Skocz do zawartości

[korba] cannondale ex3 - ktos cos slyszal? ktos cos wie? modernizacja napedu

colarz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

potrzebuje porady od ludzi co maja mieli stycznasc z taka korba

cannondal coda ex3 ,

wlasnie taka zamowilem, i niewiem czy do konca byla to dobra decyzja?

modernizuje naped, juz mam; kasete xt m770, lancuch xtr, przerzutke tyl xt 772 shadow,

myslalem o korbie xt, m770, lub slx 660 bo po co doplacac za pare gram,

chyba ze cos innego w tej cenie?

ale znajomy mowi zebym nie kupowal z lozyskami zewnetrznymi(hallowtech), tylko na wieloklin (suport), niby zywotniejsze,

no i znalazlem/ zamowilem tego ex3, plus suport bb-es30,

minimalnie uzywany, przebieg 100-200km,

warto bylo ?,

czy lepiej isc z duchem czasu i trzabylo brac tego z lozyskami zewnetrznymi/hallowtech/ ??

dzieki za odpowiedzi

Napisano

dopisano 1 grudnia,

nikt nic nie wie?

dopisano 1 grudnia,

chcialem edytowac posta powyzej, ale nie bylo takiej mozliwosci,

wiec pisze tu;

nikt nic nie wie?

zapomnialem napisac za korbe ex3 +suport 200zl ,

warto bylo czy lepiej bylo doplacic do slx/xt?

Napisano

A jakie ma to znaczenie, skoro już kupiłeś.

Sam przetestuj ten mechanizm korbowy. Jeżeli nie będzie pasować to wymienisz na coś innego.

Pytania o wybór sprzętu (co kupić, produkt "a" czy "b") mają sens _przed_ zakupem/zamówieniem.

Napisano

A jakie ma to znaczenie, skoro już kupiłeś.

Sam przetestuj ten mechanizm korbowy. Jeżeli nie będzie pasować to wymienisz na coś innego.

Pytania o wybór sprzętu (co kupić, produkt "a" czy "b") mają sens _przed_ zakupem/zamówieniem.

a wyobraz sobie ze ma to znaczenie bo wcale nie musze tego zakladac do siebie (jesli faktycznie ta korba jest gorsza od nowych slx/xt) a kupie inna odpowiedniejsza, to ze kupilem nie znaczy ze nie moge kupic drugiej,

poza tym moje pytanie bylo skierowane do osob co mialy stycznosc i moga cos wzniesc do temat tej korby, czy warty to byl zakup,

nie oczekiwalem odpowiedzi jak kupiles to sam przetestuj, uwazam ze jest to nie na miejscu,

Napisano

Uważam, że nie na miejscu jest publiczne przyznawanie się do tego, że NAJPIERW się coś kupiło a potem zaczęło zastanawiać czy to był dobry pomysł. Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł a nie modernizacji roweru.

Setki razy widziałem tego typu głupie tematy i pomimo tego nadal nie mogę się nadziwić co tymi ludźmi kieruje żeby najpierw robić a potem się pytać czy dobrze.

Napisano

REGULAMIN pkt 2i

no to tak,

ciesze sie że tamat wzbudzil zainteresowanie ale smuci fakt ze zaden z postow nie odpowiada na temat ,

z jednej strony mi glupio bo patrzac na wasze posty , mysle ze posiadacie taka wiedze, a na pewno wieksza odemnie, (...)

wiec jesli tak maja wygladac wasze odpowiedzi to prosze o nie odpowiadanie,

dziekuje

a to ze najpierw kupilem, a pozniej spytalem , jest spowodowane tym, iz myslalem ze to okazja 200zl,

bo patrzac na nowego xt550zl slx400, w uzywanym przyzwoitym stanie około 250 +/- , nastepnie tak jak wspomnialem znajomy odradza mi hallowtecha, i mialem szukac niezintegrowanej osi,

no i znalalzem, a ze nie naleze do tych co dlugo mysla, wiec zdecydowalem sie na kupno wedlug mnie okazji,

nastepnie, korba jest bodajze z 2003r lub troszke mlodsza /takich informacji sie doszukalem,/

nie ma ich obecnie dostepnych tyle ze np jak bym zapytal przed kupnem tu na forum wkleil linka,

rownie dobrze ktos by mi mogl kupic tą moja 'okazje',

po chwili,

mozliwe ze nie byla to okazja, tego wlasnie niewiem, i chcialbym to ustalic czy korba byla warta,

prosze jeszcze raz przeczytac pierwszy post,

,

to pisalem ja - zwykly szary czlowiek

,

"Setki razy widziałem tego typu głupie tematy i pomimo tego nadal nie mogę się nadziwić co tymi ludźmi kieruje żeby najpierw robić a potem się pytać czy dobrze. "

Twoj cytat zostawie bez komentarza

jesli kogos obrazilem przepraszam,

jesli admin uwaza ze temat jest bez sensu to prosze o usuniecie,

bo poki co odpowiedzi jakie dostalem nijak maja sie do tematu,

Napisano
a ze nie naleze do tych co dlugo mysla, wiec zdecydowalem sie na kupno wedlug mnie okazji,

I wszystko w temacie.

Nie zasłaniaj się niewiedzą ponieważ wystarczyło poczytać tylko to forum ( opcja "szukaj") i masz ogromny zasób informacji do tego aby wyrobić sobie opinię na temat różnych systemów różnych producentów. Pytanie po fakcie czy to było dobre czy nie to pójście po najmniejszej możliwej linii oporu.

Drugie źródło informacji: e-mail do producenta. Proste i bardzo skuteczne.

Co do samej korby to cannon zawsze miał fajne korby zazwyczaj znane jak Coda, ale w PL od dawna tego nie widziałem w postaci innej niż egzemplarz muzealny wyciągnięty z roweru.

Skoro masz tę korbę to sprawdź czy a ) jesteś w stanie do niej dokupić tarcze b ) czy jesteś w stanie dokupić suport. Jeżeli punkty A i B są możliwe do zrealizowania to załóż nowy nabytek do roweru i ciesz się jazdą. Za czas jakiś napisz recenzję i wszyscy będą Ci za to wdzięczni.

• Mod Team
Napisano

Wtrącę się

Enduro, przede wszystkim zabierając głos w sprawie rób to merytorycznie- krytyka zakupu po zakupie jest zupełnie niepotrzebna i nie na temat. jak na razie Twoje wypowiedzi skupiają się na krytyce Autora tematu nie wnosząc nic to tematu.

po drugie- czytaj proszę bardziej wnikliwie

b ) czy jesteś w stanie dokupić suport.

no i znalazlem/ zamowilem tego ex3, plus suport bb-es30,

Ale do tematu- korby Coda są tak rzadkim zjawiskiem przyrodniczym w naszym kraju,że uzyskanie opinii o nich graniczy z cudem.

Ciężko jednoznacznie określić czy był to dobry czy zły zakup- to okaże się po pierwszych jazdach , podejrzewam jednak,że precyzja przerzucania może być nieznacznie niższa niż w XT czy SLX - nowe korby mają bardziej optymalnie zaprojektowane rampy i piny ułatwiające przerzucanie pod obciążeniem. Największą wadą korby Coda będzie nietypowe, jak na dzisiejsze czasy mocowanie zębatek- po ich zużyciu wymiana na nowe może być praktycznie niemożliwa.

Na MTBR użytkownicy narzekają na głośną pracę, luzujące się śruby, szybkie zużywanie się zębatek.

Aby nie było smutno- suporty Hollowtech mają zdecydowanie krótszą żywotność niż stare Octalinki.

Napisano

Mówiąc o suporcie nie miałem na myśl dostępności kwadratu jako takiego, ponieważ z tym nie ma i nie będzie problemu, tylko doboru długości pod odpowiednią ramę tak aby uzyskać dobrą linię łańcucha. Druga kwestia: czy korba jest JIS czy ISO - założenie nie tego co trzeba wydatnie pomoże szybko zabić gniazdo korby.

Napisano

Przepraszam moja wina bo miałem przed oczami korby Cody na kwadrat, którą kiedyś miałem okazję macać i ten obraz przesłonił mi fakty ponieważ starałem się sobie przypomnieć jakieś istotne informacje dotyczące w/w :)

Niestety nadal pozostaje podstawowa i według mnie praktycznie nie do przejścia, kwestia zapasowych kół łańcuchowych i to uznaje za podstawowy problem całej sytuacji. Zazwyczaj Cannodale montował do rowerów rzeczy dobrej jakości więc tym bardziej dziwią bardzo niepochlebne opinie na MTBR.

PS: Octalink, jako wytwór Shimano, to też jest JIS :P Tak wiem, że jest lekko naciągane ale czemu nie :)

Napisano

dzieki za odpowiedzi,

faktycznie problemem moze byc dostepnosc zebatek,

obecnie uzytkuje korbe coda bodajze 99r, gdzie srodkowa zebatka sie juz zjechala ,

zaczelem szukac jakies uzywki w lepszym stanie i znalazlem,

co do nowych, osobiscie nie szukalem, mozliwe ze kupno nowych zebatek graniczy z cudem, natomiast sprzedajacy korbe twierdzi ze idzie dostac takie zebatki,

poki co nie wnikam,

czekam na korbe,

Napisano

colarz nie popełnij błędu zaniechania i wnikaj bardzo głęboko w temat blatów do korby! Jeżeli sprzedający twierdzi, że wie gdzie można kupić to niech POWIE GDZIE I ZA ILE. Z uwagi na to, że nie jest to zbyt popularny model to możesz to kupić TANIO albo bardzo drogo. Optymistycznie zakładam, że da się tanio więc sensowność tego zakupu gwałtownie rośnie i ma coraz większą rację bytu w związku z czym gorąco polecam Ci teraz zainteresować się tematem :)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

paczka przyszla :) korba wypas swietna stan prawie/ wrecz jak nowa, porownujac do mojej zajechanej,

po dokladnym przyjzeniu , obadaniu, jest to prawie taka sama (hehe) korba jaką mam u siebie od nowosci,

roznice polagaja za tym ze u mnie jest napisane 'coda' a na tej 'cannondale ex3',

i zebatki maja wiecej wyfrezowan,

• 1 miesiąc temu...
Napisano · Ukryte przez premier2, 17 Lutego 2012 - notoryczne olewanie interupunkcji
Ukryte przez premier2, 17 Lutego 2012 - notoryczne olewanie interupunkcji

enduroriderPL , tak jak wspomniales,

zaczelem wnikac w temat korb,zebatek, i na obecna chwile dokupilem kolejna taka korbe, plus komplet zebatek ktore pociagna nowy lancuch, czyli mam spokoj na kilka lat,

rozstaw zebatek to 94mm (Compact Drive ? ) , podobno, bo jeszcze tego nie sprawdzilem mozna dostac takie shimano, z korb szosowych,mmh ,

poki co o zebatki przetalem sie martwic,

wiekszym problemem jest kupic tarcze hamulcowe przykrecane na 4 sruby

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam dokładnie taką korbę u siebie w Cannonie - śmigam na niej już kilka lat - musialem wymienić środkową tarczę bo pogubiła kilka zębów (wsadziłem od jakiegoś starego starego LX-a - tyle że udało mi się kupić nową), poza tym - trochę wytarne ramiona korby - nic więcej - suport mam tak jak podaje instrukcja Cannondale - Dura Ace - 109,5mm Octalink - na razie nie mogę powiedzieć na nią złego słowa.

Napisano

Witam,

dobrze wiedziec, ze od starego LX-a bedzie pasowac, bede mial to na uwadze w poszukiwaniu zapasowych tarcz/zebatek,

A mam pytanie gdzie masz/znalazles taką instrukcje Cannondale, ze suport to DuraAce 109,5mm?

ja u siebie w cannonie z 2002r mialem/mam suport 113mm,

następnie kupilem prawie nowa korbe EX3 i suport tez byl 113mm,

a tydzien temu kupilem druga rame cannona (ten sam model co moja ale z 2005r) i suport w niej to wlasnie 109,5mm,

i zaczelem sie zastanawiac jaki faktycznie powinnien byc?

a moze 109,5mm czy 113mm, to nie ma az takiej roznicy?

Napisano

Regulamin, pkt 2i

Witam

Manual do tej korby znalazłem tutaj:

http://cdn.cannondal...ructions_en.pdf - piszą w nim że ta korba ma pracować właśnie z suportami Shimano Dura Ace, Ultegra, lub 105 o szerokości (lub długości jak kto woli) 109,5mm.

Natomiast zębatki podchodzą od modelu np: LX FC-M563 (przynajmniej ja taką załozyłem i działa) - czyli zamierzchłe czasy - aczkolwiek jak sprawdzałem, to ta korba ma rozstaw śrub tak jak starsze Shimano z pięcioramiennym pająkiem. Udało mi się znaleźć tą zebatkę na Allegro. - nówkę - jeszcze w woreczku. Ktoś wyprzedawał stare zapasy.

Napisano

Dzięki za przydatny link i info,

Dzis przegladajac Allegro, ktoś wystawil nowa korbe Coda/EX3 za 199zl,

i znalazlem zebatke LX, tylko ze tą najmniejszą stalową 22ząbki

Napisano

Colarz - Jeszcze dla informacji-rozstaw śrub mocujących koronki to microdrive na 5 śrub 94/58. To nie jest żaden specyficzny system cody, tak miały wszystkie shimano wyższe grupy (np LX lub XT) od roku 1994, race face, roox i wiele innych.

Mam nadzieję że choć troszkę pomogłem i rozwialem wątpliwości co do osiagalności zapasowych zębatek do tej korby

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...