienic klocki czy cale vbrake? tak jesli teraz posiadasz wolnobieg. to zeby miec kaste 9 musisz zmienic piaste, przezutke i manetki.Zobacz klamkomanetki, lepiej wychodzi sie chyba cenowo niz osobno kupujac manetki i klamki:)
Chuderski Napisano 27 Lutego 2012 Autor Napisano 27 Lutego 2012 Jak chce zmieniać tylko tył to wystarczy że kupie kasete+przerzutka tył+klamkomanetka prawa, a przód i lewą manetke mogę spokojnie zostawić? Jeszcze prosiłbym o porade co do dobrych opon, które dają rade zarówno w mieście jak i terenie, gdyż czasem śmigam po lasach (tak do 90zł sztuka)
enussss Napisano 27 Lutego 2012 Napisano 27 Lutego 2012 Jesli chceszprzejsc z wolnobiegu na kasete to musisz na pewno zmienic 1. kasete 2. piaste 3. przezutke 4. manetke/klamkomanetke. Ale to tylko teoria w praktyce musisz jeszcze przy kupnie nowych czesci wymienic łancuch i zebatki na korbie. Gdyz Stary lancuch nie podejdzie do nowej kasety. przy depnieciu bedzie ci przeskakiwac. do suchych terenow obczah Geaz Mezcal;)
Chuderski Napisano 29 Lutego 2012 Autor Napisano 29 Lutego 2012 Witam ponownie, tym razem zwracam się z konkretniejszą prośbą: Czy znajdzie się osoba, która pomoże mi złożyć tylne koło? Póki co jestem na kupnie następujących rzeczy: Manetka Shimano Deore 3x9 SL-M510 35zł Kaseta + łańcuch Shimano CS-HG50-9 123zł(jeszcze się zastanawiam, być może znajdzie się coś lepszego w tej cenie?) Mam problem z doborem tylnej przerzutki, czy Deore LX byłaby odpowiednia? Do tego poszukuję odpowiedniej piasty, koła i ewentualnie oponki, (pod v-brake, piasta i oponka nie droższe niż 100zł)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.