adamtur Napisano 10 Stycznia 2012 Napisano 10 Stycznia 2012 Witam , jestem w posiadaniu całkiem sprawnego roweru trekingowego niemieckiej firmy "Bocas" , ma 24 biegi , tylną i przednią przerzutkę deore , z przodu ma dynamo w piaście , bagażnik (do 30 kg) , komplet oświetlenia, koła 28 cali, hamulce V-brakei i amortyzator, który ma 2 pokrętła i jak nimi kręcę to nic się nie reguluje -.- . więc mam pytanie, ja osobiście preferuję , jazdę po asfalcie, może czasami po kamiennnej drodze w mieście , lubię też pojechać do lasu, ale nie na jakieś pagórki ,żeby poskakać, tylko raczej stawiam na wygodę i na zrobienie dużego dystansu ; ) Więc pojawia się pytanie, czy lepiej kupić jeszcze jeden rower górski do 1400 zł , żeby mieć rower "do lasu" , czy też może lepiej zainwestować w ten? zmienić amor na lepszy (taki za 300-400 zł) , wymienić z czasem przerzutkę , manetki i kierownicę. Dodam że rama jest solidna, aluminiowa, mam 185 wzrostu 72 kg wagi i 16 lat, Proszę was o doradztwo ; D
Lucas18 Napisano 10 Stycznia 2012 Napisano 10 Stycznia 2012 Dodaj zdjęcie. W połączeniu z twoim opisem będzie łatwiej odpowiedzieć.
adamtur Napisano 10 Stycznia 2012 Autor Napisano 10 Stycznia 2012 Niestety aktualnie nie mogę zrobić zdjęcia. Ale co o tym myślicie?
pytlas Napisano 10 Stycznia 2012 Napisano 10 Stycznia 2012 Coś mi się wydaje że w twojej obecnej ramie, główka to 1" więc żadnego fajnego amorka pod to nie znajdziesz. Jeżeli to się potwierdzi sam możesz zdecydować, czy ten rower jest dla Ciebie wystarczający, czy może potrzebujesz górala.
mklos1 Napisano 10 Stycznia 2012 Napisano 10 Stycznia 2012 Chyba nie ma sensu doinwestowywać, bo to jest treking lub cross. Treking raczej jest do jazdy miasto/szosa/lekki teren - ale naprawdę lekki (w sensie polna droga/leśna droga). Nie ma sensu inwestować dodatkowych funduszy w ten rower, bo na on określoną geometrię i nic z tym już praktycznie nie da się zrobić. Ja poprostu kupiłem MTB. W Twoim budżecie możesz kupić np Kross Level A2 model 2010 lub 2011. PS. W rowerze trekingowym przerzutka Deore (szczególnie wyższe modele) to przerost formy nad treścią. Podstawowe modele Acera/Altus lub Alivio w zupełności wystarczą.
Kaszter Napisano 10 Stycznia 2012 Napisano 10 Stycznia 2012 Popieram mklos1 nie ma sensu inwestować, lepiej kup sobie tego Krossa albo jakieś fajne enduro skoro rower ma być wielofunkcyjny
adamtur Napisano 10 Stycznia 2012 Autor Napisano 10 Stycznia 2012 Mając na myśli "leśne scieżki" myślałem o ubitym piachu/lisciach/ scieżce prowadzącej przez las, słyszałem , że są takie w trójmiejskiem parku krajobrazowym Chyba tylko dokupię amora i będe zbierał na przyszłosć kasę, co o tym myślicie?
Tromek Napisano 11 Stycznia 2012 Napisano 11 Stycznia 2012 Rower dobry do wypraw, szerokimi, płaskimi, czystymi drogami w lesie możesz jeździć (jak znajdziesz takie ), w jakieś wąskie bym się nie pchał, bo szkoda ramki. Do tego jest MTB. W amortyzatorze regulujesz zapewne szybkość odbicia.
emilio3 Napisano 12 Stycznia 2012 Napisano 12 Stycznia 2012 Ja bym nie inwestował bo szkoda kasy, jeździj na razie tak jak masz i zbieraj kase na coś do jazdy w terenie, za 1400 pln już masz tam jakiś wybór , np, za mniejszą kasę http://pasaz.tipy.pl/p2215,2360677,merida-k7-2010.html lub coś lepszego http://allegro.pl/rower-rowery-merida-matts-40-d-shimano-hydraulic-i2039422192.html te linki są tylko poglądowe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.