colarz Napisano 13 Grudnia 2011 Napisano 13 Grudnia 2011 Witam, rozebralem jekylla na zime, i okazalo sie ze do wymiany mam łozyska sterów, dolne ma luz a gorne sie slabo kreci, zaczelem szukac lozysk, spisalem sobie numer/ symbol R543DDX1 , i znalazlem w necie, przecena z 225zl na 180, nastepnie na allegro za 149,i tu na forum za 140, nie ukrywam ze chcialbym kupic taniej, nie muszą być oryginalne cannondale, tylko sęk w tym czy uda sie dopasowac w specjalistycznym sklepie z lozyskami takie łozysko? Czy któremus z uzytkownikow cannondale udalo sie zalozyc/dopasowac nie oryginalne lozyska cannondale ? domniemam ze dzwoniac po sklepach i podajac ten nr r543ddx1 nic to nikomu nie powie, i bedzie trzeba podjechac osobiscie, w wolnej chwili to uczynie, do wrocławia mam 25km, i jest tam sklep w ktorym mozna dostac 'podobno' wszystkie lozyska, i niewiem czy faktycznie tak jest czy raczej nie jestem pierwszym ktory szukal i nie znalalz i musial kupic oryginalne, za wszelkie odpowiedzi z góry dziekuje,
enduroriderPL Napisano 16 Grudnia 2011 Napisano 16 Grudnia 2011 domniemam ze dzwoniac po sklepach i podajac ten nr r543ddx1 nic to nikomu nie powie Powinno coś powiedzieć Zanim zaczniesz jeździć lepiej trochę podzwonić bo jest spora szansa iż jest to nie "nietypowe" ,tzn. w Polska nikt tego nie kupuje, łożysko. To samo z alleprowizją: stwórz sobie szablon mejla z opisem etc. i ślij do wszystkich, którzy handlują łożyskami - a nóż widelec ktoś ma coś takiego na składzie Nie wiem kto teraz jest głównym dealerem cannona w EU ale coś z Holandią mi świta. Druga kwestia: czy pisałeś do cannon USA albo UK? Ten sposób naprawdę działa i oni powinni pomóc najszybciej. W Polska Crazy Crank miał coś wspólnego z cannonem więc może oni Ci coś podpowiedzą
colarz Napisano 16 Grudnia 2011 Autor Napisano 16 Grudnia 2011 poszperalem w necie i prawdopodobnie takie lozyska to tylko oryginal cannondale za okolo 200zl, wyczytalem gdzies ze lozyska sa nie typowe i tylko oryginal mnie ratuje, ale dzis lub jutro jade do wroclawia , jest tam taki sklepik co 'niby' maja wszystkie lozyska, zobaczymy co z tego wyjdzie , ale powoli zaczynam wierzyc ze bede zmuszony kupic oryginal, z kupnem oryginalow problemow nie ma, na allergo byly/sa za 149, tu na forum /tylko nie wiadomo czy dobre/ za 140, gdzies na jakies stronie polskiej rowerowej przecena z 225 na 180
enduroriderPL Napisano 17 Grudnia 2011 Napisano 17 Grudnia 2011 Jeżeli te łożyska są nietypowe czyli robione wyłącznie dla cannondale'a to od razu możesz brać oryginał albo zamiennik bo na wolnym rynku tego nie dostaniesz
colarz Napisano 26 Grudnia 2011 Autor Napisano 26 Grudnia 2011 Jeżeli te łożyska są nietypowe czyli robione wyłącznie dla cannondale'a to od razu możesz brać oryginał albo zamiennik bo na wolnym rynku tego nie dostaniesz dokladnie , bylem w sklepie z lozyskami i dwoch 'szpeców' powiedzialo jednoznacznie ze nie dostane tego w zamienniku, tylko oryginal, stwierdzili ze 200zl za nowe lozyska to nie duzo, i jesli jest mozliwosc kupna oryginalu to smialo brac, ale wzieli te moje lozyska, posciagali uszczelniacze, oczyscili, przesmarowali i mowia ze bym zalozyl, bo jak kupie nowe i zaloze to roznicy nie poczuje, mmh, sam juz niewiem czy zakladac te stare ze swiezym smarem,/jedno lozysko ma luz, w zasadzie po skreceniu kierownicy nie wyczywalne ? / czy brac nowe ory lozyska, tak mysle piszac tego posta ze raczej najrozsadniej bedzie kupic nowe , a stare miec na zapas
enduroriderPL Napisano 26 Grudnia 2011 Napisano 26 Grudnia 2011 Jeżeli masz kasę to kup nowe a stare trzymaj na wszelki wypadek. Teoretycznie po wyczyszczeniu i przesmarowaniu stare powinny być ok tak długo jak uda Ci się całkowicie wykasować luz na sterach. Praktycznie mogą jeździć długo i szczęśliwie albo krótko i z luzami. Osobiście skłaniałbym się ku nowym, które trzeba posmarować przed montażem a potem co jakiś czas zaglądać czy wszystko ok i będziesz mieć spokój
colarz Napisano 30 Stycznia 2012 Autor Napisano 30 Stycznia 2012 kupilem nowki, wielkie dzieki dla jednego z klubowiczow akurat mial na stanie w promocyjnej cenie endurorider, co masz na mysli posmarowac przez zlozeniem? normalne smarowanie misek sterow ,lozysk?, czy moze jakos specjalnie? rozebrac je? bo dla mnie to normlane zeby przed zlozeniem posmarowac z zewnatrz lozyska, miski sterow dla przyszlych poszukiwaczy lozysk, moze takie rozwiazanie jest korzystniejsze, mmh zaczelem sie tak zastanawiac czy nie latwiej/prosciej/taniej? bylo kupic jakies znormalizowane nowe kpl stery1,5", bo jesli nie ma zamiennikow lozysk do cannona, to moze do innych znormalizowanych sterow 1,5" takie lozyska moze mozna dostac bez problemu? w nizszej cenie? hmm
enduroriderPL Napisano 30 Stycznia 2012 Napisano 30 Stycznia 2012 Dokładnie tak: chodziło mi o posmarowanie wszystkich elementów smarem przed montażem w główce ramy Lefty ma normalne stery tzn zwykłe, ale 1,5" czy jakieś robione specjalnie dla nich? Jeżeli zwykłe to można zastosować cokolwiek co ma identyczne średnice
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.