Skocz do zawartości

[stery] łożyska R543DDX1 sterów cannondale lefty

colarz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, rozebralem jekylla na zime, i okazalo sie ze do wymiany mam łozyska sterów, dolne ma luz a gorne sie slabo kreci,

zaczelem szukac lozysk, spisalem sobie numer/ symbol R543DDX1 ,

i znalazlem w necie, przecena z 225zl na 180, nastepnie na allegro za 149,i tu na forum za 140,

nie ukrywam ze chcialbym kupic taniej, nie muszą być oryginalne cannondale,

tylko sęk w tym czy uda sie dopasowac w specjalistycznym sklepie z lozyskami takie łozysko?

Czy któremus z uzytkownikow cannondale udalo sie zalozyc/dopasowac nie oryginalne lozyska cannondale ?

domniemam ze dzwoniac po sklepach i podajac ten nr r543ddx1 nic to nikomu nie powie, i bedzie trzeba podjechac osobiscie, w wolnej chwili to uczynie, do wrocławia mam 25km, i jest tam sklep w ktorym mozna dostac 'podobno' wszystkie lozyska, i niewiem czy faktycznie tak jest czy raczej nie jestem pierwszym ktory szukal i nie znalalz i musial kupic oryginalne,

za wszelkie odpowiedzi z góry dziekuje,

Napisano
domniemam ze dzwoniac po sklepach i podajac ten nr r543ddx1 nic to nikomu nie powie

Powinno coś powiedzieć :) Zanim zaczniesz jeździć lepiej trochę podzwonić bo jest spora szansa iż jest to nie "nietypowe" ,tzn. w Polska nikt tego nie kupuje, łożysko. To samo z alleprowizją: stwórz sobie szablon mejla z opisem etc. i ślij do wszystkich, którzy handlują łożyskami - a nóż widelec ktoś ma coś takiego na składzie :)

Nie wiem kto teraz jest głównym dealerem cannona w EU ale coś z Holandią mi świta. Druga kwestia: czy pisałeś do cannon USA albo UK? Ten sposób naprawdę działa i oni powinni pomóc najszybciej. W Polska Crazy Crank miał coś wspólnego z cannonem więc może oni Ci coś podpowiedzą :)

Napisano

poszperalem w necie i prawdopodobnie takie lozyska to tylko oryginal cannondale za okolo 200zl,

wyczytalem gdzies ze lozyska sa nie typowe i tylko oryginal mnie ratuje,

ale dzis lub jutro jade do wroclawia , jest tam taki sklepik co 'niby' maja wszystkie lozyska,

zobaczymy co z tego wyjdzie ,

ale powoli zaczynam wierzyc ze bede zmuszony kupic oryginal,

z kupnem oryginalow problemow nie ma, na allergo byly/sa za 149, tu na forum /tylko nie wiadomo czy dobre/ za 140, gdzies na jakies stronie polskiej rowerowej przecena z 225 na 180

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jeżeli te łożyska są nietypowe czyli robione wyłącznie dla cannondale'a to od razu możesz brać oryginał albo zamiennik bo na wolnym rynku tego nie dostaniesz :(

dokladnie , bylem w sklepie z lozyskami i dwoch 'szpeców' powiedzialo jednoznacznie ze nie dostane tego w zamienniku, tylko oryginal,

stwierdzili ze 200zl za nowe lozyska to nie duzo, i jesli jest mozliwosc kupna oryginalu to smialo brac,

ale wzieli te moje lozyska, posciagali uszczelniacze, oczyscili, przesmarowali i mowia ze bym zalozyl, bo jak kupie nowe i zaloze to roznicy nie poczuje,

mmh, sam juz niewiem czy zakladac te stare ze swiezym smarem,/jedno lozysko ma luz, w zasadzie po skreceniu kierownicy nie wyczywalne ? / czy brac nowe ory lozyska, tak mysle piszac tego posta ze raczej najrozsadniej bedzie kupic nowe , a stare miec na zapas

Napisano

Jeżeli masz kasę to kup nowe a stare trzymaj na wszelki wypadek. Teoretycznie po wyczyszczeniu i przesmarowaniu stare powinny być ok tak długo jak uda Ci się całkowicie wykasować luz na sterach. Praktycznie mogą jeździć długo i szczęśliwie albo krótko i z luzami.

Osobiście skłaniałbym się ku nowym, które trzeba posmarować przed montażem a potem co jakiś czas zaglądać czy wszystko ok i będziesz mieć spokój ;)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

kupilem nowki, wielkie dzieki dla jednego z klubowiczow akurat mial na stanie w promocyjnej cenie :)

endurorider, co masz na mysli posmarowac przez zlozeniem? normalne smarowanie misek sterow ,lozysk?,

czy moze jakos specjalnie? rozebrac je?

bo dla mnie to normlane zeby przed zlozeniem posmarowac z zewnatrz lozyska, miski sterow :)

dla przyszlych poszukiwaczy lozysk, moze takie rozwiazanie jest korzystniejsze,

mmh zaczelem sie tak zastanawiac czy nie latwiej/prosciej/taniej?

bylo kupic jakies znormalizowane nowe kpl stery1,5",

bo jesli nie ma zamiennikow lozysk do cannona, to moze do innych znormalizowanych sterow 1,5" takie lozyska moze mozna dostac bez problemu? w nizszej cenie? hmm

Napisano

Dokładnie tak: chodziło mi o posmarowanie wszystkich elementów smarem przed montażem w główce ramy :)

Lefty ma normalne stery tzn zwykłe, ale 1,5" czy jakieś robione specjalnie dla nich? Jeżeli zwykłe to można zastosować cokolwiek co ma identyczne średnice ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...