Emiks Napisano 24 Stycznia 2012 Napisano 24 Stycznia 2012 witam Czy może ktoś ma jakiś patent jak zniwelować luz boczny w pedałach mtb Shimano model PD-M540 lub 520 bloki wcale nie są bardzo zużyte niedawno wymieniałem a stopa na boki lata jak chce dodam jeszcze że mam bloki tgz. bez luzu Denerwuje i przeszkadza mi to bo jestem przyzwyczajony do pedałów typowo szosowych w których nie mam takiego luzu jednakże w rowerze zimowym muszę mieć pedały mtb bo czasami daje w zimie z buta.
tobike Napisano 24 Stycznia 2012 Napisano 24 Stycznia 2012 regulacja odpowiada za siłę potrzebna do wypięcia a nie za luz, każde zatrzaski mają jakiś tam luz nie może być tak że stopa nie da się ruszyć jak jesteś wpięty, być może szosowe mają mniejszy luz i masz dyskomfort teraz. pojeździj i spróbuj się przyzwyczaić
Emiks Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Napisano 24 Stycznia 2012 I tu się mylisz. Moje szosowe Look Keo(kilka egzemplarzy w różnych rowerach) nie mają żadnego luzu używam ich za czarnymi blokami które po prostu nie mają luzu owszem można kupić bloki szare albo czerwone z luzem ale ja ich nie wybrałem właśnie dlatego że nie lubię mieć luzu. Oczywiście nie wymagam od pedałów MTB żeby czuł się użytkując je jakbym używał szosowych(idealne zespolenie z rowerem zero utraty energii, duża powierzchnia oparcia buta) ale ten luz w pedałach mtb po prostu mi przeszkadza. Co do przyzwyczajenia to tolerowałem to już od dłuższego czasu kilka pięknych sezonów zimowych ale teraz postanowiłem już coś z tym zrobić. Zresztą nie chodzi tu tylko o zimówkę w startowym rowerze mtb dzieje się to samo.
Piksel Napisano 24 Stycznia 2012 Napisano 24 Stycznia 2012 Zauważ, że kolarstwo górskie, a szosowe to dwie różne rzeczy.Na technicznych zjazdach często trzeba się złożyć lub przybrać odpowiednią pozycję, a w pedałach bez luzu jest to bardzo trudne.Jeśli kolana pozwalają Ci jeździć bez luzu to dziękuj bogu, że tak jest, a i tak jeżdżenie w pedałach z luzem lepiej wpłynie na twoje kolana niż typowo szosowe.Słyszałem od paru znajomych, że jeśli pominąć wypadki jazda na rowerze szosowym jest gorsza dla zdrowia, niż na górskim, ponieważ przeważnie jeździ się z niższą niż w mtb kadencją, pozycja, małe absorbowanie nierówności.Wracając do pedałów nie jestem pewien czy przypadkiem Xpedo nie ma mniejszego luzu od Shimano.
Emiks Napisano 29 Stycznia 2012 Autor Napisano 29 Stycznia 2012 Jeżdżę w mtb dłużej niż na szosie więc czuję klimaty, szkoda niestety, że żadna z odpowiedzi w jakikolwiek sposób mi nie pomogła:((((
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.