Skocz do zawartości

[przerzutki do freeride'u] jaki wózek i kaseta?

Marc3l

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, planuję zbudować rower do freeride'u. Miałem w planie kupić przerzutke z krótkim wózkiem ale poczytałem forum i już w sumie sie pogubiłem. Przerzutka z krótkim wózkiem jest lepsza bo nie haczy o gałęzie, korzenie itd. itp. Ale za to podobno nie obsługuje pewnych przełożeń. Z tym, że to jest w przypadku jeśli na korbie są 3 blaty tak? Czy źle zrozumiałem? U mnie z przodu mam 1 blat 42z (mogę sobie zamienić na 32) a na tył planowałem kasete SRAM'a 8rz. 11-30 lub 11-32. Taki układ będzie śmigał na krótkim wózku? Aaa... i jeszcze jedno, czy każda kaseta pasuje pod krótki wózek czy trzeba mieć specjalną? Z góry dzieki za info

Napisano

Kaseta pasuje, z tym, że piszesz do FR czyli przedni blat do wymiany, bo musisz mieć napinacz który obsługuje (zależy od napinacza ;) ale zazwyczaj od 31 do 38 zębów jakoś tak. Co do długości wózka to ja też już jestem zmieszany - z pewnością długi nie będzie zachał o gałęzie chyba, że chcesz las karczować :woot: ale jak na forum Ci nikt nie odpwoie to zpytam znajomego, i dopiszę pewną odpowidź ;-) Podrawiam :icon_exclaim:

Napisano

Korzenie i gałęzie to raz (choć długim wózkiem tylko raz przyhaczyłem), a dwa - w przerzutkach z długim wózkiem mocniej tłucze łańcuch, co często skutkuje jego spadaniem.

Ja mam SLXa ze średnim wózkiem i spoko obsługuje kasetę 11-34 i blaty 22-36

Napisano

Korzenie i gałęzie to raz (choć długim wózkiem tylko raz przyhaczyłem), a dwa - w przerzutkach z długim wózkiem mocniej tłucze łańcuch, co często skutkuje jego spadaniem.

Ja mam SLXa ze średnim wózkiem i spoko obsługuje kasetę 11-34 i blaty 22-36

właśnie równierz myślę, że średni będzie najlepszy jeśli się nie możesz zdecydować, sam na nim jeździłem :thumbsup: ale nie rozumiem jak można długim wózkiem o korzeń zachaczyć -.- przecierz jeszcze od czegoś jest koło :D chyba, że taka trasa dzika :PP

Napisano

Ja swojego XT z długim wózkiem docisnęło podczas jazdy (wolnej) do szprych, a kręcące koło zrobiło resztę, po prostu go podebrało i się wkręcił (pewnie ze średnim było by podobnie)

Ja najbardziej jednak cierpiałem na latanie łańcucha, XT już w prawdzie nowy nie był ale łańcuch majtał się jak szmata, a co za tym idzie często spadał - teraz mam spokój (zobaczymy jak się przerzuta trochę zużyje)

Napisano

Ja swojego XT z długim wózkiem docisnęło podczas jazdy (wolnej) do szprych, a kręcące koło zrobiło resztę, po prostu go podebrało i się wkręcił (pewnie ze średnim było by podobnie)

Ja najbardziej jednak cierpiałem na latanie łańcucha, XT już w prawdzie nowy nie był ale łańcuch majtał się jak szmata, a co za tym idzie często spadał - teraz mam spokój (zobaczymy jak się przerzuta trochę zużyje)

ajajaj wplątanie przerzutki jest bardzo niebezpieczne -.-

Już xd oblukałem - krótki wózek lepiej napina ;) więc bierz krótki ! nie zapomnij i napinaczu :PP no i jeszcze rocking jak chcesz, ale to już indywidualna sprawa <<< no chyba, że napinacz będzie tego wymagał ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...