Logitech07 Napisano 31 Stycznia 2012 Napisano 31 Stycznia 2012 Witam, potrzebuje tanich, dobrych linek i pancerzy do przerzutek (tył - XT, przód - Deore) i hamulców (Avid SD5). Najlepiej, aby wszystkie były z jednego sklepu. Pozdrawiam.
arroyo Napisano 31 Stycznia 2012 Napisano 31 Stycznia 2012 Jeśli tanio i dobrze to nie ma co wybrzydzać, w jakimkolwiek rowerowym poproś o linki i pancerze shimano.
Logitech07 Napisano 31 Stycznia 2012 Autor Napisano 31 Stycznia 2012 A czy w cenie tak do 70zł znajdę jakiś zestaw linek i pancerzy lepszych od tych co proponujesz?
arroyo Napisano 31 Stycznia 2012 Napisano 31 Stycznia 2012 Okablowanie to nie fizyka kwantowa, jeśli chodzi o klasyczne rozwiązania (pomijamy koraliki) to do wyboru jest np. shimano, accent, unex, clark's (mają fajne linki teflonowe, około 10pln sztuka), jagwire. W przypadku hamulców - stosuj pancerz na całej długości od klamki do zacisku. W przypadku przerzutek - ramy często posiadają przelotki uniemożliwiające pociągnięcie pancerza na całej drodze, trzeba więc go dzielić i momentami linka pozostaje odsłonięta. Tutaj najlepiej zastosować zestawy uszczelniane, niestety są one drogie (np Jagwire Ripcord - 90 PLN) Z Shimano zmieścisz się spokojnie w kwocie 70pln. Standardowe Unex podobnie jak Shimano, i jeszcze nawet możesz sobie kolor pancerza wybrać. Chyba że zechcesz uszczelniony zestaw do przerzutek, wtedy już na hamulce nie starczy. Jagwire to droższe rozwiązania, ale za to najlepiej uszczelnione. Niestety albo hamulce albo przerzutki a i tak nie zmieścisz się w 70 PLN. Jeśli masz nieco więcej kasy do wyłożenia to bierz shimano do hamulców i uszczelniane jagwire do przerzutek, ale to praktycznie podwoi wstępny koszt przedsięwzięcia. Jeśli nie chcesz kombinować a chcesz sprawdzone i tanie rozwiązanie to kupuj standardowe shimano. Ewentualnie jak zostanie tobie nieco grosza możesz zainwestować w linki teflonowe - chociaż tutaj opinie są podzielone bo niektórzy narzekają że teflon się ściera przez co lepsza będzie standardowa nierdzewna linka szlifowana. Ja natomiast stosowałem linki teflonowe i nie miałem z nimi problemów, jednakże realnie nie odczuwałem między nimi a dobrej jakości linkami szlifowanymi różnicy.
Logitech07 Napisano 31 Stycznia 2012 Autor Napisano 31 Stycznia 2012 Czy do pancerzy mogę puścić kilka kropel Finish Line z teflonem? Czy jest konieczność kupienia specjalnego smaru z teflonem do pancerzy?
arroyo Napisano 31 Stycznia 2012 Napisano 31 Stycznia 2012 Możesz, nie musisz - nie ma potrzeby brudzić pancerza. Ale jeśli już zamierzasz coś tam wlewać to lepiej po prostu posmaruj linkę przed wsadzeniem jej w pancerz, pamiętaj zebrać palcami nadmiar smaru.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.